Γιατί η Ρωσία δεν θα πάρει το μέρος της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πολλοί στην Ελλάδα έχουν αναρωτηθεί σχετικά με τη στάση που υιοθετεί η Ρωσία έναντι των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η ρωσοτουρκική προσέγγιση, με ενδεικτική την πώληση των S-400 στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Μόσχα φαίνεται να κλίνει προς την πλευρά της Άγκυρας εις βάρος της Ελλάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (RIAC) Andrey Kortunov, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως αναφέρει ο ίδιος δρ. Ιστορίας και Πολιτικός Επιστήμονας σε πρόσφατο άρθρο του, πράγματι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας είναι κάπως προβληματικές αυτήν τη στιγμή. «Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά απίθανο η Μόσχα να πάρει την πλευρά της Άγκυρας στην τρέχουσα εδαφική διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα» πιστεύει.

Το ευρύτερο πλαίσιο των ρωσοτουρκικών σχέσεων είναι περίεργο. «Η λογική και η δυναμική της τρέχουσας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής συνεχίζουν να τοποθετούν τον Ερντογάν στη μέση ενός ναρκοπεδίου, όπου οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και τα ναρκοπέδια αυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό – όσον αφορά το σχεδιασμό τους, το φορτίο τους και τον τρόπο που έχουν καλυφθεί- αλλά οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακούσια κλιμάκωση και να βλάψει μόνιμα τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας». Ο Ρώσος αναλυτής θεωρεί ότι ένα από αυτά τα ναρκοπέδια είναι και τα ελληνοτουρκικά.

Πιστεύει ότι στην παρούσα κατάσταση σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και ενάντια σε όλους σχεδόν τους εταίρους και φίλους της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το “ελληνικό ζήτημα”, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Λιβύη -που φέρνει σε δύσκολη θέση τη Μόσχα- θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας» όπως λέει ο Kortunov. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι αυτή είναι απλά μια ανάλυση ενός Ρώσου εμπειρογνώμονα…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι