Γιατί οι ΗΠΑ μεθοδεύουν το κλείσιμο του μετώπου στην Υεμένη

Γιατί οι ΗΠΑ μεθοδεύουν το κλείσιμο του μετώπου στην Υεμένη, Γιώργος Λυκοκάπης

«Σκοπός είναι να πείσουμε τους Χούτι να αποδεχτούν την πρωτοβουλία. Η μπάλα είναι στα γήπεδο τους» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, παρουσιάζοντας μία απρόσμενη διπλωματική πρωτοβουλία του Ριάντ για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στην Υεμένη.

Πόλεμος που σύμφωνα με τον διεθνή τύπο έχει εξελιχθεί σε «Βιετνάμ της Σαουδικής Αραβίας», με την ιστορική ρήση του Χένρι Κίσινγκερ για τον τότε “βρώμικο πόλεμο” των Αμερικανών να περιγράφει άριστα την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Ριάντ: «ένας συμβατικός στρατός που δεν κερδίζει χάνει. Οι αντάρτες όταν δεν χάνουν, κερδίζουν».

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται υπό την συνεχή ομηρεία των drones και των πυραύλων των Χούτι, που έχουν αποδείξει πως έχουν δυνατότητα να πλήττουν στρατηγικούς στόχους του βασιλείου. Μοιάζει πλέον να έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο που έχει πάρει διαστάσεις μιας ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής, πόσο μάλλον που έχει αποδειχτεί πως είναι αδύνατη η στρατιωτική της επικράτηση έναντι των σιιτών ανταρτών.

Αν και δεν αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, όπως οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, ο στρατιωτικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία δεν έχει πλέον την αναγκαία διεθνή υποστήριξη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ξεκινήσει προ πολλού να τηρούν αποστάσεις από το πολεμικό μέτωπο της Υεμένης, η Αίγυπτος κρατά ισορροπίες έναντι του κυριότερου συμμάχου των Χούτι, του σιιτικού Ιράν και φυσικά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει πολλαπλά μηνύματα στο βασίλειο πως επιθυμεί ειρηνευτική λύση, το συντομότερο.

Τα μηνύματα του Μπάιντεν

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ήταν η αφαίρεση των Χούτι από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και η αναστολή σημαντικών εξοπλιστικών συμφωνιών με την Σαουδική Αραβία. Αν και τελικώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επέβαλε κυρώσεις στον πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (τον θεωρούμενο αρχιτέκτονα του πολέμου στην Υεμένη) για την υπόθεση Κασόγκι, εντούτοις ζήτησε την διάλυση της φρουράς του πρίγκηπα που ήταν πίσω από τον βασανισμό και την δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου.

Ο δε πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας με τον νεαρό και φιλόδοξο πρίγκηπα, ο οποίος προβαίνει σε ορισμένες κινήσεις “εξευμενισμού” του Δημοκρατικού προέδρου, όπως την συμφωνία εξομάλυνσης που υπέγραψε με το εμιράτο του Κατάρ, ή την απελευθέρωση ορισμένων ακτιβιστριών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις φυλακές του βασιλείου. Όπως αποδείχτηκε αυτές δεν αρκούσαν για την αμερικανική εύνοια στον πόλεμο της Υεμένης, που προσδοκούσε το βασίλειο.

Η συμφωνία που πρότεινε πριν λίγες ώρες η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει την άμεση κατάπαυση του πυρός, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το άνοιγμα του διεθνούς αεροδρομίου της Σαννά και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους Χούτι και την εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης. Πριν την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, ο οποίος ζήτησε «πρωτοβουλίες» για τον τερματισμό του πολέμου.

Αν και ο Μπλίνκεν καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι εις βάρος πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Σαουδική Αραβία, υπενθύμισε στον Σαουδάραβα ομόλογο του την προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν στην «ανθρωπιστική διάσταση» του πολέμου, γεγονός που φαίνεται πως υποχρέωσε το Ριάντ να ανακοινώσει την πρόταση εκεχειρίας και να μην προβεί σε εκτεταμένη πολεμική κλιμάκωση.

«Σκεπτικοί» οι Χούτι

«Οι Χούτι πρέπει να βάλουν μπροστά τα συμφέροντα της Υεμένης και όχι του Ιράν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως αναμένει από τους Αμερικανούς και την διεθνή κοινότητα να «τους πιέσουν» προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι κοινό μυστικό πως το Ριάντ, ήδη από την συμφωνία της κυβέρνηση Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θεωρεί την πολιτική των Δημοκρατικών έναντι του Ιράν και των συμμάχων του στην Μέση Ανατολή, εφάμιλλη με την πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης Τσάμπερλεν έναντι του Χίτλερ στον Μεσοπόλεμο!

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως οι Χούτι εμφανίζονται «σκεπτικοί» στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει την άρση του αποκλεισμού και στο κυριότερο λιμάνι της χώρας, Χοντέϊντα. Ίσως η πραγματική αιτία για την στάση τους είναι πως βρίσκονται πολύ κοντά να καταλάβουν ένα τα προπύργια των κυβερνητικών δυνάμεων, την σημαίνουσα πετρελαϊκή επαρχία Μαρίμπ, γεγονός που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην Σαουδική Αραβία.

Αν πάντως κρίνουμε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της, το Ριάντ μοιάζει “χολωμένο” από την στάση των Αμερικανών, τους οποίους ουσιαστικά καλεί να πιέσουν και την πλευρά των Χούτι για υποχωρήσεις, θεωρώντας πως η ίδια υπερέβη “κόκκινες γραμμές” της, προβαίνοντας σε μία ειρηνευτική πρόταση. Πάντως, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να τηρεί ακόμα “μετέωρη” στάση όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν και της συμφωνίας, το μέτωπο της Υεμένη θα μπορούσε να αποδειχτεί μία “γέφυρα” για ένα νέο ιστορικό “άνοιγμα” της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη, όπως είχε πετύχει ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx