ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραμπ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για την Γάζα – Ίσως επισκεφτώ την Μέση Ανατολή

Τραμπ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για την Γάζα – Ίσως επισκεφτώ την Μέση Ανατολή
EPA/HAITHAM IMAD

Συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη (08/10) στο Σαρμ ελ Σεϊχ της Αιγύπτου, για τρίτη ημέρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, επί του σχεδίου των 20 σημείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Κανάλι 7 του Ισραήλ, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ δεν θα φύγουν από το Σαρμ Ελ Σέιχ, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για μια συμφωνία στη Γάζα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την ερχόμενη Κυριακή.

«Είναι πολύ κοντά», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας: «Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα εκεί, σπουδαίους διαπραγματευτές. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί». «Ίσως πάω εκεί κάποια στιγμή, προς το τέλος της εβδομάδας, συγκεκριμένα την Κυριακή. Υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ καλά» συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει προηγουμένως ότι ο Πρόεδρος Τραμπ προς το παρόν δεν έχει σχέδια να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να εποπτεύσει την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Η πρόσκληση Σίσι

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ, να παραστεί στην τελετή υπογραφής μιας πιθανής συμφωνίας εκεχειρίας για τη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση έγινε κατά την τελετή αποφοίτησης νέας τάξης της Αστυνομικής Ακαδημίας στο Καΐρο.

Ο Σίσι τόνισε τις διαχρονικές προσπάθειες της Αιγύπτου να στηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση και χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά». Σημείωσε ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τη Χαμάς, και επαίνεσε τον Τραμπ για τη δέσμευσή του να τερματίσει τη σύγκρουση.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου και βασίζονται σε σχέδιο 20 σημείων που πρότειλε ο Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή κρατουμένων, εκεχειρία και αποστράτευση της Χαμάς. Η συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από την Τουρκία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ ενισχύει τις προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα. Ο Σίσι επισήμανε ότι η παρουσία του Τραμπ στην τελετή υπογραφής θα ήταν «ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα» για τη διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης.

Το χρονικό

Στο πλαίσιο των συνομιλιών και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα, το Ισραήλ θέλει να περιορίσει τις διαπραγματεύσεις, όσο είναι δυνατόν, στο θέμα της ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους ενώ η Χαμάς επιδιώκει να αποσπάσει δέσμευση για πλήρη αποχώρηση του στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και ζητεί αληθινές εγγυήσεις πως αν απελευθερώσει όλους τους ομήρους, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θα επαναλάβει την επίθεση όπως έχει κάνει σε προηγούμενες εκεχειρίες.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έχει εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να συζητήσει στο Σαρμ ελ Σείϊ μόνο τις “τεχνικές λεπτομέρειες” για την απελευθέρωση των 20 εν ζωή ομήρων και την παράδοση των σορών ακόμα 28 Ισραηλινών, για τους χάρτες που θα ορίσουν την πρώτη αναδίπλωση του ισραηλινού στρατού καθώς και για την απελευθέρωση 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ.

Δεν αποκλείστηκε αναβάθμιση της αντιπροσωπείας του Ισραήλ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η ισλαμιστική οργάνωση κατέστησε σαφές χθες το βράδυ ότι περιμένει κάτι περισσότερο από λόγια, τόσο από τους Ισραηλινούς, όσο και από τον Αμερικανό πρόεδρο. «Δεν εμπιστευόμαστε τους κατακτητές ούτε για ένα δευτερόλεπτο, θέλουμε πραγματικές εγγυήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, ο οποίος έχασε τον γιό του από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της οργάνωσης στο Κατάρ πριν από ένα μήνα.

Εμπλοκή Γουίτκοφ

Η άμεση εμπλοκή από σήμερα του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ καθώς και του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στη διαπραγμάτευση συνοδεύθηκε από τη διοχέτευση πληροφοριών σε ΜΜΕ ότι οι δυο εξ απορρήτων άνθρωποι του Αμερικανού προέδρου δεν θα φύγουν από την Αίγυπτο αν δεν υπάρξει συμφωνία σχετικά με τους ομήρους και τον τερματισμό του πολέμου. «Ο Μπίμπι έκανε εξαιρετική δουλειά με την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στη Χαμάς. Όμως τώρα ο Μπίμπι πρέπει να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας τον υποκοριστικό του Νετανιάχου, με το οποίο τον προσφωνεί και ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Κανάλι 12, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τις δυο πλευρές ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε εκείνη θα τους παρουσιάσει μια δική της συμβιβαστική λύση με τη λογική “αυτό ή τίποτα” (Take it or leave it). Στην Αίγυπτο σπεύδουν σήμερα o υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ αλ Θάνι και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν, είτε για να ασκήσουν πίεση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, είτε επειδή πίσω από τις κλειστές πόρτες επήλθε μια ουσιαστική συνεννόηση και θα πρέπει όλοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης που θα αφορούσε την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη Γάζα.

Πηγή: Independent, TheGuardian

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx