ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί πνίγηκαν στην λάσπη οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες στη Λιθουανία

Γιατί πνίγηκαν στην λάσπη οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες στη Λιθουανία, Όλγα Μαύρου
EPA/Valdemar Doveiko POLAND OUT

Οι τέσσερις στρατιώτες των ΗΠΑ που πνίγηκαν στην τύρφη, έπεσαν θύματα της κακής χαρτογράφησης των Λιθουανών, αλλά ίσως και της αμέλειας των επικεφαλής των 1.000 Αμερικανών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς δεν φαίνεται να έλαβαν υπ’ όψη τους την τρομερή υγρασία της περιοχής αυτής και των εκτεταμένων βαλτότοπων που σχηματίζονται εκεί.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Αποκατάστασης και Προστασίας Υγροτόπων της Λιθουανίας Nerijus Zableckis αποκάλυψε την αιτία που έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο οι Αμερικανοί στρατιώτες: «Αυτός ο βάλτος από τύρφη δεν ήταν διόλου επισημασμένος στους χάρτες που είναι διαθέσιμοι στις κρατικές υπηρεσίες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το όλο θέμα εγείρει πολλά ερωτήματα, γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες και γίνονται προσπάθειες να μειωθεί με αποστραγγίσεις η έκταση των ελών, με την πολιτεία να ισχυρίζεται ότι αυτά είναι “λιγότερα από όσα πράγματι είναι”. Ο Zableckis τόνισε ότι το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα και να ορίσει σωστά τους υγροτόπους, γιατί οι πληροφορίες στις βάσεις δεδομένων για αυτούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Στρατιωτικός αναλυτής προσπάθησε να υπερασπιστεί τον λιθουανικό στρατό και τους Αμερικανούς επικεφαλής, αναρτώντας χάρτες που δείχνουν τον υγρότοπο, και επιμένοντας ότι ο στρατός έχει ακόμα πιο λεπτομερείς χάρτες. Εντούτοις το τεθωρακισμένο Μ88, που ήταν μάλιστα από τα τελευταία βελτιωμένα “μοντέλα” του, (το “Ηρακλής”) βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων εκ των οποίων τα τρία μέτρα ήταν νερό και τα τελευταία δύο μέτρα όπου παγιδεύτηκαν οι στρατιώτες, ήταν τύρφη. Χρειάσθηκαν εργασίες αποστράγγισης τριών ημερών για να καταστεί δυνατή η ανάσυρση και ρυμούλκηση του οχήματος, βάρους 70 τόνων.

Πώς έγινε η τραγωδία στην Λιθουανία

Το όχημα σύμφωνα με λιθουανικά ΜΜΕ είχε βουλιάξει μάλλον σε τυρφώνα και όχι ακριβώς σε βάλτο ή έλος – ο τυρφώνας είναι ένα τρίτο είδος υγροτόπου. Οι τυρφώνες έχουν συνήθως βάθος μέχρι τρία μέτρα, αλλά έχουν καταγραφεί και τυρφώνες με βάθος οκτώ μέτρων. Πιθανόν να ήταν ανύπαρκτη η χαρτογράφηση όπως δήλωσε ο Zableckis, αλλά δεν αποκλείεται και να ήταν επισημασμένο το πρόβλημα, πλην όμως να μην εκτιμήθηκε σωστά το βάθος. Τρίτη εκδοχή είναι να έγινε κακή συνεννόηση μεταξύ Λιθουανών και Αμερικανών για τη διαδρομή.

Προ διημέρου το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το αμερικανικό M-88 ανασύρθηκε από τον βάλτο με τρεις νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες και χθες βρέθηκε και ο τέταρτος λίγο πιο μακριά, καθώς μάλλον πρόλαβε να βγει από το όχημα, αλλά δεν μπόρεσε να επιπλεύσει.

Tα τεθωρακισμένα οχήματα M88 είναι σχεδιασμένα να ρυμουλκούν στην ουσία άλλα οχήματα που έχουν ακινητοποιηθεί στο πεδίο της μάχης. Το όχημα των άτυχων τεσσάρων στρατιωτών ήταν καθ’ οδόν για να ρυμουλκήσει ένα άλλο τεθωρακισμένο που είχε ακινητοποιηθεί στην περιοχή στην διάρκεια άσκησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx