ΘΕΜΑ

Γιατί ο Βενιαμίν χρωστάει τα πάντα στον Γιόνι Νετανιάχου

Γιατί ο Βενιαμίν χρωστάει τα πάντα στον Γιόνι Νετανιάχου, Ιωάννης Αναστασάκης

Τελικά, ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποδείχθηκε “πολύ σκληρός για να πεθάνει” πολιτικά. Μετά από μία παρένθεση επιστρέφει στην εξουσία, με όχημα τη λαϊκή ψήφο. Είναι ένας από τους τρεις πρωθυπουργούς που χρωστάνε την ανάδειξή τους στην πρωθυπουργία στην επιτυχημένη καταδρομική επιχείρηση των Ισραηλινών στο Έντεμπε το 1976. Ειδικά αυτός την χρωστάει στον αδελφό του, διοικητή των Ισραηλινών κομάντος, συνταγματάρχη Γιόνι Νετανιάχου.

Οι άλλοι δύο είναι ο Σιμόν Πέρες, υπουργός Άμυνας την περίοδο σχεδίασης και διεξαγωγής της επιχείρησης και ο Εχούντ Μπάρακ, ο Διοικητής Στρατιωτικών Πληροφοριών κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση της Επιχείρησης. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου (Ben Nitay για τους Αμερικανούς) ήταν τότε φοιτητής αμερικάνικου πανεπιστημίου που σκόπευε να ασχοληθεί με επιχειρήσεις. Όπως προαναφέραμε ήταν ο μικρότερος αδελφός του Γιόνι Νετανιάχου, του μοναδικού ένστολου νεκρού της “επιχείρησης Έντεμπε”. Ο Γιόνι Νετανιάχου ανακηρύχτηκε εθνικός ήρωας του Ισραήλ και σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον θάνατό του άνοιξε τον δρόμο στον αδελφό του Βενιαμίν να ασχοληθεί με την πολιτική. Σε σύντομο σχετικά διάστημα, πέτυχε να ανακηρυχτεί πρωθυπουργός.

Η ιστορία του Έντεμπε θεωρείται από τους αναλυτές ως βασική παράμετρος που ερμηνεύει την βιωματική, αποφασιστική και συγκρουσιακή στάση του Νετανιάχου στο Παλαιστινιακό Ζήτημα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμηθούμε πως εξελίχθηκε η περιπέτεια στο Έντεμπε. Η δεκαετία του 1970 έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή των αεροπειρατειών, που γίνονταν για την δημοσιοποίηση του Παλαιστινιακού, ενός προβλήματος που και σήμερα παραμένει άλυτο.

Έντεμπε και Γιόνι Νετανιάχου

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Στις 27 Ιουνίου του 1976, μία πτήση ρουτίνας, η “Air France 139” απογειώθηκε από το Τελ Αβίβ για το Παρίσι με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα, όπου επιβιβάστηκαν τέσσερις τρομοκράτες. Ήταν ένα ζευγάρι Γερμανών αριστεριστών, μέλη της “ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ”, καθώς και δύο Παλαιστίνιοι. Οι αεροπειρατές επέλεξαν να επιβιβαστούν στο αεροδρόμιο των Αθηνών, επειδή οι Γερμανοί επικεφαλής των αεροπειρατών θεωρούσαν ότι στο αεροδρόμιο αυτό ήταν πιο εύκολο να περάσουν τους ελέγχους επιβίβασης.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση από την Αθήνα και με μία σύντομη στάση στη Λιβύη, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Έντεμπε, της πρωτεύουσας της Ουγκάντα. Εκεί οι αεροπειρατές ενισχύθηκαν με τρεις ακόμα τρομοκράτες και οδήγησαν τους ομήρους στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου, το οποίο περιφερειακά το προστάτευαν οι στρατιώτες του δικτάτορα Αμίν Νταντά.

Οι τρομοκράτες υπέβαλαν αιτήματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ και σε άλλες κυβερνήσεις, θέτοντας ως χρονικό όριο την Κυριακή 4 Ιουλίου 1976, οπότε και θα άρχιζαν τις εκτελέσεις των ομήρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση, εμμένοντας αταλάντευτα στην επιλογή “δεν συνδιαλεγόμαστε με τρομοκράτες”, αποφάσισε μία στρατιωτική καταδρομική ενέργεια για την απελευθέρωση των ομήρων την “επιχείρηση Thunderbolt”, αργότερα γνωστή ως “Επιχείρηση Έντεμπε”.

Σκοτώθηκε ο Γιόνι Νετανιάχου

Η επιχείρηση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού από τους περίπου 200 κομάντος σκοτώθηκε μόνο ένας, ο επικεφαλής συνταγματάρχης Νετανιάχου και από του 104 ομήρους μόνο τρεις. Από το αντίπαλο στρατόπεδο σκοτώθηκαν οι επτά τρομοκράτες, 20 στρατιώτες της Ουγκάντα και επίσης καταστράφηκαν 11 αεροσκάφη MIG που η τότε Σοβιετική Ένωση είχε παραχωρήσει στην Ουγκάντα.

Η “Επιχείρηση Έντεμπε” θεωρείται σταθμός, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις επηρέασε την ηγεσία των Παλαιστινίων, ωθώντας την να σταματήσει τις αεροπειρατείες ως μέσο διαμαρτυρίας. Δυστυχώς, δεν βοήθησε στην επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος, που μετρά εκατόμβες νεκρών μέχρι και σήμερα. Όπως προαναφέραμε, όμως, βοήθησε αποφασιστικά τον τότε φοιτητή Βενιαμίν Νετανιάχου να πρωταγωνιστήσει για πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ.


«Κακής Αρχής γίνεται τέλος Κακόν» Ευριπίδης

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι