Γεύση σαπουνόπερας προσέδωσε ο Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στρατό κατεβάζουν οι Ελβετοί για τον Τραμπ στο Νταβός

Ούτε το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους, στάθηκε ικανό να διασώσει το κύρος μίας συνόδου που είχε στοιχεία σαπουνόπερας. Τονίζεται πως τα μέλη της Συμμαχίας δεσμεύονται να μοιραστούν τα κόστη και τις ευθύνες της κοινής τους ασφάλειας: «Μέσω της Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων αυξάνουμε τις αμυντικές μας επενδύσεις με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2% και του 20%, επενδύοντας σε νέες δυνατότητες, και συμβάλλοντας με περισσότερες δυνάμεις σε επιχειρήσεις και αποστολές».

Παρά τις εξαγγελίες αυτές, αλλά και την σχεδόν απεγνωσμένη πρόθεση του Γενς Στόλτενμπεργκ να καταπραΰνει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο κέντρο αρκετών μετωπικών συγκρούσεων, αμφιλεγόμενων δηλώσεων και παράταιρων συμμαχιών. Μετά βίας μπόρεσαν οι δημοσιογράφοι να συνειδητοποιήσουν τον καυγά που εξελισσόταν, με ανοιχτές κάμερες και ενώπιων τους, ανάμεσα στους Προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Η ένταση στην ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφώθηκε όταν έγινε αναφορά στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κρατούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πλειονότητα εξ αυτών προέρχεται από την Ευρώπη, κυρίως δε από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, για να σαρκάσει τον Μακρόν με το ρητορικό του ερώτημα: «Θα ήθελες μερικούς ωραίους μαχητές του ISIS; Μπορώ να σου τους στείλω».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φάνηκε να διασκεδάζει, υποστηρίζοντας ότι κύριο μέλημα είναι να αποτραπεί η αναζωπύρωση του ISIS, κίνδυνος που μεγεθύνθηκε από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Στο επίκεντρο της κόντρας των δύο προέδρων βρίσκονται και οι απειλές της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Πρόκειται για αντίποινα στην επιβολή φόρου σε κολοσσούς τεχνολογίας. Στο αμερικανικό στόχαστρο, πάντως, αναμένεται να μπουν η γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη, διασαφηνίζεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Ο διπρόσωπος Τριντό

Εκτός από τον Μακρόν, στο στόχαστρο του  Τραμπ μπήκε και ο Τζάστιν Τριντό, τον όποιο χαρακτήρισε «διπρόσωπο», εξαιτίας των σχολίων που φαίνεται να έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός για εκείνον σε ένα βίντεο. Πράγματι, «ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» λέει η λαϊκή παροιμία που ταιριάζει γάντι στο απόσπασμα από τη δεξίωση των ηγετών του ΝΑΤΟ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αποτυπώνει μία χαλαρή συνομιλία μεταξύ του Τριντό, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Οι τέσσερις άνδρες μοιάζει να ειρωνεύονται τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ ενημερώθηκε για το συμβάν –λέγεται ότι παρακολούθησε και το επίμαχο βίντεο– και δεν μπορούσε να κρύψει την ενόχλησή του. Τα σπασμένα παραλίγο να πληρώσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Όταν πλησίασε τον Αμερικανό πρόεδρο και τον χαιρέτησε, ο Τραμπ γύρισε σε έναν συνεργάτη του και ρώτησε «ποιος είναι αυτός;»

Ένα ακόμα απρόσμενο γεγονός της διήμερης συνόδου ήταν η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν. Συναντήθηκαν εκτός προγράμματος, παρ’ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυε τις προηγούμενες ημέρες μέσω αξιωματούχων του Λευκού Οίκου πως «ό,τι είχε να πει, το είπε», με τον Τούρκο πρόεδρο και πως δεν υπάρχει λόγος για κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τι κάνει ο ανιψιός σου Μπακογιάννης;

Σε αντίθεση με την ιδιαίτερη θερμή συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, βαρύ φαίνεται να ήταν η προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Τί κάνει ο ανιψιός σου ο Κώστας Μπακογιάννης που έμαθα ότι έγινε Δήμαρχος Αθηναίων;» Εξήγησε αμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον γνωρίζει, καθώς, όπως είπε, «ήταν συμφοιτητής του γιου μου».

Ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από το Λονδίνο ενοχλημένος, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη τελική συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει μετά το τέλος της Συνόδου για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ στο Ουάτφορντ. Ο λόγος; Ούτε λίγο ούτε πολύ τα κατ’ ιδίαν χλευαστικά γι’ αυτόν σχόλια που αντάλλασσαν μεταξύ τους Ευρωπαίοι ηγέτες.

Παρά τις εμφανείς διαφωνίες, οι ηγέτες των 29 χωρών αναμένεται να εγκρίνουν έναν νέο προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2024, που θα μειώνει αρκετά το οικονομικό βάρος που επωμίζονται εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ. Στην κοινή διακήρυξη αναμένεται, επίσης, να εγκρίνουν μια νέα στρατηγική για την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι