Γιατί οι ΗΠΑ δίνουν στο Κίεβο βόμβες διασποράς – Η συνάντηση Ερντογάν-Ζελένσκι
08/07/2023Ως «δύσκολη απόφαση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στον ουκρανικό στρατό, μία ενέργεια για την οποίο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον ευχαρίστησε. «Μια απαραίτητη, πολύ μεγάλη και έγκαιρη στρατιωτική βοήθεια», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν και τους Αμερικανούς για αυτά τα «αποφασιστικά μέτρα». «Η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας θα φέρει νέα εργαλεία για την απελευθέρωση του εδάφους μας και θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η απόφασή του να παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς ήταν δύσκολη, αλλά πιστεύει ότι το Κίεβο χρειάζεται τα όπλα, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση. «Προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτά τα χαρακώματα και να σταματήσουν αυτά τα άρματα μάχης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον στρατό της να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί κατά μήκος των γραμμών του μετώπου. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα στείλει χιλιάδες από αυτά στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πιθανότατα την οργή ορισμένων συμμάχων και ανθρωπιστικών ομάδων που αντιτίθενται εδώ και καιρό στη χρήση βομβών διασποράς.
Οι υποστηρικτές αυτών των όπλων ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει το αμφιλεγόμενο όπλο στην Ουκρανία και ότι τα πυρομαχικά που θα παρέχουν οι ΗΠΑ έχουν μειωμένο ποσοστό αποτυχίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολύ λιγότερες μη ανατιναγμένες βόμβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσιους θανάτους αμάχων.
Τι δήλωσε ο Ερντογάν
«Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη. «Θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις», τόνισε.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία που καθιστά δυνατές τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ανέφερε πως τον επικείμενο Αύγουστο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην γείτονα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Σάββατο πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Μετά τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν, Ερντογάν και Ζελένσκι θα έχουν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Βάσει της συμφωνίας αυτής, περισσότεροι από 32 τόνοι σιτηρών μεταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
Μετά τη συνάντηση, Ερντογάν και Ζελένσκι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ σημαντικές». Ωστόσο, η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η τουρκική ηγεσία φέρεται ενοχλημένη από τις δηλώσεις Ζελένσκι από την Μπρατισλάβα, πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια. Η αναφορά αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τον Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο βέτο ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Στοκχόλμη για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους του PKK που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της.
Επικοινωνία Μπλίνκεν-Μητσοτάκη
Η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία». Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν “κλείδωσε” για την Τετάρτη 12 Ιουλίου.