ΑΝΑΛΥΣΗ

Γεωπολιτικές αναταραχές προκαλεί το Κουρδικό Ζήτημα

Γεωπολιτικές αναταραχές προκαλεί το Κουρδικό Ζήτημα

Η αναφορά του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, στη στήριξη της ανεξαρτησίας των Κούρδων, ενδέχεται να πυροδοτήσει ταχύτερη κλιμάκωση της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον των βάσεων του PKK στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι εξελίξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη συνεργασία του MHP με το κουρδικό κόμμα DEM στο τουρκικό κοινοβούλιο (1 Οκτωβρίου), ενώ η γενικότερη αστάθεια επιδεινώνεται από την εκλογή του Τραμπ, προμηνύοντας ανατροπές στις ισορροπίες.

Η τοποθέτηση του Γκίντεον Σαάρ, ως υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, φέρνει στο προσκήνιο πιο επιθετικές ρητορικές, με δηλώσεις περί «ενίσχυσης των σχέσεων με τους Κούρδους», που χαρακτηρίστηκαν ως «πολιτικά ανεξάρτητο αλλά σημαντικό έθνος» και «φυσικοί σύμμαχοι των Εβραίων». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK, που περιλαμβάνει και χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Παράλληλα, ο Σαάρ έστειλε μήνυμα για «κοινό εχθρό», υπονοώντας την Τουρκία και το Ιράν, κίνηση που εκλαμβάνεται τόσο ως πρόκληση όσο και ως προειδοποίηση.

Οι αποφάσεις στην Αστάνα για τη Συρία

Στη συνάντηση της Ομάδας της Αστάνα (Τουρκία, Ρωσία, Ιράν) στις 12 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τρία βασικά σημεία:

1. Καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Συρία και απόρριψη ενεργειών που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της ενότητας της χώρας.

2. Αντίθεση στις προσπάθειες δημιουργίας «νέων πραγματικοτήτων» σε εδάφη υπό την προστασία των ΗΠΑ, κάτι που ΣΥΝΔΈΕΤΑΙ με τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά της αλλαγής συνόρων μέσω βίας.

3. Καταδίκη της παράνομης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Συρίας και των μονομερών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αποχώρηση του Ερντογάν από ομιλία του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο Ριάντ, οι σχέσεις των δύο ηγετών φαίνεται να αλλάζουν.

Η εκλογή Τραμπ προκαλεί παγκόσμιες αναταραχές

Η εκλογή Τραμπ εντείνει τις διεθνείς αναταράξεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Οι επιλογές του για καίριες θέσεις – όπως Υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας – ευθυγραμμίζονται με τις σκληρές πολιτικές του Νετανιάχου, ενώ η επιρροή των ΗΠΑ σε στοχευμένες επιθέσεις, όπως η εξόντωση ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, δημιουργεί προβληματισμούς.

Στην Ουκρανία, οι εξελίξεις βαθαίνουν τις ρωγμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο Νότο οι συνθήκες για νέες κρίσεις ωριμάζουν – με την υπόσχεση του Ισραήλ για ισχυρότερους δεσμούς με τους Κούρδους, να επιταχύνει τις εξελίξεις στην περιοχή. Έως την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, φαίνεται πως και η Τουρκία, όπως και το Ισραήλ, θα κινηθούν γρήγορα, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx