ΘΕΜΑ

Η αδελφική σχέση του Ερντογάν με τον Αφγανό αρχιτρομοκράτη Χεκματιάρ (φωτό & video)

Η αδελφική σχέση του Ερντογάν με τον Αφγανό αρχιτρομοκράτη Χεκματιάρ, Γιώργος Αδαλής

Από τα νιάτα του ο Ερντογάν είχε αναπτύξει σχέσεις με ισλαμιστές φονταμενταλιστές, ακόμα και με τρομοκράτες κατηγορούμενους για σφαγές αμάχων! Ισλαμιστές, μάλιστα, που είχαν σχέσεις με πετρελαϊκές εταιρείες! Δεν πρόκειται για φήμη. Θα παραθέσω στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία ναι μεν είναι γνωστά στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά δεν είχαν προβληθεί από τα ΜΜΕ.

Πριν ξεκινήσω, όμως, θα ήθελα να σχολιάσω τον διαδεδομένο μύθο ότι υπάρχουν δύο Τουρκίες: παλαιότερα ήταν η “καλή” Τουρκία του Ερντογάν και η “κακή” Τουρκία των στρατηγών. Όταν ο Ερντογάν απέδειξε εμπράκτως ότι μόνο ειρηνικούς σκοπούς δεν έχει, ανακαλύφθηκε αίφνης η “καλή” Τουρκία των στρατιωτικών που διώκονται και η “κακή” Τουρκία του Ερντογάν.

Το δεύτερο σφάλμα, κατά την ταπεινή μου άποψη αφορά, στην ανάλυση του ίδιου του Ερντογάν. Αρχικά μας τον παρουσίαζαν σαν “περιστέρι”. Μόλις άρχισε να βάζει “φωτιά” στις γύρω χώρες, του καταλόγισαν ότι άλλαξε πολιτική. Πρόκειται για λάθος, μιας και ο Ερντογάν, ήταν έτσι από την αρχή. Από τα μαθητικά του χρόνια ήταν ακραιφνής ισλαμιστής, με αυταρχικές τάσεις. Ουδέποτε μεταλλάχτηκε. Αυτοί που μεταλλάχτηκαν ήταν οι εν Ελλάδι υποστηρικτές του, καθώς και οι δυτικοί χρηματοδότες!

Η Τουρκία έχει ομοούσια και αδιαίρετη αντίληψη για τους γείτονές της. Ο Ερντογάν, αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης και είναι από τα πολιτικά του γεννοφάσκια, ο “γύπας” που θέλει να κατασπαράξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των γειτόνων του, κατά τα πρότυπα της θεωρίας περί ζωτικού χώρου του Χίτλερ!

Ο Μουτζαχεντίν Χεκματιάρ

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να μιλήσω για τον ηγέτη των Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ (Gulbuddin Hekmatyar). Από την δεκαετία του ’90, ο Ερντογάν επισκεπτόταν το Αφγανιστάν για να αποδείξει ότι οι δεσμοί της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το Αφγανιστάν δεν έχoυν πεθάνει. Αυτό δεν το έκαμε μόνο για να κεντρίσει τα αντανακλαστικά των εκατομμυρίων Τούρκων φανατικών ισλαμιστών, αλλά και στο πλαίσιο των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, που τότε είχαν βοηθήσει τους Αφγανούς μουτζαχεντίν στον πόλεμο κατά των Σοβιετικών.

Την εποχή εκείνη, εκτός των Ταλιμπάν (που στα αφγανικά σημαίνει φοιτητές) οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν και τους Μουτζαχεντίν, κύριος ηγέτης των οποίων ήταν ο Αφγανός Χεκματιάρ. Ο Χεκματιάρ ήταν κάτι παραπάνω από πολέμαρχος. Ήταν καθοδηγητής και πνευματικός ηγέτης των Μουτζαχεντίν και ασκούσε επιρροή σε φανατικούς ισλαμιστές και εκτός Αφγανιστάν. Φαίνεται λοιπόν ότι είχε γοητεύσει και τον Ερντογάν. Με τις πλάτες του Ερμπακάν (του οποίου το όνομα έδωσε στον γιό του Μπιλάλ-Νετσμεντίν), ο Ερντογάν, γνώρισε τον Χεκματιάρ. Τον επισκέφτηκε κάποιες φορές και ανάμεσά τους αναπτύχθηκε στενή φιλία.

Ο Χεκματιάρ είναι επίσημα χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Γεννήθηκε στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν και έγινε βασικός παράγοντας εκεί στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, δημιουργώντας το ριζοσπαστικό ισλαμικό κόμμα Χεζμπί-Ισλαμί, το οποίο στόχευε στη δημιουργία Χαλιφάτου στο Αφγανιστάν.

Η φωτογραφία και το βίντεο του Ερντογάν που κάθεται στα πόδια του ηγέτη των Μουτζαχεντίν τραβήχτηκε το 1993, όταν ο Χεκματιάρ προέβαινε σε αντίποινα εναντίον κατοίκων της Καμπούλ με την κατηγορία ή ότι είχαν συνεργαστεί με τους Σοβιετικούς ή ότι είχαν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Στο βίντεο φαίνεται να συνομιλούν ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο Χεκματιάρ, αν και ο θόρυβος καθιστά σχεδόν αδύνατο να ακούσουμε τι ακριβώς συζητούσαν.

 

Ο Χεκματιάρ, είχε συμπεριληφθεί στον «κατάλογο που καταρτίστηκε και διατηρήθηκε από την Επιτροπή 1267 σε σχέση με άτομα, ομάδες, επιχειρήσεις και άλλες οντότητες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα» το 2003 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με άλλα 218 άτομα και 63 οργανώσεις, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

Το “κρεοπωλείο της Καμπούλ”

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπετε στην μέση τον Χεκματιάρ και στα πόδια του να κάθονται, δεξιά ο Ερντογάν και αριστερά ο μετέπειτα πρόεδρος της Συνέλευσης του Λαού της Τυνησίας, Ρασίντ Γκχανούχι (Rached Ghannouchi). Ένας κατά την άποψή μου πολιτικός “χαμαιλέοντας” της Τυνησίας που ακολούθησε πλήρως την τακτική του Ερντογάν και ίσως με αυτά που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Τυνησία, να αρχίζει να ξεθολώνει το μυαλό ορισμένων που αγνοούν όσα αποκαλύπτουμε σήμερα! Όσοι γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι ο ηγέτης των Μουτζαχεντίν Χεκματιάρ, δέχεται τους δύο άντρες στα πόδια του, ως “ελέω θεού φίλους και αδελφούς”, που σημαίνει αιώνια πίστη και αλληλεγγύη!

Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή. Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής στο Αφγανιστάν, ο Χακματιάρ έγινε ένας από τους εξέχοντες διοικητές των Μουτζαχεντίν. Έγινε σύμβολο, όχι για την ανδρεία του στο πεδίο της μάχης, αλλά γιατί επανειλημμένα έσφαξε πολλούς Αφγανούς σε μια προσπάθεια να καταλάβει την χώρα. Αφγανοί που τον γνώριζαν τον αποκαλούν «κοινωνιοπαθή» και «χασάπη του Αφγανιστάν». Στα αστικά κέντρα τον αποκαλούσαν και «κρεοπωλείο της Καμπούλ». Ο Χεκματιάρ δεν έχει καμία επιτυχία απέναντι στους Σοβιετικούς, όπως άλλοι Αφγανοί πολέμαρχοι.

Ο Χεκματιάρ, είχε στενότατη σχέση με την Αλ Κάιντα και τον ιδρυτή της, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, γεγονός που οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον κατατάξει στην λίστα των τρομοκρατών. Όταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ μπήκαν στο Αφγανιστάν, ο Χεκματιάρ τους επιτέθηκε επανειλημμένα. Για παράδειγμα, οι μαχητές του είχαν στήσει ενέδρα σε Αμερικανούς τον Αύγουστο 2005. Το 2012, η ομάδα του είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση κατά αεροσυνοδών, μιας εταιρείας ναύλωσης που χρησιμοποιούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ. Αυτά δεν εμπόδισαν το Πακιστάν να υποστηρίζει τον  Χεκματιάρ και το κόμμα του Χεζμπ-Ισλάμι.

Θεραπεία στην Κωνσταντινούπολη

Μόνο όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο Χεκματιάρ είχε συμμετοχή στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Πακιστάν έκανε πίσω όσον αφορά στην υποστήριξη που του παρείχε. Τότε ο Χεκματιάρ ενεργοποίησε τη σχέση του με τον Ερντογάν, ο οποίος ήδη ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε, παρότι είχε στενές σχέσεις και με έναν άλλο πολέμαρχο στο Αφγανιστάν, τον στρατηγό Ντοστούμ (στη φωτό με την στολή), ο οποίος ήταν τουρκικής καταγωγής.

Όπως βλέπετε, ο Ερντογάν συναντιόνταν τόσο με τον Χεκματιάρ, όσο και με τον Ντοστούμ. Μάλιστα το 2017, όταν αρρώστησε σοβαρά ο Χεκματιάρ, ο Ερντογάν ανέλαβε την μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου τελικά και θεραπεύτηκε. Ας σημειωθεί ότι ο Χεκματιάρ κατηγορείται ότι μόνο σε μια μέρα στην Καμπούλ σκότωσε 50.000 Αφγανούς με το πυροβολικό του. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι είναι υπεύθυνος για τις εκκαθαρίσεις Αφγανών της Βόρειας Συμμαχίας και ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις και την δολοφονία του ηγέτη των Χαζαρά Αχμέντ Σαχ Μασούντ.

Υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την στενή σχέση Χεκματιάρ-Ερντογάν, όπως και τις σχέσεις της Τουρκίας με τους ισλαμιστές στην Τυνησία! Παρόλα αυτά ο Ερντογάν ακόμα και σε ομιλίες του, αναφερόταν στον εαυτό του ως «ο ιμάμης της Κωνσταντινούπολης» και «υπηρέτης της Σαρία». Φαίνεται, όμως, ότι οι Δυτικοί διπλωμάτες δεν άκουγαν τί έλεγε ακόμα και δημοσίως ο “ισλαμοδημοκράτης”.

Έχουμε συμπληρώσει δυο δεκαετίες από τότε που ο Ερντογάν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία του με τον Χεκματιάρ (πρόσφατη φωτό αριστερά) για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής πολιτικής τάξης του Αφγανιστάν. Σε αυτόν ποντάρει τώρα που ζητά τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αναφορικά με τον Ελληνισμό, ο Χεκματιάρ είναι υπέρμαχος της γενοκτονίας των Ποντίων και φυσικά υπέρ της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Ξεπληρώνοντας το “γραμμάτιο”

Όταν μετά το 2018 ο Ερντογάν φρόντισε να θεραπευτεί, ο Χεκματιάρ είχε υπογράψει ήδη ένα “γραμμάτιο” στον Ερντογάν. Έτσι, το 2020, όταν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αντιμετώπισε τις πειρατικές προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χεκματιάρ ανέλαβε πάλι δράση. Σαφώς και καθ’ υπόδειξη του Ερντογάν, επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο καθύβριζε γιατί βοηθούσε την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Χαφτάρ, καλώντας ουσιαστικά σε Τζιχάντ κατά του Μακρόν.

Το πλέον τραγικό στην υπόθεση είναι ότι η φραστική επίθεση Χεκματιάρ κατά Γαλλίας και Ελλάδας, έγινε την 11η Σεπτεμβρίου του 2020. Δηλαδή, 19 χρόνια ακριβώς από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, για την οποία και κατηγορείται! Ανεξάρτητα του τι κάνει ο Χεκματιάρ, εγείρεται κρίσιμο ερώτημα: Είναι δυνατόν ένας ηγέτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ να έχει σχέσεις με τρομοκράτες και σφαγείς, όπως ο Χεκματιάρ;

Είναι δυνατόν, επειδή του το επιτρέπουν. Όπως του επιτρέπουν να βρίζει τους Εβραίους και τους Γάλλους και να προωθεί την ισλαμοφασιστική του ατζέντα. Είναι όλα αυτά αρκετά για να καταλάβει κανείς σήμερα τί γίνεται στην περιοχή μας, ξεκινώντας από την Τυνησία; Διότι σε επόμενο άρθρο μας θα πάμε σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής, με νέες αποκαλύψεις!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι