Γιατί “φαγώθηκε” ο αρχιτέκτονας του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης
24/05/2020Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του επιτελάρχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί, σημαιοφόρου του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αρχιτέκτονα του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, δεν ανατρέπει ποσώς τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Ο ναύαρχος “φαγώθηκε”, λόγω της υπερπροβολής που τύγχανε από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Τα όσα αναφέρθηκαν πως έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του για εμπλοκή του σε μίζες για αγορές στρατιωτικού υλικού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Ερντογάν, ο οποίος ενοχλείτο από την παρουσία του Τσιχάτ Γιαϊτζί στα Μέσα Ενημέρωσης, έκανε μάλλον το χατίρι του υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος επίσης δεν καλόβλεπε τη σχέση του αντιναυάρχου με τα Μέσα Επικοινωνίας.
Μια άλλη εκδοχή που είδε το φως της δημοσιότητας είναι πως ο Τσιχάτ Γιαϊτζί θυσιάστηκε στον βωμό της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Τουρκίας. Η ουσία είναι πως η εκπαραθύρωσή του δεν επηρεάζει την ακολουθούμενη πολιτική και τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Το ίδιο, άλλωστε, έπραξε ο Ερντογάν και με τον θεωρητικό του νεοοθωμανισμού, πρώην Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το ζήτημα της Αμμοχώστου
Στην Κύπρο, πάντως, μετά από καιρό, το κατοχικό καθεστώς επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα ότι υπογράφτηκε στις 15 Μαΐου πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Κουντρέτ Οζερσάι και του “Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής” (DAÜ) για εργασίες καταγραφής στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, το τμήμα μηχανολογίας του Πανεπιστημίου θα κάνει προσεισμικό έλεγχο για καταγραφή και αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας όλων των κτηρίων που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή. Είναι προφανές πως ακόμη και να θεωρείται από κάποιους προεκλογική κίνηση του Κουντρέτ Οζερσάι, επί της ουσίας συνδέεται με τα όσα έχουν εξαγγελθεί για το άνοιγμα από το κατοχικό καθεστώς της περιοχής.
Υπενθυμίζεται συναφώς πως σε σύσκεψη στα κατεχόμενα υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 2017, είχε εξετασθεί πλαίσιο κινήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν και το θέμα της Αμμοχώστου, για την ακρίβεια το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής.
Ως αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης έγιναν διάφορες ενέργειες με αποκορύφωμα τη συζήτηση που έγινε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης. Σ’ αυτή είχαν εξετασθεί νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού.
Είχαν προηγηθεί οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Είχε γίνει, επίσης, ξενάγηση, για πρώτη φορά, δημοσιογράφων στην περιοχή, ενώ βολιδοσκοπήθηκαν και Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες με σκοπό να πωλήσουν τις περιουσίες τους εκεί.