Γιατί το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Συρία
06/05/2021Το Ισραήλ κλιμακώνει σταδιακά τις αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχές της Συρίας, εν μέσω της διαδικασίας επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον-Τεχεράνης, έχοντας στόχο βάσεις ιρανικών παραστρατιωτικών ομάδων και δυνάμεων της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν σχολίασαν τις πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, να μην τις επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και να τις διαψεύδουν.
Τα συριακά ΜΜΕ ανέφεραν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα ισραηλινές επιθέσεις εναντίων θέσεων της Χεζμπολάχ στην πόλη Κουινέτρα, καθώς είχαν προηγηθεί χτυπήματα κοντά τις πόλεις Λατάκια και Ταρσό. Οι επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο ενός πολίτη και τραυματισμό έξι αμάχων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.
Οι IDF έχουν διεξάγει εκατοντάδες επιθέσεις στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2011 για να αποτρέψουν τις κινήσεις του Ιράν για δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα και μεταφορά προηγμένων όπλων σε συμμάχους του, κυρίως της Χεζμπολάχ. Όμως, το Ισραήλ έχει αρχίσει από το τέλος Απρίλιου να κλιμακώνει τις επιθέσεις τους με αφορμή, ένα πύραυλο επιφανείας-αέρος που εκτοξεύτηκε από τη Συρία και εξερράγη κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Ντιμόνα στα νότια της χώρας.
Το Τελ-Αβίβ επειδή θεωρεί ότι το Ιράν απειλεί την ύπαρξη του ισραηλινού κράτους, έχει υιοθετήσει ένα επιλεκτικό μείγμα στρατιωτικών και μυστικών δράσεων εναντίον του. Τα τελευταία πέντε χρόνια ισραηλινά αεροπλάνα και πύραυλοι έχουν χτυπήσει σε μεγαλύτερο εύρος ιρανικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων αποθήκες όπλων και στρατιωτικές βάσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη ίδια χρονική περίοδο
Επισημαίνεται, ότι σε διάστημα τριών ετών το Ισραήλ χρησιμοποιήσει 4.239 όπλα κατά 955 στόχων με το 70% των Ισραηλινών πιλότων να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Όμως, αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχουν οχυρωμένες υπόγειες σήραγγες που δεν μπορεί να πληγούν από τα χτυπήματα, σήραγγες που ίσως ξέρει από πού ξεκινούν αλλά όχι από που οδηγούν.
Ο στόχος της στρατηγικής
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος απέτυχε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, θεωρεί ότι η πολιτική του Αμερικανού πρόεδρου Τζον Μπάιντεν για επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία των πυρηνικών για το Ιράν, δεν θα το εμποδίσει από το να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ισραηλινοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόσφατες επιθέσεις κατά του Ιράν, όπως η κυβερνοεπίθεση στο εργοστάσιο πυρηνικών στη Νατάνζ και τα χτυπήματα σε Συρία, είναι δικαιολογημένες και απαραίτητες. Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου τις χρησιμοποιεί για να δημιουργεί εντάσεις με το Ιράν με τέτοιο τρόπο που να προκαλέσει την αντίδραση του και να κάνει δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Οι απειλές Ιρανών αξιωματούχων εναντίον του Ισραήλ προβληματίζουν την Ουάσινγκτον καθώς αποτελεί στενό συμμαχό της.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν προσπαθεί να κρατά ενήμερη την ισραηλινή κυβέρνηση και να διατηρεί τις διαβουλεύσεις σε υψηλά επίπεδα, παρά τη δυσαρέσκειά της για ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση του Τελ-Αβίβ, από την πλευρά της, επιδιώκει να περιορίσει τις δημόσιες επικρίσεις για την προσέγγιση Μπάιντεν προς το Ιράν, αν και έχει απογοητευτεί επειδή εγκατέλειψε την πολιτική του προκατόχου Τραμπ, στενού συμμάχου του Νετανιάχου.