Γιατί τα τουρκικά S-400 πονάνε και την Ιταλία

Γιατί τα τουρκικά S-400 πονάνε την... Ιταλία, Δημήτρης Δεληολάνης

Μια από τις χώρες που ζημιώθηκαν από η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία είναι η Ιταλία. Ελάχιστοι το γνωρίζουν αλλά οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν εδώ και τρία χρόνια ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα στην Τουρκία. Εγκαταστάθηκε το 2015 μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Οι Ιταλοί είχαν σπεύσει να ανταποκριθούν σε σχετική έκκληση του ΝΑΤΟ κι εγκατέστησαν κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Samp-T.

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο από όσα παράγει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam, στην οποία συμμετέχουν οι MBDA Italy και η MBDA France καθώς και η γαλλική πολυεθνική Thales.

Από εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, είναι εγκατεστημένοι σε κάποια γωνιά της Μικράς Ασίας 130 Ιταλοί στρατιωτικοί εφοδιασμένοι με 25 μέσα, επιτηρώντας την συρο-τουρκική μεθόριο μην τυχόν και παραβιαστεί από τα «εχθρικά αεροπλάνα»: όχι εκείνα της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά της Ρωσίας του Πούτιν.

Ο λόγος για τον οποίο οι Ιταλοί έσπευσαν να στείλουν το αεροπορικό τους σύστημα στην Τουρκία είναι απλός: θεωρούσαν πως ήταν καλή ευκαιρία να το πουλήσουν στους Τούρκους. Και πράγματι, το Νοέμβριο 2017 στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπέγραψε με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία επιστολή προθέσεων προκειμένου να συμμετάσχει και η τουρκική πολεμική βιομηχανία στο πρόγραμμα παραγωγής και έρευνας του συστήματος Samp-T. Τελικά όμως ο Σουλτάνος αλλιώς αποφάσισε.

Εντούτοις, ακόμη κι όταν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα βελτιώθηκαν και ανακοινώθηκε επισήμως από τους Τούρκους η αγορά των ρωσικών S-400, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι ούτε η τωρινή του Τζουζέπε Κόντε -και ακόμη λιγότερο το ίδιο το ΝΑΤΟ-, ενδιαφέρθηκαν να αποσύρουν την ιταλική πυραυλική εγκατάσταση από τη Μικρά Ασία. Η θητεία του ιταλικού κλιμακίου έχει παραταθεί έως το τέλος του έτους και το καθόλου αμελητέο κόστος για το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια και 750 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Όχι μόνον οι Ιταλοί στρατιωτικοί παραμένουν στην Τουρκία, αλλά και κάθε φορά που δημιουργούνται προβλήματα με την Άγκυρα, όπως με την παρενόχληση από μέρους της Τουρκίας του γεωτρύπανου SAIPEM της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, ή πιο πρόσφατα με την εισβολή τουρκικών γεωτρύπανων, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απροθυμία του να καταδικάσει έστω φραστικά τις ενέργειες την Άγκυρας με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί στρατιωτικοί που βρίσκονται εκεί.

Η αλήθεια είναι όμως ότι μπορεί τελικά το διαφημιστικό τέχνασμα με τους πυραύλους Samp-T να απέτυχε οικτρά, αλλά η Τουρκία παραμένει καλός πελάτης για τα ιταλικά οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά περί εξαγωγών όπλων που κατέθεσε τον περασμένο μήνα η ιταλική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, κατά το περασμένο έτος η Τουρκία ήταν στις πρώτες θέσεις στις αγορές ιταλικού εξοπλισμού, μαζί με το Κατάρ, το Πακιστάν και τα Αραβικά Εμιράτα. Συνολικά, η Τουρκία αγόρασε ιταλικά όπλα για 162 εκατομμύρια ευρώ, σε μια χρονιά που οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση σχεδόν κατά το 50%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι