ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί η συνάντηση Μπάιντεν-Τζόνσον δεν ήταν περίπατος

Γιατί η συνάντηση Μπάιντεν-Τζόνσον δεν ήταν περίπατος, slpress

Δεν ήθελαν και πολύ τα βρετανικά ταμπλόιντς για να επιτεθούν στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7). Έτσι, ένας αναγραμματισμός που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε καυστικά σχόλια για την ηλικία, τη διαύγεια και τις ικανότητές του. Το θέμα φαίνεται πως διευθετήθηκε πάντως στην συνάντηση Μπάιντεν-Τζονσον.

Λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην αεροπορική βάση του Μίλντενχολ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απευθύνθηκε στους Αμερικανούς στρατιώτες που εδρεύουν στην βάση της RAF στο Σάφολκ. Εκεί, αφού είπε ότι «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν!», έστειλε στον Πούτιν το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία», αλλά «θα απαντήσουν με ισχυρό και ουσιαστικό τρόπο αν η ρωσική κυβέρνηση εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, τη γνωστή RAF, την αποκάλεσε “RFA”, γεγονός το οποίο τα βρετανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «γκάφα». Τα δημοσιεύματα δεν έμειναν όμως μόνον σε αυτό, καθώς γενίκευσαν τα σχόλιά τους για τον Αμερικανό πρόεδρο, με αναφορές στην ηλικία του. Θύμισαν μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό της πτώσης του στα σκαλιά του προεδρικού αεροσκάφους, αλλά και το ότι ξεχνάει ονόματα και αποκαλεί την αντιπρόεδρό του ‘Πρόεδρο Καμαλα Χάρις’. Eξέφρασαν τέλος τον προβληματισμό τους για το αν ένας άνθρωπος σε αυτήν την ηλικία μπορεί να έχει τη διαύγεια να είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, πυρηνικές δυνάμεις.

Πως μαλάκωσε το κλίμα 

Τα βρετανικά ΜΜΕ θα ήταν ούτως ή άλλως αιχμηρά για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς γνωρίζουν ότι θα ασκήσει πιέσεις στο Λονδίνο και την κυβέρνηση Τζόνσον, να μην αποσυρθούν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τα ιρλανδικά σύνορα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit. Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενώ ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που έληξε τηνΤετάρτη δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Μπόρις Τζόνσον, αφού η ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή, περιελάμβανε και το Brexit. Δηλώσειςπάντως δεν έγιναν μετά την συνάντηση, στην οποία ουσιαστικά Μπάιντεν και Τζόνσον συζήτησαν τον νέο “Ατλαντικό Χάρτη”, μια επικαιροποιημένη δηλαδή εκδοχή της κοινής δήλωσης Τσόρτσιλ-Ρούσβελτ, σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις. Τότε ήταν η Σοβιετική Ένωση και ο Στάλιν, σήμερα είναι η Μόσχα και το Πεκίνο.

Οι δύο ηγέτες πάντως, προφανώς για να ρίξουν τους τόνους που ανέβασαν τα δημοσιεύματα, έκαναν μια βόλτα στην παραλία, μαζί με τις συζύγους τους, και επιδόθηκαν σε φιλοφρονήσεις και πειράγματα. Ο Μπάιντεν αποκάλυψε, μετά τον περίπατο, ότι είπε στον Τζόνσον πως και οι δύο παντρεύτηκαν «πάνω από τις δυνατότητές τους», σχολιάζοντας τις κατά πολύ μικρότερες συζύγους τους. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο Τζόνσον του απάντησε πως δεν θα διαφωνήσει σε αυτό, όπως και σε οτιδήποτε άλλο.

Το στοίχημα του Μπάιντεν

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού προηγείται της Συνόδου Κορυφής της G7, οι εργασίες της οποίας θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ της Κορνουάλης. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο 78χρονος Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου είναι οι Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις συνομιλίες με την ΕΕ σχετικά με την εμπορική σχέση.

Από την Σύνοδο Κορυφής της G7, που είναι ο πρώτος σταθμός της οκταήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του, έως την συνάντησή του με τον Πούτιν στη Γενεύη, που αποτελεί την κορύφωσή της, ο Μπάιντεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά παγκόσμια ζητήματα. Θα κληθεί να ανοίξει δηλαδή, όλα εκείνα τα θέματα που επηρεάζουν τη “μεγάλη εικόνα” και τις παγκόσμιες ισορροπίες στο τρίγωνο Ουάσιγκτον, Μόσχα και Πεκίνο.

Η περιοδεία του αυτή, η οποία αποτελεί και την πρώτη έξοδό του από τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό γιατί ο Μπάιντεν θα πρέπει να δείξει πως εννοεί και πόσο λειτουργική μπορεί να είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στην πολυμερή διεθνή συνεργασία, η οποία είχε διακοπεί από τις επιλογές του Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι