Γιατί είναι κίνδυνος για την Ελλάδα ο διαμελισμός της Συρίας
15/12/2024Στην αποσταθεροποίηση που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συρράξεις για το Παλαιστινιακό, προστέθηκε μια ακόμα εστία έντασης και αναταραχής. Αυτή της Συρίας.
Στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ έπεσε και τους πρώτους αμήχανους πανηγυρισμούς της Δύσης και πρωτίστως των Ευρωπαίων, διαδέχεται η περίσκεψη αλλά και το άγχος της επόμενης μέρας. Και αυτό γιατί στην Μέση Ανατολή τα σύνορα πρωτίστως τα χαράσσουν οι φυλές, οι φατρίες, οι θρησκευτικές ομάδες υπό την “καθοδήγηση-αρωγή” μιας μεγάλης δύναμης και όχι τα έθνη όπως συμβαίνει στη Δύση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μωσαϊκό των λογής ομάδων που ανέτρεψαν τον Άσαντ, δύσκολα μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα και την ακεραιότητα της Συρίας. Αναζητείται δε ποια θα είναι η μεγάλη δύναμη που θα πάρει το ρίσκο να εμπλακεί ευθέως με όλο αυτό το μωσαϊκό ώστε ή να εγγυηθεί τα σημερινά σύνορα της Συρίας ή να επιβάλει την χάραξη νέων που όμως θα γίνουν σεβαστά από όλες τις φατρίες αλλά και τις συνορεύουσες χώρες.
Η Συρία και η Συνθήκη της Λωζάνης
Περιφερειακές δυνάμεις που όμως έχουν εισχωρήσει στρατιωτικά σε εδάφη της Συρίας, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, είναι αδύνατον να επιφέρουν την εσωτερική ηρεμία αλλά και να εγγυηθούν την ομαλότητα και την ακεραιότητα της Συρίας. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως για την ώρα τουλάχιστον η Συρία φαίνεται α μπαίνει σε τροχιά διαμελισμού και νέων περιπετειών με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Δύση και την Ελλάδα.
Η Ελλάδα σε αυτή την ρευστή περίοδο και την γεμάτη απρόοπτα, εντάσεις και κινδύνους επιβάλλεται να προβάλει τις ιδιότητες της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και να ξεκαθαρίζει όσο μπορεί τους κινδύνους από την περαιτέρω αποσταθεροποίηση ή και διαμελισμό της Συρίας. Επιπροσθέτω, οφείλει να υπενθυμίσει πως τίμησε και τιμά πάντα της συμμαχίες της και ουδέποτε έκανε “μπαλάντζες” ή έπαιζε τον ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”. Σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους, οφείλει προσεκτικά να προβάλλει τους κινδύνους για όλη την Δύση από μια αλλαγή με τα όπλα του status (εδαφικού) της Συρίας υπό οποιοδήποτε πρόσχημα. Αν “ξηλωθεί” στη Συρία η Συνθήκη της Λωζάνης, θα υπάρξουν πιθανά ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στη Δύση.
Σε αυτή την επισφαλή γεωπολιτική κατάσταση, η σύμπνοια της Ελλάδας με τους ισχυρούς εταίρους και συμμάχους της δημιουργεί αναχώματα για οποιαδήποτε ταρακουνήματα από την εν εξελίξει κρίση στην Συρία