ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γιατί οι ΗΠΑ σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς παρά την κλιμάκωση των Χούθι

Γιατί οι ΗΠΑ σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς παρά την κλιμάκωση των Χούθι
EPA/Chris Kleponis / POOL

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νταν Κέιν, εξέφρασαν αμφότεροι ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράν, καθώς ο Ντόλαντ Τραμπ εξέταζε αυτή την πιθανότητα κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησαν στο CNN.

Την Παρασκευή, ο στρατηγός Κέιν εξέφρασε συγκεκριμένα ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα πυρομαχικών των ΗΠΑ και άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με τις πηγές. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Κέιν είπε στον Τραμπ και στον αμερικανικό στρατό πως θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις διαθέσιμες επιλογές που είχε στη διάθεσή του ο πρόεδρος και να επιτύχουν, αλλά στη συνέχεια προειδοποίησε για τις πιθανές επιπτώσεις. Η ανησυχία για τα αποθέματα ήταν μία από τις πολλές που τέθηκαν στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφεραν και οι δύο πηγές.

Δεν είναι επί του παρόντος σαφές αν η ανησυχία για τα αποθέματα ή η προειδοποίηση για κλιμάκωση ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ διέκοψαν τις συνεχόμενες νυχτερινές επιδρομές ή αν θα συνεχίσουν να το κάνουν. «Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πάντα συνεπής λέγοντας ότι προτιμά μια διπλωματική λύση, αλλά συνεχίζει να διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές εάν το Ιράν συνεχίσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στα Στενά του Ορμούζ ή εναντίον συμμάχων», δήλωσε σε ανακοίνωση ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσουνγκ.

«Σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες κυρώσεις που έχουν παραλύσει την οικονομία του Ιράν και τις 13 συνεχόμενες ημέρες επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά τους, θα ήταν συνετό για το Ιράν να εργαστεί προς μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, γνωρίζουν τι θα συμβεί».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς βασικά αποθέματα αμερικανικών όπλων παραμένουν σημαντικά μειωμένα και θα μπορούσαν να δεχθούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά του Ιράν, όπως έχει αναφέρει προηγουμένως το CNN. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και κορυφαίους συμβούλους, ο Τραμπ τόνισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν ενεργά με το Ιράν, αν και πρόσθεσε ότι ήταν πιθανό ο στρατός να συνεχίσει την εκστρατεία βομβαρδισμών ή να «δώσει μια πιο βαριά δόση». Υποστήριξε ότι το Ιράν φαινόταν να γίνεται «πιο σοβαρό» στις συνεχιζόμενες συνομιλίες.

Ακόμη και μετά το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει μια μαζική επίθεση εναντίον του Ιράν αυτή την εβδομάδα, είχε δώσει ιδιωτικά εντολή στους διαπραγματευτές του να «συνεχίσουν να μιλούν», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, γεγονός που υπογραμμίζει το πώς ο πρόεδρος αντιμετωπίζει την πραγματικότητα των περιορισμένων στρατιωτικών επιλογών κλιμάκωσης, χωρίς την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος.

“Ησυχία” από ΗΠΑ

«Φαίνεται ότι το αγαπημένο μας Ιράν είχε μια ειρηνική νύχτα χθες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χοσεΐν Κερμανπούρ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα. Δεν υπήρξαν επίσης το Σάββατο αναφορές περί επιθέσεων του Ιράν στις γειτονικές χώρες του Κόλπου, όπως γινόταν καθημερινά τις προηγούμενες ημέρες, ως απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την Παρασκευή οδηγίες στον στρατό να μην πραγματοποιήσει νέα πλήγματα στο Ιράν. Σήμερα, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι ο Τραμπ «ήταν ανέκαθεν σαφής ότι προτιμά τη διπλωματία, αλλά έδειξε στο Ιράν τι θα συμβεί αν δεν προσέλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με σοβαρότητα». Την Παρασκευή ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συζητούν μια διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η Τεχεράνη δεν είναι ακόμη έτοιμη για συμφωνία.

Παρά την ηρεμία στον Κόλπο, η σύγκρουση μεταξύ των Χούθι και της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί μια ένδειξη ότι ο πόλεμος, που ήδη έχει διαταράξει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό μέσω του Ορμούζ, ενδέχεται να επεκταθεί σε έναν δεύτερο, εξίσου σημαντικό θαλάσσιο κόμβο αλλά και να αναζωπυρώσει τον εμφύλιο πόλεμο εντός της Υεμένης.

Επιθέσεις των Χούθι

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρι, δήλωσε ότι εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού στο Τζιζάν και το Γιανμπού δέχθηκαν επίθεση με drones και πυραύλους, προειδοποιώντας παράλληλα για περαιτέρω κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες και ώρες.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει επεκταθεί και στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ των μαχητών Χούθι και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επανεκκινήθηκαν από τις 13 Ιουλίου, έπειτα από τετραετή εκεχειρία. Η Σαουδική Αραβία είχε υποστηρίξει από το 2015 την κυβέρνηση της Υεμένης στον πόλεμο κατά των ανταρτών Χούθι. Βίντεο από τις επιθέσεις κυκλοφορούν εκτενώς στα social. Η νέα κλιμάκωση ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων. Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε πρόσκαιρα τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στην εβδομάδα, πριν υποχωρήσει εκ νέου.

 

Η κατάσταση δημιουργεί νέες ανησυχίες για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας, καθώς από τις συγκεκριμένες θαλάσσιες αρτηρίες διέρχεται σημαντικό μέρος των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου και εμπορευμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν προχώρησε στην ανακοπή της πορείας τεσσάρων πλοίων στην περιοχή του Ορμούζ, προκαλώντας νέο κύκλο ανησυχίας στις ναυτιλιακές εταιρείες και στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, καταγράφηκε περιστατικό με δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

 

Το Στενό του Ορμούζ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς «διαδρόμους» παγκοσμίως, καθώς μέσω αυτού μεταφέρεται μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. Κάθε απειλή για την ομαλή λειτουργία του μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις τιμές ενέργειας και στις διεθνείς μεταφορές. Πάντως, για πρώτη φορά έπειτα από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ δεν πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν την περασμένη νύχτα, την ώρα ωστόσο που οι σύμμαχοι της Τεχεράνης Χούθι εξαπέλυαν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σε δύο λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας.

Μία σειρά πυραύλων και drones που εκτόξευσαν οι Χούθι, αναχαιτίστηκαν από ελληνικούς Patriot, με κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την εμπλοκή της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx