Γιατί οι Ταλιμπάν “ψηφίζουν” δαγκωτό Τραμπ

Ένα βήμα πριν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν

Η υποστήριξη της ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ προς το πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Όμως η δημόσια στήριξη των Ταλιμπάν προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, σίγουρα μοιάζει ασυνήθιστη, αν δεν αγγίζει τα όρια του απόλυτου σουρεαλισμού!

Εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος δήλωσε πως «οι Ταλιμπάν ελπίζουν να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές», εκφράζοντας μάλιστα και την ανησυχία του για την πορεία της υγείας του, μετά και την πρόσφατη νοσηλεία του. Δεν αποτέλεσε έκπληξη που ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου έσπευσε να απορρίψει την στήριξη των Ταλιμπάν.

Όμως φυσικά και οι Ταλιμπάν έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν την νίκη του Τραμπ, ειδικά μετά τις δηλώσεις του τελευταίου, ότι επιθυμεί να τερματιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα η παρουσία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, ταχύτερα ακόμα και από τις προβλέψεις της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψε η αμερικανική κυβέρνηση με τους Ταλιμπάν.

Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας το ισλαμικό κίνημα αποδέχτηκε να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του αμερικανικού προσωπικού (και όντως τις έχει περιορίσει στο ελάχιστο από την υπογραφή της) και να διακόψει τις διασυνδέσεις του με την Αλ-Κάϊντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες. Ως αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας και φυσικά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Πόλεμος με την αφγανική κυβέρνηση

Όμως οι Ταλιμπάν, αν και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση (την οποία προηγουμένως δεν αναγνώριζαν), δεν δείχνουν πρόθυμοι να τερματίσουν τις επιθέσεις εναντίον της, όπως έδειξαν οι αιματηρές μάχες που διεξήχθησαν την Δευτέρα στην επαρχία Σαρ-ι-Πουλ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αφγανικής κυβέρνησης, το ισλαμικό κίνημα σκότωσε, τραυμάτισε και απήγαγε περίπου 50 άνδρες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την δημόσια υποστήριξη του προς τον Τραμπ, ο οποίος φαίνονταν να μην πολύ-ενδιαφέρεται για την τύχη των Αφγανών συμμάχων των Αμερικανών. Οι Ταλιμπάν μοιάζει να θεωρούν πως προκειμένου ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει το χαρτί το “χαρτί” της επιστροφής των Αμερικανών στρατιωτών, δεν θα διστάσει να εγκαταλείψει την αφγανική κυβέρνηση στο έλεος τους.

Εξάλλου, οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν δείξει προ πολλού τις πραγματικές τους διαθέσεις έναντι της αφγανικής κυβέρνησης, περικόπτοντας την οικονομική τους βοήθεια προς το Αφγανιστάν, τον Μάρτιο του 2020. Δεν είχαν βέβαια εντελώς άδικο, καθώς οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές Άσραφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά αρνούνταν επίμονα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, εκτοξεύοντας εκατέρωθεν κατηγορίες για «διαφθορά» και για «νόθευση των εκλογών».

Η στάση της πολιτικής ελίτ του Αφγανιστάν έμοιαζε άνευ προηγουμένου, καθώς προτιμούσαν να τσακώνονται για την νομή της εξουσίας, παραβλέποντας πως κινδύνευε ακόμα και η ίδια τους η ζωή από τους Ταλιμπάν! Ο φατριασμός και ο σεχταρισμός είναι πάγια “νόσος” της πολιτικής ζωής του Αφγανιστάν και δεν είχε καταφέρει να τον υπερβεί ούτε το κομμουνιστικό καθεστώς του παρελθόντος.

Ο Τραμπ “καλοπιάνει” τους Ταλιμπάν!

Πάντως, δύσκολα να μην θέλουν την νίκη του Τραμπ οι Ταλιμπάν, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τους “καλοπιάνει” σε κάθε ευκαιρία. Ήταν έτοιμος να τους καλέσει σε ειρηνευτική διάσκεψη στο Καμπ Ντέϊβιντ, παραμονές των τρομοκρατικών επιθέσεως της 11ης Σεπτεμβρίου, ιδέα που είχε αποτελέσει την αφορμή για την αιφνίδια παραίτηση του Τζον Μπόλτον, τον Σεπτέμβριο του 2019. Κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Αμερικανού προέδρου με ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν τον Μάιο του 2020, ο Τραμπ είχε δηλώσει πρόθυμος ακόμα και να τους δεχτεί στον Λευκό Οίκο!

Όμως, οι Αμερικανοί δείχνουν πως υπάρχουν κάποια όρια στα “καλοπιάσματα” τους, όπως έδειξαν οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν στην επαρχία Χελμάντ, που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε εμφατικά πως «οι επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά της αφγανικής κυβέρνησης, συνιστούν παραβίαση της ειρηνευτικές συμφωνίας».

Πάντως τα συγκεκριμένα πλήγματα δεν είναι κάτι καινούργιο, αντίστοιχα πραγματοποιήσαν οι Αμερικανοί και τους προηγούμενες μήνες, χωρίς να κάμψουν την μαχητικότητα των Ταλιμπάν. Στο αντίποδα, οι ισλαμιστές μαχητές προχώρησαν σε μία τρομακτική αντεπίθεση εις βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων στην Χελμάντ, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, παίζοντας ανοιχτά με την υπομονή του Αμερικανού προέδρου.

Εκτός όμως του Τραμπ, που προσδοκά σε εκλογικά κέρδη από την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, σε κέρδη προσδοκούν οι δύο στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, το Κατάρ και το Πακιστάν. Το εμιράτο έχει επισήμως αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ το Πακιστάν ως ο κυριότερος υποστηρικτής των Ταλιμπάν, θα έχει ισχυρό ρόλο στην χώρα. Όμως φυσικά, τον τελευταίο λόγο έχουν οι μαχητές των Ταλιμπάν, οι σκληροτράχηλοι σουνίτες Παστούν, που αποτελούν τα “παιδιά” των ατέρμονων πολέμων που συγκλονίζουν την χώρα, εδώ και δεκαετίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι