Γεφύρωση του χάσματος ή ανακωχή;

Λυγερού Νεφέλη
112
Γεφύρωση του χάσματος ή ανακωχή, Νεφέλη Λυγερού

Αρραγής φαίνεται να διατηρείται εν τέλει, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, προς μεγάλη ανακούφιση των αγορών. Τον τελευταίο μήνα, άλλωστε, αυτός διασαλεύτηκε για τα καλά, ύστερα από μία σφοδρή πολιτική κρίση που συντάραξε την μόλις τριών μηνών και ήδη εύθραυστη κυβέρνηση Μέρκελ. Το “αντάρτικο” του Χόρστ Ζεεχόφερ, υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, εξαιτίας του μεταναστευτικού, έσπρωξε την κυβέρνηση ένα βήμα πριν από τον γκρεμό.

Εξάλλου, στην περίπτωση που Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ δεν ερχόντουσαν σε συμβιβασμό, υπήρχε άμεσος κίνδυνος για κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και για διενέργεια πρόωρων εκλογών σε δύο με τρεις μήνες, ή σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, όπου τη θέση των Χριστιανοκοινωνιστών θα έπαιρναν οι Πράσινοι. Ύστερα, όμως, από τριήμερες διαπραγματεύσεις και πολλές προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, η καγκελάριος και οι κυβερνητικοί της εταίροι μοιάζουν να βρήκαν κοινό έδαφος στο ζήτημα που τους δίχασε: την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σχηματίστηκε μετά κόπων και βασάνων, έπειτα από πολλές δυσκολίες τον περασμένο Μάρτιο. Αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και τους Σοσιαλδημοκράτες. Η τριβή πρωτοεκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών εξοργίστηκε όταν η καγκελάριος απέρριψε το σχέδιό του για την αυστηροποίηση της πολιτικής αναφορικά με το άσυλο.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ εναντιώθηκε στην προβλεπόμενη επαναπροώθηση όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Εσωτερικών ήρθε σε μετωπική σύγκρουση μαζί της. Η ένταση κορυφώθηκε με την απειλή του Χορστ Ζεεχόφερ να παραιτηθεί. «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος, η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε, λίγη ώρα πριν τη νέα συνάντηση μαζί της. Αναφερόταν στις φήμες που ήθελαν την Άγκελα Μέρκελ να εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του Χορστ Ζεεχόφερ αν προχωρούσε μονομερώς στην εφαρμογή του σχεδίου του.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τη διαφορά, οργανώνοντας νέα συνάντηση της καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών χθες το βράδυ. Εκεί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και σε περίπτωση απόρριψης θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Κατόπιν αυτού, ο Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης παραμένει στο υπουργείο.

Το εάν πρόκειται για πραγματική γεφύρωση του χάσματος ή για απλή ανακωχή θα φανεί σύντομα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές δέχονται μεγάλη εκλογική πίεση από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Λόγω αυτού, δεν έχουν περιθώρια να κάνουν βήματα πίσω στο μεταναστευτικό. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από την πρωτοφανή αποφασιστικότητα, με την οποία ο αρχηγός τους συγκρούστηκε με την καγκελάριο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.