ΑΝΑΛΥΣΗ

Γεωπολιτικό κλοιό σε Ρωσία-Κίνα στήνει η Δύση

Γεωπολιτικό κλοιό σε Ρωσία-Κίνα στήνει η Δύση, Χρήστος Καπούτσης

Συσσωρεύονται κρίσεις και απειλές στον διεθνή ορίζοντα. Οι κρίσεις είναι ασύνορες και επηρεάζουν τη ζωή, θετικά ή αρνητικά, λίγο ή πολύ, κάθε ανθρώπου, που κατοικεί οπουδήποτε στο πλανητικό μας χωριό. Ζούμε μια μεταβατική περίοδο που δεν είναι προβλέψιμο, ούτε καν το “προβλεπτό” μέλλον. Είναι σε πλήρη εξέλιξη, μεγάλης κλίμακας κρίσεις, όπως στην γεωοικονομία, στην ενέργεια (ανεξέλεγκτη και αναίτια, δηλαδή κερδοσκοπική, η αύξηση των παροχών στους πολίτες) και ακόμη, πανδημική κρίση λόγω κορωνοϊού, χρηματοπιστωτική κρίση, γεωπολιτική κρίση με ισχυρή παράμετρο την στρατιωτική ισχύ.

Η πανδημία, διαμορφώνει νέα πρωτόγνωρα πολιτικο-κοινωνικά δεδομένα σε πλανητική κλίμακα, σε ό,τι αφορά την περίθαλψη, τα εθνικά συστήματα υγείας, την οικονομία, την έρευνα, την βιομηχανία φαρμάκων και εμβολίων (βαριά βιομηχανία), τις εργασιακές σχέσεις (τηλεργασία) και κυρίως, στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Αλλάζει το επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων. Η κυβερνητική προπαγάνδα, κατέστη αναγκαίο μέσο της εμβολιαστικής πολιτικής. Ίσως ο φόβος να είναι χειρότερος και από τον πιο μεταλλαγμένο κορωνοϊό, ενώ δεν είναι σπάνιες οι αποκλίνουσες, στα όρια του παρανοϊκού, συμπεριφορές ψυχοπαθολογικού χαρακτήρα, είτε σε ατομικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο. Το “κίνημα” των αντιεμβολιαστών είναι ένα παράδειγμα κοινωνικής ψυχοπαθολογίας, με σκοτεινά κίνητρα και ολέθρια αποτελέσματα.

Μπαίνουμε σε πρωτόγνωρες περιοχές, όπως της ατομικής γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας, δηλαδή να βοηθηθεί το άτομο στην εποχή του Covid-19 και της ανασφάλειας , να δημιουργήσει μία ζωή που να αισθάνεται πως έχει νόημα και πως αξίζει να τη ζει. Επιπλέον, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ζητήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης, διότι, ενδέχεται να εξελιχτούν σε διατροφική κρίση για μεγάλα ανθρωποσύνολα του παγκόσμιου πληθυσμού, που ήδη πλήττονται από φαινόμενα ακραίας φτώχειας.

Στρατηγική περικύκλωσης για Ρωσία-Κίνα

Η δυτική συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει τοποθετηθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Να επισημάνουμε ότι η Κίνα και η Ρωσία, δεν απειλούν τα συμφέροντα των κρατών της Δύσης και ακριβέστερα τα αμερικανικά. Αυτό που κυρίως επιδιώκουν είναι να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά τους, έναν ζωτικό γεωγραφικό χώρο που ωστόσο, τον ίδιο χώρο διεκδικεί η Δύση, μέσω της επεκτατικής πολιτικής.

Είναι μια στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας και της Κίνας, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας, αλλά και εσωτερικής σταθερότητας. Η αντιπαράθεση, είναι μόνο προς το παρόν πολιτική. Ήδη όμως, παρατηρούνται μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές υψίστου στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η Ανατολική Μεσόγειος, τα Βαλκάνια, η Ευρασία, η Βαλτική, ο Καύκασος, η Μαύρη Θάλασσα.

Και φυσικά, αμερικανικές πυρηνικές ναυτικές δυνάμεις περιπολούν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αμερικανό-νατοϊκές δυνάμεις, περικυκλώνουν τη Ρωσία και την Κίνα. Από την άλλη, Κίνα και Ρωσία, προσπαθούν να πείσουν ότι η Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς) δεν έχει το μονοπώλιο στην κυριαρχία του πλανήτη. Ο αγώνας τους, είναι να καθιερωθεί ένα πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα, μια ασταθής ισορροπία, που θα προσδιορίζεται από τον διεθνή συσχετισμό ισχύος (πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής), όπου πολλά κέντρα εξουσίας, μεταξύ αυτών και της οικονομικής ολιγαρχίας, θα έχουν λόγο και ρόλο στο γίγνεσθαι στο πλανητικό μας χωριό.

Επίσης, Ινδία και Βραζιλία, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, δεν μπορεί να αγνοηθούν από τον παγκόσμιο καταμερισμό εξουσίας, ώστε τελικά να ισορροπήσει το διεθνές σύστημα. Και με την προσδοκία ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, θα αποφύγουν τελικά την “παγίδα του Θουκυδίδη” και ο πλανήτης τις περιπέτειες…

Απέλαση διπλωματών

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία, μετά από καταδικαστική απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, δεν μπορεί να αξιολογηθεί στα στενά περιθώρια ενός διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο και έχει σαφώς έντονο πολιτικό προσανατολισμό και κυρίως, γεωστρατηγικό ορίζοντα. Το γερμανικό δικαστήριο, με την απόφαση που εξέδωσε, δεν έχει καμία αμφιβολία, ότι η δολοφονία έγινε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε ένοχο τον Ρώσο πολίτη Βαντίμ Σοκόλοφ για τη δολοφονία του Γεωργιανού Ζέλιμκαν Κανγκοσβίλι και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με τους Γερμανούς δικαστές πρόκειται για μια υπόθεση ρωσικής «κρατικής τρομοκρατίας». Πρόκειται για βαρύτατους χαρακτηρισμούς, που περιέχει η συγκεκριμένη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, που δίνουν τη δυνατότητα στην γερμανική διπλωματία, να εργαλειοποιήσει, πολιτικά και διπλωματικά, την δικαστική απόφαση.

Και αν έτσι εξυπηρετούνται τα γερμανικά συμφέροντα, όπως αυτά προσδιορίζονται από την νέα γερμανική κυβέρνηση, τότε, αυτή η δικαστική υπόθεση, θα αποτελέσει, ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της ηγεμονεύουσας της Δύσης Αμερικής, σε βάρος της Ρωσίας. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ήταν αυτή που ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Η ίδια έκανε μάλιστα λόγο για «δολοφονία κατ’ εντολή του ρωσικού κράτους», πράξη που παραβιάζει τη γερμανική κυριαρχία και το γερμανικό κράτος δικαίου.

Η ρωσική πλευρά αντέδρασε κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση», υποκινούμενη από «ένα γενικευμένο αντιρωσικό συναίσθημα», που δεν θα μείνει χωρίς απάντηση, όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Συνεπώς, είναι σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή υπόθεση, πολιτικο-διπλωματικού χαρακτήρα με δικαστικό μανδύα.  Επομένως, δεν μπορεί να αγνοηθεί, το γενικότερο γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και Στρατηγικό πλαίσιο.

Nord Stream 2 και σινο-ρωσικό δίπολο

Η ενεργειακή σχέση εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία. Η “Πράσινη”, νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση στα Ουκρανικά σύνορα, ο Nord Stream 2 «δεν θα μπορέσει να συνδεθεί με το γερμανικό δίκτυο». «Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ προκάλεσαν αύξηση 11% στις τιμές του φυσικού αερίου», έγραψαν οι Financial Times ,αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση επαναξιολογεί την έως τώρα πολιτική της για τον Nord Stream.

Ο νέος καγκελάριος Σολτς ήταν ανέκαθεν, υπέρ του αγωγού. Ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι επίσης, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Nord Stream. Να σημειώσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση, υπό τον Τζο Μπάιντεν είναι αντίθετη όχι μόνο στην κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, αλλά γενικότερα, στην ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία.

Επίσης, στο γενικότερο διεθνοπολιτικό περιβάλλον, δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε, αντιθέτως, και το εξής: Η κοινή αντιπαράθεσή της Ρωσίας και της Κίνας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η αντιπαράθεση, έχει φέρει, ακόμη πιο κοντά τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να ενισχύσουν τις κοινές δράσεις τους, ώστε να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα ασφαλείας και των δύο μερών», είπε ο Σι στον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, που παραδοσιακά είναι εξαιρετικά φειδωλές, αλλά και πολύ ουσιαστικές…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι