ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί ρωσικά τανκς στην Ουκρανία είχαν σοβιετικές σημαίες

Γιατί ρωσικά τανκς στην Ουκρανία είχαν σοβιετικές σημαίες, Γιώργος Λυκοκάπης

Τον γύρο του διαδικτύου και των social media έκανε μία, εκ πρώτης όψεως, παράξενη εικόνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Eνα ρωσικό τανκ (πάντα με το χαρακτηριστικό και επί πολλές μέρες… μυστηριώδες λευκοβαμμένο σύμβολο “Ζ”) κινoύνταν κατά μήκος του ποταμού Δνείπειρου, όχι με την ρωσική σημαία, αλλά με την σημαία της Σοβιετικής Ένωσης!

Σε ένα άλλο βίντεο, ένας Ρώσος στρατιώτης ανεβαίνει σε κυβερνητικό κτίριο στην Ουκρανία, κατεβάζοντας την ουκρανική σημαία και υψώνοντας στην θέση της την σοβιετική, ίσως θέλοντας να κάνει αναφορά σε μία παλαιότερη φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία: Στην ανάρτηση της σοβιετικής σημαίας στο βομβαρδισμένο Ράιχσταγκ, στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν είχε ανακοινώσει την μονομερή ανεξαρτησία του Ντονμπάς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία «τεχνητό κράτος» του Λένιν, προειδοποιώντας την Δύση πως «τώρα θα δείτε την πραγματική αποκομμουνιστοποίηση της»! Την ίδια στιγμή είχε προηγηθεί ψήφισμα της Ρωσικής Δούμας που καλούσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει τις “Λαϊκές Δημοκρατίες” των αυτονομιστών στο Ντονμπάς, το οποίο είχε καταθέσει το… Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η Ουκρανία έπεσε στα νύχια των Ναζί του Μπαντέρα… των κλεφτών των απατεώνων που έγιναν ολιγάρχες και μισούν την Ρωσία»… Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν ανήκουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (ο οποίος επικαλέστηκε ως μία αιτία για τον πόλεμο που εξαπέλυσε την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας») αλλά στον ηγέτη του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζουγκάνοφ, έναν “σκληροπυρηνικό” επικριτή της Περεστρόϊκά του Γκορμπατσώφ, που κρατά το “τιμόνι” του κόμματος από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι τις μέρες μας.

Οι Ρώσοι κομμουνιστές!

Να σημειωθεί πως το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (επισήμως Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ρωσία. Κατέκτησε το 25% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εν μέρει και λόγω του ότι υποστηρικτές του προφυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, έδωσαν “γραμμή” να ψηφιστούν οι υποψήφιοι των κομμουνιστών, για να περιοριστεί η δυναμική των εκλεκτών του Πούτιν.

Αν είναι όντως, λοιπόν, νόθες οι εκλογές στη Ρωσία (όπως παγίως ισχυρίζονται οι δυτικοί) αυτές είναι πρωτίστως εις βάρος των… Ρώσων κομμουνιστών, οι θέσεις των οποίων σίγουρα δεν προκαλούν ενθουσιασμό στην Δύση! Βέβαια το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, “σκιά” του άλλοτε κραταιού ΚΚΣΕ, περισσότερο θυμίζει την “βολική αριστερή αντιπολίτευση” στον Πούτιν, όπως είναι το εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι (τρίτο στην ρωσική Δούμα) η “βολική (ακρο)δεξιά αντιπολίτευση” στον Ρώσο πρόεδρο.

Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες σε πρόσφατο συνέδριο τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν έχει καμία σχέση με τον μαρξισμό» και πως είναι ένα «συντηρητικό, δεξιό κόμμα… σαν τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ»! Επειδή μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, όταν ο ηγούμενος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου είχε περιφέρει την Αγία Ζώνη στην Μόσχα το 2011, ο πρώτος που είχε σπεύσει να προσκυνήσει ήταν ο Ζουγκάνοφ!

Είναι χαρακτηριστική η στάση του κόμματος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν και υπήρξαν βουλευτές του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου, στη γραμμή “ψηφίσαμε την αναγνώριση του Ντονμπάς, όχι πόλεμο”, σύμφωνα με τον Ζουγκάνοφ το «Ντονμπάς είναι μία μικρογραφία της Σοβιετικής Ένωσης», την οποία η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί από τους «Ουκρανούς φασίστες»! Τι διαφορετικό λέει ο Πούτιν;

Σοβιετικές σημαίες στο Ντονμπάς

Στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, στην Οσετία και την Αμπχαζία στην Γεωργία, όπως και στην Υπερδνειστερία (ένα de facto ανεξάρτητο ρωσόφωνο κράτος στην Μολβαδία, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) τα σοβιετικά σύμβολα διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, οι ρωσικοί πληθυσμοί στις χώρες αυτές χρωστούν την ύπαρξη τους, ακριβώς στην Σοβιετική Ένωση.

Eίναι χαρακτηριστικό πως τα αγάλματα του Λένιν δεν αποκαθηλώθηκαν στο Ντονμπάς το 1989, όπως στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Αποκαθηλώθηκαν μόλις το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, από Ουκρανούς εθνικιστές, η εμφάνιση των οποίων είχε προκαλέσει τρόμο στους ρωσικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας.
Αν οι Ουκρανοί εθνικιστές ομνύουν στην μνήμη του συνεργάτη των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα (που θεωρείται ήρωας στην δυτικόφιλη Ουκρανία) οι ρωσικοί πληθυσμοί ομνύουν στον Κόκκινο Στρατό που διέσωσε τον ρωσικό πληθυσμό από τις αιμοσταγείς ορδές του Μπαντέρα.

«Τα φαντάσματα της κρυμμένης ιστορίας» (όπως έλεγε το άλλοτε “δεξί χέρι” του Τίτο Μίλοβαν Τζίλας για την έξαρση των εθνικισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία) ήρθαν στο προσκήνιο το 2014 στην Ουκρανία.  Και αν λοιπόν το Ντονμπάς είναι μία “μικρογραφία της Σοβιετικής Ένωσης” κατά τον Ζουγκάνοφ, το Κρεμλίνο παρουσιάζει την εισβολή στην Ουκρανία ως μία μικρογραφία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του Στάλιν, έναντι των Γερμανών το 1940. Είναι τυχαίο που ο Στάλιν είναι ο ιστορικός ηγέτης των Μπολσεβίκων που μονίμως διαφεύγει των “πυρών” του προέδρου Πούτιν;

Ο Πούτιν έχει ψέξει δημοσίως τον Λένιν για την δημιουργίας της ανεξάρτητης Ουκρανίας και τον Χρουστόφ για την παραχώρηση της Κριμαίας. Ήταν όμως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος που επέλεξε να υπερασπιστεί δημοσίως τον Στάλιν στην απόφαση του να υπογράψει το διαβόητο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, με το οποίο διαμοίρασαν από κοινού την Πολωνία. Εξάλλου, σάμπως δεν είναι ο Πούτιν που σέβεται ένα πάγιο αίτημα των Ρώσων κομμουνιστών: να μην ταφεί η σωρός του Λένιν, ένα ενδεχόμενο για το οποίο έχει απειλήσει με «εμφύλιο» ο Ζουγκάνοφ;

Σήμερα την θέση της Βέρμαχτ και των SS έχουν οι Ουκρανοί θαυμαστές τους, όπως το διαβόητο Τάγμα Αζόφ και άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις (ενσωματωμένες στις ίδιες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις). Στην πραγματικότητα είναι οι ιδανικοί “χρήσιμοι ηλίθιοι” της Μόσχας, στους οποίους αποδίδει όλα τα εγκλήματα πολέμου! Εξ’ ου και οι σοβιετικές σημαίες στα ρωσικά τανκς, γιατί για πολλούς στην Ρωσία (και όχι μόνο στο Ντονμπάς) δεν εκλαμβάνονται ως επαναστατικά αλλά ως εθνικά σύμβολα. Έστω και αν αναφέρονται σε μία πατρίδα που έχει προ πολλού πάψει να υπάρχει, για την οποία ο Πούτιν έχει δηλώσει πως «όποιος δεν στεναχωριέται με την διάλυση της δεν έχει καρδιά και όποιος θέλει την επανίδρυση της δεν έχει μυαλό»!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι