ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί νίκησαν οι αντάρτες Ταλιμπάν τον τακτικό στρατό του NATO

Γιατί νίκησαν οι αντάρτες Ταλιμπάν τον τακτικό στρατό του NATO, Χρήστος Καποούτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το 2001 η συμμαχία των “προθύμων” κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και με την στήριξη των υποδομών του ΝΑΤΟ, εισβάλει στο Αφγανιστάν. Έχει προηγηθεί στις 11-9-2001 η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη (World Trade Center). Διακηρυγμένος στόχος του ευρύτατου στρατιωτικού συνασπισμού, η εξουδετέρωση των Ταλιμπάν που κατείχαν την εξουσία, η διάλυση της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα και ο εκδημοκρατισμός, κατά τα δυτικά κοινωνικο-πολιτικά πρότυπα, του Αφγανιστάν.

Είκοσι χρόνια αργότερα, αποχωρούν και οι τελευταίοι στρατιωτικοί της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Η εκστρατεία στο Αφγανιστάν κόστισε 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 200 χιλιάδες νεκρούς, ενώ περί τα δύο εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, με βάση μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Οι σκληροτράχηλοι Ταλιμπάν, που ασφαλώς δεν διαθέτουν υψηλού επιπέδου στρατιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ, χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας και με έναν στρατιωτικό περίπατο κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα) με κόστος δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, απλά διαλύθηκαν και ετράπησαν εις άτακτον φυγή.

Μνήμες από την Σαϊγκόν

Είχαμε μία δεινή στρατιωτική ήττα της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ). Οι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο! Οι εικόνες αυτές από την Καμπούλ, τραυματίζουν το κύρος των ΗΠΑ. Οι μνήμες της αποχώρησης από την Σαϊγκόν τo 1975, παραμένουν ζωντανές. Στο Αφγανιστάν η δυτική στρατιωτική συμμαχία ηττήθηκε στρατιωτικά.

Ο λόγος, προφανής και διδάσκεται σε όλες στις στρατιωτικές σχολές του κόσμου. Ένας καλά εξοπλισμένος και οργανωμένος τακτικός στρατός από τη μία και από την άλλη, αντάρτες, τοπικοί ένοπλοι, τρομοκράτες, φανατικοί μουσουλμάνοι κλπ, δηλαδή μια άτακτη στρατιωτική δύναμη, χωρίς βαρύ εξοπλισμό. Οι μαχητές των ατάκτων, οι Ταλιμπάν και άλλοι, είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Να κρύβονται και να αναμειγνύονται με τους ντόπιους πληθυσμούς.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτή η ασυμμετρία, είναι υπέρ των ανταρτών. Και το χειρότερο, οι κυβερνητικές δυνάμεις που εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ, πουλούσαν τα αμερικανικά όπλα, μέχρι και τα ελικόπτερα, στους Ταλιμπάν! «Σημαντική ποσότητα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν», παραδέχτηκε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

  Νέο παιχνίδι Ερντογάν με την Δύση: Τί δήλωσε για Ελλάδα, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία

Το βασικό πλεονέκτημα των ανταρτών Ταλιμπάν, είναι ότι χρησιμοποιούν κάθε μέσο νόμιμο ή παράνομο, ηθικό ή ανήθικο, χωρίς ενδοιασμούς ή ηθικές αναστολές. Και κυρίως, είχαν την συμπαράσταση του ντόπιου πληθυσμού, αξιοποιώντας το θρησκευτικό τους συναίσθημα  αφού ο αγώνας είναι εναντίον των απίστων. Άρα ο τακτικός στρατός, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει τους αντάρτες, δηλαδή μια ασύμμετρη απειλή με συμβατικά μέσα.

Ήττα και του δυτικού πολιτισμού

Ωστόσο στο Αφγανιστάν, δεν είχαμε μόνο στρατιωτική ήττα, αλλά ηττήθηκε και ο δυτικός πολιτισμός, αφού αξίες όπως Δημοκρατία, ατομικά δικαιώματα, σεβασμός στις γυναίκες και στις μειονότητες, δεν αναγνωρίζονται από το νέο ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Καμπούλ, που νομοθετεί και συμπεριφέρεται όπως επιτάσσει η Σαρία και μάλιστα στην πιο ακραία εκδοχή.

Επιπλέον, γεωστρατηγικά, ο χώρος του Αφγανιστάν, είναι εκτός αμερικανικής επιρροής. Ήδη Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, προσεγγίζουν το νέο αντιδυτικό καθεστώς της Καμπούλ. «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Για όλα αυτά, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Δεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα όσα δεινά προέκυψαν, από την βλακώδη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, απόφασή τους να εισβάλλουν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν;

Να προσθέσουμε για τα καθ’ ημάς, ότι 10-12 άνθρωποι, Αφγανοί μορφωμένοι που γνώριζαν καλά αγγλικά και λίγα ελληνικά, βοήθησαν σημαντικά τις ελληνικές αποστολές στην Καμπούλ. Είχαν ένα και μοναδικό αίτημα: Να έρθουν στην Ελλάδα νόμιμα, διότι είχαν εκτεθεί βοηθώντας τους Έλληνες και ήταν και είναι σίγουρο ότι μένοντας εκεί θα εισπράξουν την μήνιν και την εκδίκηση των Ταλιμπάν. Δεν υπάρχουν Έλληνες στρατιωτικοί τώρα στην Καμπούλ. Έφυγαν και οι τελευταίοι 28 Μαΐου, αλλά χωρίς τους Αφγανούς μεταφραστές!

Αναφορικά με το ΚΥΣΕΑ

Ο σχεδιασμός, τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές, όσο και σε εθνικό επίπεδο, για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε (18 Αυγούστου) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και με όσα συζητήθηκαν το ΚΥΣΕΑ, επιγραμματικά τα εξής.

Πρώτον, η επικράτηση των Ταλιμπάν, δημιουργεί ένα ντόμινο γεωστρατηγικών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Πιθανή έως βεβαία θεωρείται η δραστική επανεμφάνιση νέων ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων, που δυνάμει αποτελούν και ασύμμετρες απειλές για την Δύση. Η Δύση, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ο δυτικός πολιτισμός, ηττήθηκαν στο Αφγανιστάν.

  Ανησυχία για διωγμό των Αρμενίων του Καραμπάχ – Ο ρόλος της Μόσχας

Δεύτερον, ένα αναμενόμενο νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών, είναι πολύ πιθανόν, να αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές αρχές, ως επιπλέον απειλή για τα ελληνικά σύνορα. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα», όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικά στελέχη, που μετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ . Ασφαλώς και δεν παραγνωρίζεται η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος που ενυπάρχει στις νέες μεταναστευτικές ροές, καθώς και η αυταξία κάθε ανθρώπινης ζωής..

Η στάση της Ελλάδας

Για το θέμα αυτό, μεταναστευτικό-προσφυγικό, που θα διογκωθεί το προσεχές διάστημα, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας, που μάλιστα επιχειρεί να οικοδομήσει συνεργατικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, προτίθενται να φροντίσουν οι Αφγανοί μεταφραστές, που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίας στις ελληνικές αντιπροσωπείες στην Καμπούλ, ότι θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, αφού έχουν εκτεθεί και κινδυνεύουν άμεσα με εξόντωση από το νέο ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Καμπούλ.

Οι άνθρωποι αυτοί συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Όπως αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ, προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, παραμένει ο συντονισμός, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους, που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι