Γιατί οι YPG δεν έχουν τα πλεονεκτήματα του PKK

Γιατί οι YPG δεν έχουν τα πλεονεκτήματα του PKK

«Κάποιοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι επειδή ο τουρκικός στρατός δεν κατάφερε να νικήσει το αποκλεισμένο PKK για τέσσερις δεκαετίες, ίσως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να έχουν τις ίδιες πιθανότητες με το PKK» λέει Τούρκος αναλυτής δρ. Metin Gurcan σε άρθρο του στο Al monitor. Ωστόσο ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη». Ο Gurcan γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς υπήρξε στρατιωτικός σύμβουλος του τουρκικού στρατού σε πολλές αποστολές στο παρελθόν.

Είναι αλήθεια, όπως παραδέχεται ο ίδιος, ότι οι YPG έχει επεκτείνει τις δυνατότητές τους ελέγχοντας περισσότερα πλέον εδάφη, επιτυγχάνουν άρνηση πρόσβασης περιοχής, πολιορκίες πόλεων, διαθέτουν ελεύθερους σκοπευτές, δημιουργούν αμυντικές περιμέτρους ενώ κατασκευάζουν επιδέξια και αμυντικά τούνελ. Μπορεί να διαθέτουν αυτές και άλλες ικανότητες αλλά έχουν κάποια σοβαρά επιχειρησιακά μειονεκτήματα σύμφωνα με τον δρ. Metin Gurcan που τον καθιστούν αναλογικά περισσότερο ευάλωτο από τους αντάρτες του PKK:

  1. Ο παράγοντας Ocalan: η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν να ζητήσει να σταματήσει η μάχη ενάντια στον τουρκικό στρατό στη Συρία.
  2. Εδαφικό έλεγχο: Το PKK απέτυχε πάντα όταν επανήλθε σε συμβατικό πόλεμο για να επιτύχει εδαφικό έλεγχο.
  3. Το έδαφος και ο καιρός: Το ΡΚΚ ανέκαθεν εκμεταλλεύτηκε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το ορεινό έδαφος διεξάγοντας ιδανικό αντάρτικο. Ωστόσο, στην βορειοανατολική Συρία δεν υπάρχουν βουνά και ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος.
  4. Δημογραφία: Η βόρεια Συρία παρουσιάζει εθνοτικές, σεκταριστικές και φυλετικές προκλήσεις, περισσότερες απ’ ό, τι αντιμετώπισαν μεγάλα τμήματα του κουρδικού πληθυσμού τόσο στην Τουρκία όσο και στο βόρειο Ιράκ.

O Metin Gurcan θεωρεί ότι οι Κούρδοι στη Συρία μπορούν εύκολα να επιφέρουν αντιαρματικά πλήγματα ή να διεξάγουν βομβιστικές επιθέσεις στο οδικό δίκτυο εναντίον οχημάτων, όπως συμβαίνει στα πρώτα στάδια της “Πηγής Ειρήνης”. Ωστόσο, «δεν νομίζω ότι αυτές  αρκούν για να αποτρέψουν την Άγκυρα» θεωρεί ο ίδιος, ο οποίος είχε προβλέψει ότι ένας πόλεμος ανατολικά του Ευφράτη μεταξύ YPG και τουρκικού στρατού είναι αναπόφευκτος.

Από την άλλη όμως, δεν εξαρτάται η τελική νίκη από τον στρατιωτική ισχύ της Άγκυρας, όπως λέει.  «Η Άγκυρα θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις από ΗΠΑ και Ρωσία, δυνάμεις οι οποίες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η επιχείρηση, πόσο βίαιη θα είναι και τι ρυθμό θα έχει. Στη συνέχεια, θα εξαρτηθεί από τον Άσαντ, την Τεχεράνη, τη Βαγδάτη ή το Ιρακινό Κουρδιστάν». Η έκβαση του πολέμου θα καθοριστεί περισσότερο από τις επιλογές των παραπάνω δρώντων παρά από τις στρατιωτικές ικανότητες των Τούρκων και του YPG.

«Πόσο μακριά είναι η Τουρκία πρόθυμη να προχωρήσει σε αυτό το σκοτεινό τούνελ, γεμάτο αβεβαιότητες χωρίς χρονικά όρια;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι