ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί αποχωρούν οι Ρώσοι από τα προάστια στο Κίεβο

Ένας νεκρός και τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ

Λίγοι περίμεναν μετά την ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου ότι ο Απρίλιος θα έμπαινε, με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμα. Και, όμως! Ο χρόνος κυλάει και ο χρόνος στο μέτωπο έχει αποκτήσει άλλη πυκνότητα και για τις δύο πλευρές. Τα τελευταία 24ωρα, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να ανακαταλαμβάνουν προάστια στο Κίεβο. Ένας δημοσιογράφος, ονόματι Ολεξέι Σορόκιν, περιέγραψε τη φυγή των Ρώσων.

Ένας ακόμα Ουκρανός ρεπόρτερ μετέδωσε: «Απίστευτο. Δύο πλήρεις άξονες επίθεσης μόλις κατέρρευσαν και εγκαταλείφθηκαν μέσα σε 1-2 ημέρες. Απλώς έφυγαν χωρίς να πετύχουν τίποτα. Περιμέναμε από τους Ρώσους να εδραιωθούν για να εμποδίσουν την Ουκρανία να ενισχύσει το Ντονμπάς, αλλά φεύγουν εντελώς, μαζικά… απίστευτο». Θυμίζουμε ότι από την Πέμπτη ακόμα, οι Ουκρανοί είχαν επανακτήσει την πόλη Μπούχα.

Πλέον είναι αρκετές οι περιοχές τις οποίες φαίνεται να εγκαταλείπουν οι Ρώσοι. Αν και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τις πληροφορίες που διασπείρουν οι εμπόλεμοι, φαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις πράγματι ανασυντάσσονται, αποσυρόμενες από προάστια στο Κίεβο. Είναι ασαφές εάν πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό ή εάν αυτό σημαίνει αλλαγή των επιχειρησιακών σχεδίων. Είναι προφανές, πάντως, πως οι Ρώσοι δεν διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την ανατολική και την παράκτια Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έπληξαν την Οδησσό με τρεις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Κριμαία. Δεν είναι σίγουρο πόσα θύματα άφησε πίσω της η επίθεση αυτή. Πρόκειται, πάντως, για ένα αναπάντεχο πλήγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Οδησσός ήταν εκτός του κάδρου εδώ και καιρό. Ο ουκρανικός στρατός, μάλιστα, δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε περαιτέρω απόπειρα πυραυλικής επίθεσης κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού.

Η Οδησσός είναι στρατηγικής σημασίας πόλη εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν να ενοποιήσουν την Κριμαία με την Υπερδειστερία στα σύνορα με τη Μολδαβία, αποκόπτοντας την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. Προς το παρόν, όμως, είναι άγνωστο εάν αυτό είναι στα σχέδιά τους. Σίγουρα, προηγείται η ολοκληρωτική εκκαθάριση της Μαριούπολης από τους θύλακους αντίστασης και στη συνέχεια η άλωση του Χαρκόβου, ώστε να καταστεί δυνατή και η κατάληψη του τμήματος της περιοχής Ντονμπάς που δεν είναι στον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η ουκρανική επίθεση

Στη Μαριούπολη, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να απομακρυνθούν οι περίπου 100.000 κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Έγινε δυνατή, όμως, η μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού στη Ζαπορίζια. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και σήμερα Σάββατο τις προσπάθειες. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα «πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της γης μας». Οι Ουκρανοί έχουν τον έλεγχο του Ίζιουμ, σημαντικής πόλης μεταξύ του Χαρκόβου και των αποσχισθέντων περιοχών. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η Ρωσία θα επιχειρήσει να θέσει υπό την κυριαρχία της το Σλοβιάνσκ, μια πόλη 125.000 κατοίκων.

Εν μέσω όλων αυτών, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία προμήθειες και εξοπλισμό για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα. Είναι κάτι που δεν έχει αποκλείσει ο Λευκός Οίκος. Αντίθετα, καλλιεργεί την εντύπωση ότι είναι πιθανή μία τέτοια επίθεση που βεβαίως απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, με τον Ερντογάν να ει ότι θα πιέσει τον Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει, όμως, αμφιβολία για το αν θα τον πείσει, ειδικά μετά την ουκρανική επίθεση στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ κοντά στα σύνορα. Τα ουκρανικά ελικόπτερα πέταξαν σε χαμηλό ύψος, πλήττοντας οκτώ δεξαμενές καυσίμων. Η φωτιά εξαπλώθηκε. Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Μόσχα.

Στόχος του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι να «πετύχει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Μεταξύ των σημαντικών επαφών των τελευταίων ωρών, συγκαταλέγεται κι αυτή του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε την «ανάγκη εφαρμογής της πρωτοβουλίας για εγκαθίδρυση ανθρωπιστικών διαδρόμων». Εντωμεταξύ, η Δύση κατηγορεί την Κίνα ότι πραγματοποίησε μια τεράστια κυβερνοεπίθεση στις στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κατά την προετοιμασία της εισβολής της Ρωσίας. Υπάρχουν, μάλιστα, και σχετικές εκθέσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών που περιήλθαν στην κατοχή των Times.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι