ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί οι Τούρκοι δολοφονούν τους Κούρδους Γιαζίντι

Γιατί οι Τούρκοι δολοφονούν τους Κούρδους Γιαζίντι, Γιώργος Πρωτόπαπας

H κουρδική πόλη Σιντζάρ των Γιαζίντι στο Ιράκ παραμένει στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με διεξαγωγή αιματηρών επιθέσεων που εντάσσονται στο σχέδιο της Άγκυρας για αλλαγή συνόρων, που αποσκοπεί στον έλεγχο του Νότιου Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοφόρων περιοχών του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Ταυτόχρονα, ένας ακόμα στόχος της Άγκυρας είναι να πιέσει το Δημοκρατικό Αυτόνομο Συμβούλιο του Σιντζάρ (MXDŞ) να αποδεχθεί τη Συμφωνία της Σιντζάρ της 9ης Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, το MXDS αρνείται να ενδώσει στην τουρκική επιθετικότητα και στην πίεση της ιρακινής κυβέρνησης, του KDP (Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και των διεθνών δυνάμεων για εφαρμογή της Συμφωνίας.

Η Συμφωνία εστιάζει στη συμφιλίωση μέσω διοικητικών αλλαγών, ασφάλειας και ανοικοδόμησης. Στο επίπεδο της ασφάλειας, η συμφωνία απαιτεί απέλαση όλων των ενόπλων ομάδων και διορισμό 2.500 μελών για τη στελέχωση τοπικών δυνάμεων ασφαλείας στο Σιντζάρ. Η Τουρκία πραγματοποίησε πέντε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Σιντζάρ στις 16 και 17 Αυγούστου 2021 που προκάλεσαν τον θάνατο πολιτών και τον τραυματισμό πολλών. Oι επιθέσεις αυτές κατά της κοινότητας των Γιαζίντι, θεωρούνται συνέχεια της γενοκτονίας που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της τον Αύγουστο του 2014.

Το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου, πέντε μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Αυτόνομου Συμβούλιο του Σιντζάρ (MXDŞ) έγιναν στόχος τουρκικής αεροπορικής επίθεσης την ώρα που το αυτοκίνητό τους διέσχιζε το κέντρο της πόλης Σιντζάρ. Δύο μέλη της αντιπροσωπείας, οι Seîd Hesen και Îsa Xwedêda σκοτώθηκαν ενώ οι Medya Qasim Simo, Samir Abbas Berces και Mîrza Ali τραυματίστηκαν.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία πήγαινε να συναντήσει ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν έρθει στο Σιντζάρ στο πλαίσιο της επίσκεψης του ιρακινού πρωθυπουργού. Ο Seîd Hesen ήταν ηγετικό μέλος της κοινότητας των Γιεζίντι. Για δεκαετίες, είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της πολιτικής εκπροσώπησης της κοινότητας των Γιαζίντι στο Ιράκ.

Θάνατος ηγετικού στελέχους

Με γνώμονα τις δημοκρατικές αξίες και την ισότητα, εργαζόταν για να επιλύσει τα προβλήματα της κοινότητας και να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με άλλες εθνότητες και θρησκευτικές ομάδες στο Ιράκ. Οι προσπάθειες του Hesen είχαν ως αποτέλεσμα την καθιέρωση της επίσημης πολιτικής εκπροσώπησης της κοινότητας των Γιαζίντι με τη μορφή της TEVDA (Κίνημα των Γιαζίντι για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία), οποίος ήταν μέλος της από το 2004 έως το 2014.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε τον Αυγούστου 2014 στο Σιντζάρ, ο Hesen μαζί με την οικογένεια και τη φυλή του αποφάσισαν να μείνουν και να πολεμήσουν. Εξαιτίας της αγάπης και του σεβασμού που είχε αποκτήσει, η απόφασή του να πάρει τα όπλα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ήταν καθοριστική, ώστε να πείσει χιλιάδες άλλους πολίτες να μείνουν και να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.

Ο Hesen διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο και στην δημιουργία της αμυντικής δομής της κοινότητας των Γιαζίντι, έχοντας ενεργή συμμετοχή  στην ίδρυση των στρατιωτικών μονάδων YBŞ (Μονάδων Αντίστασης Σιντζάρ) και YJŞ (Μονάδων Γυναικών Σιντζάρ). Όμως, γνώριζε ότι οι στρατιωτικές μονάδες δεν επαρκούσαν για να προασπίσουν τα δικαιώματα των Γιαζίντι και έτσι ήταν από τις ηγετικές μορφές που ίδρυσαν Δημοκρατικό Αυτόνομο Συμβούλιο του Σιντζάρ (MXDŞ) στις αρχές του 2015. Πιο πρόσφατα, είχε υπηρετήσει εκ νέου στην στρατιωτική μονάδα YBŞ και κατείχε τον επίσημο τίτλο διοικητή.

Επίθεση σε νοσοκομείο

Μια μέρα μετά την επίθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία, στις 17 Αυγούστου τέσσερεις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν ένα νοσοκομείο στο χωριό Sikêniyê που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σιντζάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις υγειονομικοί Ali Reşo Xidir, Sedo Îlyas Reşo, Hecî Xidir και ο γιατρός Muhlise Sîdar.

Είχε έρθει στο Σιντζάρ το 2014 ως εθελοντής από την νοτιοανατολική Τουρκία (Βόρειο Κουρδιστάν) για να βοηθήσει στην παροχή ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα, σκοτώθηκαν και τέσσερα μέλη των YBŞ (Μονάδων Αντίστασης Σιντζάρ) που είχαν αναλάβει την προστασία του νοσοκομείου, οι Hemîd Sadun και Xidir Şeref καθώς και τα μέλη των αραβικών YBŞ Rami El Salim και Meytem Xidir Xelef.

Επίσης, τραυματίστηκαν και τέσσερα ακόμη άτομα από τον τουρκικό βομβαρδισμό. Όταν η πρώτη αεροπορική επίθεση χτύπησε το νοσοκομείο πολίτες και Ιρακινοί στρατιώτες (από μια κοντινή στρατιωτική βάση) έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν. Τότε έγιναν και αυτοί στόχοι τριών αεροπορικών επιθέσεων. Σε μια δήλωση η Επιτροπή Υγείας του Δημοκρατικού Αυτόνομου Συμβούλιο του Σιντζάρ (MXDŞ) καταδίκασε την τουρκική επίθεση στο νοσοκομείο μας.

Η Necla Newaf, μέλος της Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι λόγω της αυξημένης εξάπλωσης του κορονοϊου τις τελευταίες εβδομάδες στο Σιντζάρ, πολλοί ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο τη στιγμή της τουρκικής επίθεσης. Το νοσοκομείο στο χωριό Σικίγιε –ένα πρώην σχολικό κτίριο – δημιουργήθηκε το 2016 μετά την απελευθέρωση του χωριού από τους Κούρδους αντάρτες και τις στρατιωτικές δυνάμεις YBŞ/YJŞ. Από τότε, λειτουργούσε αποκλειστικά με τους πόρους που παρείχε ο τοπικός πληθυσμός και το MXDŞ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx