ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γερμανική εταιρεία πίσω από το τουρκικό drone Bayraktar

Γερμανική εταιρεία πίσω από το τουρκικό drone Bayraktar

Γερμανική εταιρεία έχει συμβάλει αποφασιστικά στην κατασκευή του πολυδιαφημισμένου τουρκικού drone “Bayraktar TΒ2”, σύμφωνα με αποκάλυψη του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι βασικό ρόλο έχει παίξει η νοτιοαφρικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt, η οποία προμηθεύει τα ειδικά συστήματα εντοπισμού στόχων που χρησιμοποιούνται από το εν λόγω drone.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θεωρείται ότι χάρισε εν πολλοίς τη νίκη στο Αζερμπαϊτζάν στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία. Το Bayraktar TB2 κατέστρεψε περισσότερους από 900 αρμενικούς στόχους και προκάλεσε ζημίες που υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα δύο δισ. δολάρια. Ήταν ένα πολεμικό αποτέλεσμα που απογείωσε τις πωλήσεις του τουρκικού drone.

Εννέα χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη να το χρησιμοποιούν, ενώ άλλες ένδεκα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για την αγορά του. Ο τεχνικός διευθυντής της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας Baykar δήλωσε κατά την παρουσίαση του στην αγορά: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία. Καμία ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει».

Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Ο Αντρέας Σούλερ που εξειδικεύεται σε θέματα Διεθνούς Δικαίου επικρίνει σκληρά την υφιστάμενη κατάσταση. «Εξασφαλίζονται κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις», δηλώνει, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη χρήση της γερμανικής τεχνολογίας σε αποστολές drones που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει.

Σε αυτές τις αποστολές που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο εντάσσει και τις επιθέσεις του τουρκικού Στρατού εναντίον Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, όπου επίσης χρησιμοποιήθηκαν drones. Τραγικός απολογισμός της επίθεσης ήταν οι οκτώ νεκροί και τέσσερις τραυματίες που βρίσκονταν τη δεδομένη στιγμή στο νοσοκομείο. Η συνεργασία μεταξύ της γερμανικής Hensoldt και της τουρκικής Baykar χρονολογείται από το 2020.

Ξεκίνησε όταν η καναδική κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει την συνεργασία της με την τουρκική εταιρεία, και πιο συγκεκριμένα να τερματίσει την προμήθεια αντίστοιχων καναδικών συστημάτων αναγνώρισης στόχου. Η αιτία της απόφασης είχε να κάνει με την χρήση αυτών των drones στη σύγκρουση του Καραμπάχ. Ο Σούλερ, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Καναδά, καλεί τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να απαγορεύσει αυτού του είδους τις συναλλαγές. «Η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να τερματίσει τις δυνατότητες παράκαμψης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές όπλων μέσω νέου νόμου για τον έλεγχό τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι