ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ανησυχούν οι Ευρωπαίοι με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream1

Γιατί ανησυχούν οι Ευρωπαίοι με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream1
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία  κλείνει αύριο Δευτέρα και ολόκληρη Ευρώπη τελεί υπό το άγχος του τι θα γίνει από εδώ και πέρα , αν και η ρωσική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι ο αγωγός κλείνει για την προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση του. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν πως πιθανά η στρόφιγγα δεν θα ανοίξει ξανά μετά το πέρας των 10 ημερών που χρειάζεται για τις εργασίες συντήρηση.

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγανατώρα την βδομάδα που πέρασε , ενώ η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού και  ως γνωστόν κάποιες χώρες έχουν ήδη αποκοπεί εντελώς. Το Κρεμλίνο έχει διαβεβαιώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά την παροχή του αερίου μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης, προσθέτοντας πάντως ότι οποιαδήποτε προβλήματα ή διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του αγωγού θα οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα «σπάσει» τις κυρώσεις και θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1. Σε περίπτωση που διακοπούν εντελώς οι ροές από τον Nord Stream 1, μετά και το πέρας των εργασιών συντήρησης, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η Ευρώπη δεν θα έχει επαρκή αποθέματα αερίου για τον χειμώνα.

Οι Ευρωπαίοι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς –σύμφωνα με όσα είπε – αυτό αποτελεί «το πιο πιθανό σενάριο». Σημείωσε δε ότι «πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, την ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις». Στο πλαίσιο αυτό, θα εθνικοποιηθεί σε ποσοστό 100% η γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF. Για την κίνηση αυτή, χρειάζεται και η έγκριση της Κομισιόν. Η ενεργειακή κρίση είναι για τον Λεμέρ «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

«Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει: «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».

  Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Πούτιν-Σι – Γιατί αντιδρούν οι ΗΠΑ

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης. «Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Εάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν», επεσήμανε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι