ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αμηχανία Νετανιάχου για τον θάνατο τριών Ισραηλινών ομήρων από ισραηλινά πυρά

Αμηχανία Νετανιάχου για τον θάνατο τριών Ισραηλινών ομήρων από ισραηλινά πυρά,

Το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όμως σοκ έχει προκαλέσει η είδηση που βγήκε αργά το βράδυ από το επιτελείο του IDF πως από λάθος σκοτώθηκαν τρεις από τους Ισραηλινούς που ήταν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, οι οποίοι «θεωρήθηκαν απειλή» από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν. Το τραγικό λάθος παραδέχθηκε με δήλωσή του και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε και επισήμως ότι τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Στη συνέχεια προέβη σε δήλωση και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο ήταν μέλη του IDF. Τα πτώματα και των τριών νεκρών ομήρων μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, στις οικογένειές τους. Οι απαχθέντες που σκοτώθηκαν είναι ο 28χρονος Γιοτάμ Χαΐμ από το κιμπούτζ Κφαρ Γάζα, ο 24χρονος Σαμέρ Ταλάλκα που απήχθη από το χώρο εργασίας του στο Νιρ Αμ και ένας τρίτος απαχθέντας η οικογένεια του οποίου ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια ζώνη μάχης με πολλούς τρομοκράτες. Βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκέντρωσης των στοιχείων και της αποσαφήνισης των λεπτομερειών του περιστατικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι. Η είδηση έχει συγκλονίσει την ισραηλινή κοινωνία και ιδίως τους συγγενείς και φίλους των ανθρώπων που είναι ακόμη στη λίστα ομήρων και οι ελπίδες για την απελευθέρωσή τους μειώνονται μέρα με τη μέρα

Νετανιάχου: Ανείπωτη τραγωδία

 

Στην τραγική είδηση της δολοφονίας από φίλια πυρά ανδρών των IDF τριών Ισραηλινών αιχμαλώτων της Χαμάς στη Γάζα αναφέρθηκε με μήνυμά του στο X και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για αβάσταχτη τραγωδία.

Παράλληλα το Τελ Αβίβ προειδοποιεί πως ο πόλεμος που διεξάγει ενδέχεται να κρατήσει «πάνω από μερικούς μήνες», την ώρα που ο βασικός σύμμαχος του εβραϊκού κράτους —οι ΗΠΑ— καλεί να μειωθεί η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων.

Και δήλωση Κίρμπι για έρευνα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σχολίασε την είδηση της λανθασμένης δολοφονίας τριών Ισραηλινών ομήρων από στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού στη βόρεια Γάζα. «Είναι αποκαρδιωτικό. Είναι τραγικό», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί σίγουρα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς συνέβη αυτό μετά την ιατροδικαστική έρευνα. Αυτός είναι σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίζαμε μια κατάσταση όπως αυτή», είπε ο Κίρμπι. «Θρηνούμε με τις οικογένειες που λαμβάνουν τα χειρότερα νέα που μπορεί να λάβει μια οικογένεια, και νομίζω ότι πρέπει να τις έχουμε κατά νου», λέει ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από την ομάδα εθνικής ασφάλειας για το συμβάν.

Συνέχιση των ισραηλινών επιχειρήσεων

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για μάχες, ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Σουτζάια (βόρεια). Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπέστη εκεί τις πιο βαριές απώλειες που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα —δέκα μέλη του σκοτώθηκαν μέσα σε μια μέρα— αφότου ξεκίνησε χερσαίες εμπλοκές στον μικρό πυκνοκατοικημένο θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων.

«Θα γίνουν κι άλλες δύσκολες μάχες τις επόμενες μέρες», προειδοποίησε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του IDF Ντανιέλ Χαγκαρί, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα στον θύλακο και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν για ακόμη μια φορά, εξαιτίας της επίθεσης, σύμφωνα με την εταιρεία PalTel.

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών περιπλέκει το έργο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα οδηγήσει στην «αύξηση του αριθμού» των θυμάτων στις επιδρομές, κατήγγειλε η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς, ορκίστηκε να την «εξαλείψει», μετά την επίθεση άνευ προηγουμένου την 7η Οκτωβρίου μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, με απολογισμό κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Άλλοι 240 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα από μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων. Οι 100 και πλέον από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου.

Σχεδόν 18.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον θύλακο, κατά το 70% γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, λογαριάζει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Περισσότερο από μερικούς μήνες»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για συναντήσεις κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, την ώρα που η Ουάσιγκτον εκφράζει πλέον ολοένα πιο μεγαλόφωνα την ανησυχία της για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Σάλιβαν έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στους ισραηλινούς ηγέτες και συζήτησε την πιθανότητα ο Τσαχάλ να προχωρά σε «επιχειρήσεις πιο χαμηλής έντασης» στο «εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που δεν έδωσε πάντως κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό.

«Θέλω (σ.σ. οι ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες) να επικεντρωθούν στην προστασία της ζωής αμάχων. Όχι να σταματήσουν (να καταδιώκουν) τη Χαμάς, αλλά να δείχνουν περισσότερη προσοχή», είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Πέμπτη.

Χωρίς να καταστήσει σαφές αν ο ισραηλινός στρατός θα εξέταζε το ενδεχόμενο να μειώσει την ένταση των πληγμάτων του, ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ προειδοποίησε πως ο πόλεμος μπορεί να παραταθεί.

Η Χαμάς έχει δημιουργήσει «υπόγειες υποδομές» που «δεν είναι εύκολο να καταστραφούν. Αυτό θα πάρει χρόνο —περισσότερο από μερικούς μήνες— αλλά θα νικήσουμε και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς», διαβεβαίωσε ο κ. Γκάλαντ.

Η επαύριον του πολέμου

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, εξόριστος στο Κατάρ, χαρακτήρισε προχθές Τετάρτη «αυταπάτη» οποιοδήποτε σχέδιο για την κατάσταση μετά τον πόλεμο που φαντάζεται τη Λωρίδα της Γάζα χωρίς την οργάνωσή του και τα υπόλοιπα «κινήματα αντίστασης».

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητο ινστιτούτο με έδρα τη Ραμάλα, το 64% των Παλαιστινίων που ερωτήθηκαν σχετικά αναμένει πως η Χαμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες, σενάριο που βρίσκει πολύ πιο πιθανό από την επάνοδο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ επαναλαμβάνει πως σκοπός του δεν είναι να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μεταπολεμικά, ενώ διάφοροι σχολιαστές διερωτώνται αν είναι πιθανό να επιστρέψει και να κυβερνήσει η Παλαιστινιακή Αρχή στον θύλακο από όπου την εκδίωξε η Χαμάς το 2007.

Μετά τις συνομιλίες του χθες Πέμπτη στο Ισραήλ, ο Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται σήμερα στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για επαφές με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Συντρίμμια παντού»

Οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας στριμώχνονται σε περιοχές που συρρικνώνονται ολοένα περισσότερο για να σωθούν από τις αεροπορικές επιδρομές και οι ανθρωπιστικές συνθήκες γίνονται ολοένα πιο απελπιστικές.

Στο νότιο άκρο της περιοχής, η Ράφα, στα κλειστά για τους Γαζαίους σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό εκτοπισμένων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, όπου προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το οδυνηρό κρύο.

Μέσα στη νύχτα κόσμος έψαχνε στα συντρίμμια με γυμνά χέρια επιζώντες έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στην πόλη.

«Πρόκειται για καταυλισμό εκτοπισμένων, με σπίτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως βλέπετε, καταστράφηκαν. Όπως βλέπετε, υπάρχουν συντρίμμια παντού. Είναι συνοικία που δεν είχε καμία σχέση με τη δράση μαχητών», είπε ο Αμπού Όμαρ, κάτοικος.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη του Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακο, αρχικά στον βορρά, προτού τις επεκτείνει στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, απαιτώντας ο πληθυσμός της να μετακινηθεί πως παραθαλάσσια «ασφαλή ζώνη» κοντά στη Ράφα.

«Σήμερα το Ισραήλ λέει πως ο τομέας της Ράφας είναι ασφαλής. Αλλά δεν υπάρχει πλέον καμιά ασφαλής περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας», τόνιζε χθες ο Ντία Αμπού Ζιν, 32 ετών.

Περίπου 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς το 85% του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τονίζει πως η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον θύλακα δεν επαρκεί και προειδοποιεί πως ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει το ξέσπασμα επιδημιών, εν μέσω πείνας για πολλούς και έλλειψης περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας έχει δεχτεί βαριά χτυπήματα.

Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη —όπου ισραηλινή έφοδος είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα Παλαιστίνιοι χθες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή—, κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ/Λιβάνου, ως και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Υεμενίτες αντάρτες Χούθι, υποστηρικτές της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα κατευθυνόμενο, κατ’ αυτούς, στο Ισραήλ. Το πλήγμα ήταν αποτυχημένο, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, με τον στρατό να διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξαν «ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές».

Επαναπατρίστηκαν σορoί ομήρου και δύο στρατιωτών

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι ανέκτησε στη Λωρίδα της Γάζας και επαναπάτρισε στο Ισραήλ το πτώμα του Γαλλοϊσραηλινού Ελιά Τολεντανό, ο οποίος απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τολεντανό έπεσε θύμα απαγωγής το πρωί της 7ης Οκτωβρίου από το σημείο όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Tribe of Nova, στο οποίο βρισκόταν μαζί με τη φίλη του Μία Σεμ, επίσης Γαλλοϊσραηλινή η οποία αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την επταήμερη εκεχειρία στον μεταξύ τους πόλεμο.

«Στη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα εντοπίστηκε από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού και επαναπατρίστηκε στο Ισραήλ το πτώμα του ομήρου Ελιά Τολεντανό (28 ετών)», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι ιατροδικαστές έχουν ήδη ταυτοποιήσει το πτώμα.

Οικογένειες των ομήρων είχαν επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν γνωρίζουν τι έχει απογίνει ο Τολεντανό, αν δηλαδή είναι ακόμη ζωντανός ή όχι.

«Ο ισραηλινός στρατός εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του», πρόσθετε η ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η οικογένεια του νεαρού είχε ενημερωθεί για τον εντοπισμό του πτώματός του προτού ανακοινωθεί δημοσίως.

Η Χαμάς εξαπέλυσε αιματηρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι. Παράλληλα η παλαιστινιακή οργάνωση απήγαγε περίπου 240 ανθρώπους και τους μετέφερε στη Γάζα. Από αυτούς γύρω στους 135 εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Στη διάρκεια της επταήμερης εκεχειρίας 105 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι οικογένειες των ομήρων δήλωσαν αυτή την εβδομάδα «σοκαρισμένες» από τη δήλωση του διευθυντή της υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού του Ισραήλ, της Μοσάντ, περί της άρνησης των αρχών να διεξαγάγουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και ζήτησαν εξηγήσεις.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε τον «τεράστιο πόνο» της για τον θάνατο του Τολεντανό.

«Μοιραζόμαστε τον πόνο της οικογένειάς του και των συγγενών του. Η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι προτεραιότητά μας», έγραψε στο Χ.

Την ίδια ώρα οι σοροί δύο ισραηλινών στρατιωτών ανακτήθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Στη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα, τα πτώματα των ομήρων Νικ Μπέιζερ (19 ετών) και Ρον Σέρμαν (19 ετών) ανακτήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες και επιστράφηκαν στο Ισραήλ», ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο στρατός έχει ανακτήσει συνολικά οκτώ πτώματα και εκτιμά ότι 132 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ζωντανοί ή νεκροί. Ακόμη ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο χθες, Πέμπτη, ενός στρατιώτη στη διάρκεια μαχών στη Γάζα. Πρόκειται για τον 117ο νεκρό στρατιώτη από την αρχή της χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι