Γιατί ο Ερντογάν παίζει το χαρτί των “Γκρίζων Λύκων”

Γιατί ο Ερντογάν παίζει το χαρτί των Γκρίζων Λύκων, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η τουρκική υπερεθνικιστική οργάνωση “Γκρίζοι Λύκοι” με την παρασκηνιακή δράση τους, έχουν εξελιχθεί σε στενό σύμμαχο του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στην άσκηση της στρατηγικής του για καθοδήγηση των τουρκικών κοινοτήτων της Ευρώπης. Η πολιτική συμμαχία του Ερντογάν με τον εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ενεργοποίησε εκ νέου τους “Γκρίζους Λύκους”, οι οποίοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμοι για τον Τούρκο πρόεδρο στην προώθηση του εθνικιστικού του αφηγήματος.

Τα ξένα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στη διεθνή διάσταση των “Γκρίζων Λύκων”, με αφορμή τη διάλυσή τους στη Γαλλία από το υπουργικό Συμβούλιο του Εμμανουέλ Μακρόν και στις προσπάθειες των Πρασίνων να απαγορευτούν και στη Γερμανία. Όμως, η είδηση είναι ότι
οι στενές σχέσεις του Ερντογάν με τους “Γκρίζους Λύκους” σχετίζονται άμεσα με την πολιτική του επιβίωση, από την στιγμή που η φθίνουσα πορεία της τουρκικής οικονομίας και η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού εξελίσσονται σε “αχίλλειος πτέρνα” του.

Ο Ερντογάν επειδή έχει ήδη αρχίσει να νιώθει την πολιτική πίεση -καρατόμησε τον γαμβρό του από τη θέση του υπουργού Οικονομίας- επιδιώκει να διευρύνει τη συμμαχία του με τους εθνικιστές. Ο πρόεδρος Ερντογάν μέσω Μπαχτσελί προσπαθεί να προσεγγίσει την αποκαλούμενη και “Λύκαινα”, Μεράλ Ακσενέρ επικεφαλής του Καλού Κόμματος. Η Ακσενέρ προέρχεται από το κόμμα του Μπαχτσελί, από το οποίο και αποχώρησε το 2017.

Ο Μπαχτσελί έχει προτείνει στην Ακσενέρ να συγχωνευτούν τα δύο κόμματά τους, δηλώνοντας ότι πρέπει να επιστρέψει στο “σπίτι” της. Ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσκληση του Μπαχτσέλι προς την Ακσενέρ αποτελεί ένα βήμα προς την ενότητα της τουρκικής κοινωνίας. Προφανώς, θεωρεί ότι η ενοποίηση των κομμάτων της “Λύκαινας” και του “Γκρίζου Λύκου” εξυπηρετούν τα πολιτικά του συμφέροντα. Ήδη έχουν αρχίσει να εφανιζονται σενάρια και για επίδοξους διαδόχους του.

Το τουρκικό προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης σε αντίθεση με το κοινοβουλευτικό, δίνει τη δυνατότητα στα διάφορα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν συμμαχίες ώστε οι Τούρκοι πολίτες να επιλέξουν ποια τους αντιπροσωπεύει. Το 2018, το ισλαμιστικό κυβερνών AKP και το εθνικιστικό MHP ίδρυσαν τη Λαϊκή Συμμαχία και υποστήριξαν από κοινού τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που έγιναν το ίδιο έτος. Αντίθετα το  Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μαζί με το Καλό Κόμμα και το Κόμμα Ευδαιμονίας δημιουργήσαν την Εθνική Συμμαχία και υποστήριξαν τον Μουχαρέμ Ιντσέ.

  Ποιος τίναξε στον αέρα το φράγμα στον Δνείπερο

Γκρίζοι Λύκοι και Ευρώπη

Οι “Γκρίζοι Λύκοι” έχουν εξελιχθεί και σε οργάνωση πανευρωπαϊκής εμβέλειας με την υποστήριξη του ΑΚP, με στόχο την κινητοποίηση των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη για την προώθηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων. Η τουρκική υπερεθνικιστική οργάνωση αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στις παρασκηνιακές δραστηριότητες της κυβέρνησης της Άγκυρας στην Ευρώπη, που ελέγχει τζάμια και άλλες τουρκικές περιθωριακές ομάδας, που έχουν διασυνδέσεις και με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ.

Ο στόχος όλων των τουρκικών εθνικιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη είναι η προώθηση των πολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων του Ερντογάν. Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβανεται η κατασκοπεία Τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν και η εξάρθρωση ευρωπαϊκών κουρδικών κινημάτων.

Το AKP κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του είχε μικρή επιρροή στους τούρκους υπερεθνικιστές της Ευρώπης. Το AKP λάμβανε αρχικά υποστήριξη μέσω τζαμιών που ελέγχονταν από την Τουρκική Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB) και το θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα του Εθνικού Οράματος. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν από τη στιγμή που το ΑKP προχώρησε σε πολιτική συνεργασία με το MHP του Μπαχτσελί.

O Ερντογάν αμέσως διέκοψε τις διαβουλεύσεις με τους Κούρδους και υιοθέτησε εχθρική στάση προς αυτούς, με φυλακίσεις πολιτικών στελεχών τους και εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του PKK. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανάπτυξε στενούς δεσμούς με τουρκικές ενώσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Ισότητας και Ειρήνης (COJEP) στη Γαλλία, με στόχο να υπονομεύσει τους Κούρδους που υποστηρίζουν το PKK καθώς και τους αριστερούς Τούρκους.

Για να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή του, το AKP ενθάρρυνε τους Τούρκους να δημιουργήσουν πολιτικά κόμματα όπως το Κόμμα Ισότητας και Δικαιοσύνης (PEJ) στη Γαλλία. Ο Ερντογάν πλέον βασίζεται στο εθνικιστικό του αφήγημα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα με το Oruc Reis και τις NAVTEX λειτουργούν ως “βαλβίδα εκτόνωσης”  των εσωτερικών προβλημάτων. Οι “Γκρίζοι Λύκοι” αποτελούν ένα μέσο για επιτύχει ο Ερντογάν τη συσπείρωση αλλά και τη διεύρυνση της εθνικιστικής του εκλογικής βάσης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι