ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Ο δρόμος της φυγής Ρώσων μετά την επιστράτευση (video)

Γεωργία: Ο δρόμος της μεγάλης φυγής μετά την επιστράτευση (video)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά το μπλοκάρισμα των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία και την Αρμενία όπου για να ταξιδέψουν οι Ρώσοι δεν χρειάζονται visa, μόνον η οδική έξοδος προς την Γεωργία είναι ακόμη εφικτή για εκείνους που δεν θέλουν να επιστρατευτούν. Χθες, μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης και τις διαταγές του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ελέγχου στο αεροδρόμιο της Μόσχας και των άλλων μεγάλων πόλεων της ευρωπαϊκής Ρωσίας, ώστε να αποτραπεί η φυγή όσων ανδρών είναι στις κατηγορίες των εν δυνάμει επίστρατων. 

Η μόνη δυνατότητα διαφυγής είναι προς την Γεωργία, καθώς οι ευρωπαϊκές όμορες χώρες της Βαλτικής έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα και στις θεωρήσεις τουριστικού χαρακτήρα. Όσοι λοιπόν δεν θέλουν τα επιστρατευτούν ή φοβούνται πως μπορεί να επεκταθεί η επιστράτευση με νέο διάταγμα κινήθηκαν χθες το βράδυ προς την Γεωργία, με ότι διαθέσιμο μέσον είχαν ή και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τα σύνορα και στη συνέχεια πεζή. Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα και τα πρώτα video από χθες το βράδυ αποτυπώνουν το κύμα εξόδου και κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται περισσότερες εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία, μέσω της Γεωργίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις των ρωσικών αρχών, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις που μπορούν και να χαρακτηριστούν μεμονωμένες τείνουν να πάρουν χαρακτήρα κοινωνικής διαμαρτυρίας (με διαδηλώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα έκτακτα νομοθετικά μέτρα που ψήφισε το προηγούμενο διήμερο η Δούμα για επιβολή δεκαετούς κάθειρξης σε όσους αρνηθούν την επιστράτευση και 15ετούς κάθειρξης σε όσους επιχειρήσουν να το σκάσουν. Η όλη κατάσταση προβάλλεται με ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Ρωσία, όχι μόνον από τα δυτικά μέσα, αλλά και από τα μέσα τρίτων χωρών, της Ινδίας, της Αραβικής Χερσονήσου και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το παρακάτω video είναι του Γεωργιανού Εkho Kavkaza η ώρα λήψης όπως αποτυπώνεται είναι 2:13 τα ξημερώματα σήμερα και δείχνει τι γινόταν το βράδυ στα τελωνεία της Γεωργίας με την Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρονται από Ρώσους στα social media, όσοι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες κατά της επιστράτευσης και είναι στην κατηγορία των στρατεύσιμων ή των επίστρατών (δηλαδή από 18 έως 65 ετών) θα μπουν απευθείας από το αστυνομικό τμήμα που κρατήθηκαν στη μονάδα στρατιωτικής εκπαίδευσης και τα σχετικά έγγραφα συμπληρώνονται μετά την σύλληψη και πιστοποίηση των στοιχείων. Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για τουλάχιστον 1.100 συλλήψεις διαδηλωτών, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς συνελήφθησαν στη Μόσχα. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν και τα σχετικά έγγραφα κατάταξης στο μέτωπο της Ουκρανίας από το τμήμα στις ένοπλες δυνάμεις.

 

  Ο απωλεσθείς ελβετικός παράδεισος!

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι