Γερμανική φρεγάτα “βίωσε” τον τουρκικό τσαμπουκά ανοιχτά της Λιβύης

Γερμανική φρεγάτα "βίωσε" τον τουρκικό τσαμπουκά ανατολικά της Λιβύης, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εξοπλίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά την εκεχειρία και τις διαβουλεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών για επίλυση του εμφυλίου, καθώς διακυβεύονται μείζονα τουρκικά εθνικά συμφέροντα. Η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει τουρκικό φορτηγό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη. Το επεισόδιο σχολίασε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η Άγκυρα το συνδύασε με το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο ηγείται της επιχείρησης «ΙΡΙΝΙ» Έλληνας ναύαρχος.

Την είδηση αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφοντας, ότι το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A» που βρίσκονταν στα ανοιχτά της Λιβύης έγινε υποκείμενο ελέγχου από τη γερμανική φρεγάτα “Αμβούργο” που συμμετέχει στην επιχείρηση «ΙΡΙΝΙ» της ΕΕ, για την τήρηση του εμπάργκου όπλων στη Λιβύη.  Η φρεγάτα έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο, για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Όμως, την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, εξαιτίας έντονης διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης που δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της.

Οι Γερμανοί κομάντο που είχαν ήδη επιβιβαστεί στο τουρκικό πλοίο αποχώρησαν, αφήνοντάς το να συνεχίσει την πορεία του προς το λιμάνι της Μισράτα. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε αναφερόμενη στην παρεμπόδιση της έρευνας του πλοίου, έκανε λόγο για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας και εξέφρασε την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη».

Το γερμανικό υπουργείο ναι μεν διαπιστώνει ότι η Τουρκία προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά το ερώτημα είναι το πότε η Γερμανία θα προχωρήσει σε ενέργειες για να συνετίσει τον Ερντογάν. H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.Το Βερολίνο θέλει να δείξει σε ΕΕ και Ελλάδα ότι διατηρεί μια ισορροπημένη σχέση αναφορικά με την Τουρκία. Όμως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραμένει σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, φοβούμενη κυρίως τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού.

Η Τουρκία αναφορικά με τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου, έκανε για ακόμα μια φορά χρήση προπαγάνδας, με τουρκικά ΜΜΕ να επικεντρώνονται στο γεγονός ότι επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιχείρησης είναι Έλληνας ναύαρχος. Η κυβέρνηση της Άγκυρας σκοπεύει ηθελημένα να αναδείξει ότι ο έλεγχος του τουρκικού πλοίου έγινε επειδή ηγείται Έλληνας διοικητής, παραπέμποντας σε “εκδικητική” ελληνική συμπεριφορά. Η Hurriyet Daily News αναφέρει ότι «μια γερμανική φρεγάτα που υπηρετούσε υπό την ελληνική διοίκηση στην ναυτική αποστολή της ΕΕ, πραγματοποίησε στις 23 Νοεμβρίου παράνομη έρευνα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστικές προμήθειες στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λιβύη».

Ακάθεκτος ο Ερντογάν

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση  του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσόι, «είναι ζήτημα προς συζήτηση η ουδετερότητα της επιχείρησης “IRINI”, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ. Με αυτό το δεδομένο, είναι απαράδεκτα τα διπλά κριτήρια και η παράνομη μεταχείριση των πλοίων που κάνουν μεταφορές από τη χώρα μας στη Λιβύη».

Ταυτόχρονα ο Τούρκος αντιναύαρχος και σύμβουλος του Ερντογάν, Deniz Kutluk, απείλησε την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «αυτό που έκανε η Ελλάδα ήταν να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Από εδώ και πέρα τα ελληνικά εμπορικά σκάφη θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας του τουρκικού Ναυτικού, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πλέουν».

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν με τις δραστηριότητες του δεν εγκαταλείπει τη στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, παρά το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Η Τουρκία, επισημαίνει το Der Spiegel «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της ‘Αγκύρας».

Επισημαίνεται ότι το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Τουρκικά συμφέροντα

Οι παράνομες μεταφορές όπλων τουρκικών φορτηγών πλοίων προς τη Λιβύη έγιναν αφορμή τον Ιούνιο για “θερμό” επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Γαλλική φρεγάτα που επιχείρησε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο τερματισμός του εμφύλιου της Λιβύης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ, που υποστηρίζει τις συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών, της κυβέρνησης της Τρίπολης και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία με κοινή σημερινή ανακοίνωση τους, που συμπίπτει με το επεισόδιο της γερμανικής φρεγάτας ανέφεραν ότι «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα».

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, που αδυνατεί να επιβάλλει στην Τουρκία την τήρηση του εμπάργκου όπλων στην Λιβύη και όχι μόνο. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να ασκήσει επιρροή και σε μια μετά-εμφυλιακή Λιβύη, ώστε να ελέγχει τις πολιτικές ισορροπίες. Η συμφωνία εκεχειρίας και οι συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το τερματισμό του εμφυλίου υπονομεύουν τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα, δηλαδή το παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο και τη στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η κυβερνηση της Άγκυρας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης “IRINI” την ασκεί Έλληνας ναύαρχος. Η Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί ως “βαλβίδα εκτόνωσης” των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. Η Τουρκία γνωρίζοντας οτι θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, επιδιώκει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις ότι προκαλείται και αντιδράει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι