Με 33 συλλήψεις ξεκίνησε ο ειδικός κλάδος της ΜΙΤ το κυνήγι της Μοσάντ
02/01/2024Ο φόβος της Άγκυρας ότι η Μοσάντ ενδέχεται να πραγματοποιήσει δολοφονίες στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία, κινητοποίησε τη ΜΙΤ και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας. Σήμερα οι αρχές συνέλαβαν 33 άτομα ως ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και για σχεδιασμό απαγωγών. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην τολμήσει να θίξει στελέχη της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος. Την είδηση μετέδωσε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Κατά την ίδια πηγή, καταζητούνται ακόμη 13 ύποπτοι.
Το Anadolu μετέδωσε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιδρομές σε 57 τοποθεσίες σε οκτώ επαρχίες στο πλαίσιο έρευνας που άρχισε από το γραφείο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι αρχές πιστεύουν πως οι ύποπτοι είχαν στόχο να κάνουν αναγνώριση περιβάλλοντος, να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν και να απαγάγουν ξένους υπηκόους, προφανώς στελέχη της Χαμάς, τα οποία είναι στο στόχαστρο του Ισραήλ και της Μοσάντ. Οι συλλήψεις έγιναν λίγες εβδομάδες αφότου ο επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξολοθρεύσει την Χαμάς «οπουδήποτε, στο Λίβανο, στην Τουρκία ή στο Κατάρ».
Ας σημειωθεί ότι η ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teşkilatı) δημιούργησε προσφάτως νέα ειδική μονάδα για να στοχεύσει τις επιχειρήσεις της Μοσάντ – σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, η οποία θεωρείται κυβερνητικό φερέφωνο. Η πληροφορία δημοσιεύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων από τον δημοσιογράφο Αμπλουντραχμάν Σιμσέκ, ο οποίος περιγράφεται από το Middle East Forum (αμερικανική συντηρητική δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής με έδρα τη Φιλαδέλφεια), ως προπαγανδιστής της MIT και έμπιστος αποδέκτης των διαρροών της υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι δράσεις κατά της Μοσάντ
«Μέσα στη MIT υπάρχει μια πολύ δραστήρια και έμπειρη μονάδα που ασχολείται με τον αγώνα κατά της Μοσάντ… Υπάρχουν ομάδες που είναι αρκετά ικανές… Γνωρίζουν όλα τα βήματα που κάνει η Μοσάντ». Πάντως η “δράση” των Τούρκων κατά ισραηλινών υπηρεσιών έχει προηγούμενο από τις 33 σημερινές συλλήψεις. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2020 η Sabah δημοσίευσε μια είδηση που ανέφερε ότι 15 Άραβες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι δούλευαν για τη Μοσάντ για να κατασκοπεύουν Παλαιστίνιους φοιτητές σε τουρκικά πανεπιστήμια. Η επιχείρηση, στην οποία φέρεται να συμμετείχαν περίπου 200 Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών, χαιρετίστηκε ως σημαντική επιτυχία από τη MIT.
Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι κανένα από τα άτομα που συνελήφθησαν δεν ήταν κατάσκοπος της Μοσάντ. Τον περασμένο μήνα, η Sabah ανέφερε ότι η ΜIT έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή μιας επιχείρησης της Μοσάντ στη Μαλαισία για τη σύλληψη ενός Παλαιστίνιου χάκερ που είχε αναπτύξει λογισμικό ικανό να διεισδύσει στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.
Τον Μάιο, η Sabah ανέφερε ότι η MIT είχε συλλάβει 11 μέλη ενός φερόμενου κυκλώματος της Μοσάντ που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία ιρανικών στόχων στην Τουρκία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υποστηρικτής της Χαμάς Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε δημόσια το Ισραήλ για τα σχέδια δολοφονίας μελών της Χαμάς στην Τουρκία. «Εάν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα κατά της Τουρκίας και του τουρκικού λαού, θα είναι καταδικασμένοι να πληρώσουν ένα τίμημα από το οποίο δεν μπορούν να συνέλθουν», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η δήλωσή του αυτή θεωρήθηκε απάντηση στον Ρόνεν Μπαρ επικεφαλής της Σιν Μπετ (υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας), ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σκοτώσει τους ηγέτες της Χαμάς σε κάθε τοποθεσία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Τουρκίας και του Λιβάνου, ακόμη κι αν χρειαστούν πολλά χρόνια.
Η Τουρκία όχι μόνο φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς στην επικράτειά της, αλλά επιτρέπει επίσης στην οργάνωση να συγκεντρώσει κεφάλαια, χρησιμοποιώντας τουρκικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα. Η Τουρκία έχει επίσης χορηγήσει υπηκοότητα σε πολλά στελέχη της Χαμάς, κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, τώρα που οι Τούρκοι παίρνουν βίζα για τα ελληνικά ακριτικά νησιά!
Αποκαλύψεις
Η αποκάλυψη ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ίδρυσαν μια ειδική μονάδα αποτελούμενη από βετεράνους πράκτορες, για να στοχεύουν δραστηριότητες της Μοσάντ, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τόσο ο σημερινός αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας κατασκοπείας, Ιμπραήμ Καλίν, όσο και ο προκάτοχός του, Χακάν Φιντάν, είναι φιλοϊρανοί ισλαμιστές. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο αντιφρονών Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Καλίν είχε εργαστεί για το χρηματοδοτούμενο από το Ιράν, ριζοσπαστικό ισλαμιστικό περιοδικό Yeryüzü, το οποίο έκλεισε λόγω των διασυνδέσεών του με την τρομοκρατία στο παρελθόν.
Το περιοδικό προωθούσε μια ιρανικού τύπου θρησκευτική επανάσταση στην Τουρκία και ήταν ένα κομβικό σημείο για τη Δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στην τουρκική πρωτεύουσα, με ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας το 2000. Το περιοδικό περιείχε αντισημιτικό και αντιδυτικό περιεχόμενο σε κάθε τεύχος, υποστήριζε τη βίαιη και ένοπλη τζιχάντ και συχνά απεικόνιζε εξέχοντα ιρανικά πρόσωπα και μουλάδες ως αξιοσέβαστα πρόσωπα.
Σε ένα άρθρο με τίτλο “Geç Kalmış Bir Tanıtım” (Μια όψιμη εισαγωγή) που δημοσιεύτηκε στο Kitap Dergisi (Book Journal) τον Δεκέμβριο του 1989, ο Καλίν είχε επαινέσει την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν και τον ηγέτη της Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, βασιζόμενος στη ρητορική του θεοκρατικού καθεστώτος. Ο Καλίν χαρακτήρισε τον Χομεϊνί «οδηγό [rehber] της εξέγερσης [kıyam]», «αρχηγό της ισλαμικής επανάστασης», «ιμάμη επαναστατών μουσουλμάνων» και «παράδειγμα πιστών μουσουλμάνων».
Ειδικό φιντάνι ο Φιντάν
Ο Φιντάν, πρώην αρχηγός της ΜΙΤ και σήμερα υπουργός Εξωτερικών, έχει καλλιεργήσει δεσμούς με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες από την εποχή που ήταν υπαξιωματικός του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα –τα παρουσιάζει ο Μποζκούρτ– τα οποία ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής έρευνας μεταξύ 2011 και 2014 σε ομάδες της Δύναμης Quds στην Τουρκία, η αστυνομία ανακάλυψε μια συλλογή βιογραφικών που είχαν παραδοθεί στο Νασέρ Γκαφαρί, εκπρόσωπο της Δύναμης Quds στην Τουρκία. Μεταξύ των βιογραφικών ήταν και ένα προφίλ του Φιντάν, τότε αναπληρωτή υπαρχηγού της MIT.
Το σημείωμα-προφίλ σημείωνε ότι ο Φιντάν ήταν ένας έμπιστος άνθρωπος που συμμεριζόταν το επαναστατικό όραμα των μουλάδων και έτρεφε αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά αισθήματα. «Ο Φιντάν θέλει να εξαφανίσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από προσώπου γης, αγαπά την [ιρανική] επανάσταση, θέλει να πετύχει, πιστεύει ότι η [ιρανική] επανάσταση είναι υπό τον έλεγχο των σιιτών μουσουλμάνων με καθολικές απόψεις και του αρέσει γι’ αυτό». Η ίδια έρευνα είχε αποκαλύψει επίσης τις συναντήσεις του Φιντάν με αξιωματούχους της Δύναμης Quds, τους οποίους προστάτευε κατά τις επισκέψεις τους στην Τουρκία και μάλιστα παρείχε ιδιωτικό τζετ για να τους μεταφέρει πίσω στην Τεχεράνη.
Όταν ο Ερντογάν διόρισε τον Φιντάν υπουργό Εξωτερικών, οξύνθηκαν οι σχέσεις με το Ισραήλ και ταυτόχρονα άνοιξε ο δρόμος για σύσφιγξη των σχέσεων με την Τεχεράνη. Εάν Τεχεράνη και Φιντάν γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς είναι άγνωστο. Ξέρουμε όμως ότι ο Φιντάν ήταν σε στενή επικοινωνία με τον Χανίγια, μετά την 7η Οκτωβρίου και έπαιξε ρόλο στην μικρή εκεχειρία και την απελευθέρωση κάποιων ομήρων. Έπαιξε πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι του αποδόθηκε, αφήνοντας το Κατάρ να πάρει περισσότερα εύσημα, καθώς το Κατάρ είναι ο σημαίνων χρηματοδότης και ο Φιντάν είναι ο άνθρωπος που κρύβει τα ίχνη, ξεπλένοντας το χρήμα.
Με την ίδρυση του νέου τμήματος της ΜΙΤ, ο Φιντάν προσπαθεί να προστατεύσει περαιτέρω τα στελέχη και τις δραστηριότητες της Χαμάς από την οργή των Ισραηλινών. Εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, οι όποιες γέφυρες φιλοδοξούσε ο Ερντογάν (αλήθεια; ψέματα;) να στήσει με το Ισραήλ έχουν πλέον οριστικά καταρρεύσει. Το ερώτημα που πλανιέται στο μυαλό όλων είναι: γιατί ο “σουλτάνος” παίζει τώρα επικίνδυνα παιχνίδια στην “πυριτιδαποθήκη” που λέγεται Ανατολική Μεσόγειο.