H Αρμενική Επιτροπή για το άρθρο του Ιπποκράτη Δασκαλάκη – Η απάντηση του αρθρογράφου

-
4356
H Αρμενική Επιτροπή για το άρθρο του Ιπποκράτη Δασκαλάκη – Η απάντηση του αρθρογράφου

Η Αρμένικη Επιτροπή Ελλάδος απέστειλε επιστολή στο Slpress,gr για το άρθρο του Ιπποκράτη Δασκαλάκη "Παράδειγμα προς μίμηση οι Αζέροι - Προς αποφυγή οι Αρμένιοι", που δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής και η απάντηση του αρθρογράφου:

«Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2020

Προς την συντακτική ομάδα SLpress.gr: Αγαπητέ συντάκτη, Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας τον τίτλο "Παράδειγμα προς μίμηση οι Αζέροι - Προς αποφυγή οι Αρμένιοι" που έφερε το άρθρο του κ. Δασκαλάκη Ιπποκράτη. Σε τι είναι, άραγε, παράδειγμα οι Αζέροι; Που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον ενός λαού, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ζει ειρηνικά στον τόπο που τους ανήκει; Στη χρήση απαγορευμένων βομβών διασποράς σε άμαχο πληθυσμό και στοχεύοντας ζωτικής σημασίας κρατικές υποδομές;

Στη συνεργασία με την Τουρκία και μισθοφόρους τζιχαντιστές; Ή μήπως στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βιντεοσκοπώντας τον αποκεφαλισμό αιχμαλώτων πολέμου; Γιατί αυτή ήταν η "έξυπνη χρήση των εργαλείων ισχύος" του Αζερμπαϊτζάν. Έτσι υπερίσχυσε στον πόλεμο. Και σε τι, άραγε, είναι προς αποφυγή οι Αρμένιοι; Που με αυταπάρνηση θυσίασαν μίαν ολόκληρη γενιά για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους; Για να πολεμήσουν έναν πόλεμο που τους επιβλήθηκε;

Ή, μήπως, επειδή κράτησαν το ήθος τους και σεβάστηκαν τους διεθνείς κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων; Εάν, τελικά, στόχευαν οι Αρμένιοι τους πολύτιμους αγωγούς φυσικού αερίου τι γνώμη θα είχε άραγε τώρα ο αρθρογράφος; Για ποια "αποφασιστικότητα" του λαού του Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται ο κ. Δασκαλάκης όταν αυτή πηγάζει από τον φόβο απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς; Η ανάγνωση του άρθρου καταλήγει να γίνει εκνευριστική έως και εξοργιστική, διαβάζοντας τον αρθρογράφο να λέει "δεν μπορώ να μην επαινέσω τους Αζέρους για την αποτελεσματική προετοιμασία και διεξαγωγή του πολέμου".

Προφανώς, ο κ. Δασκαλάκης έχει αδιανόητα για εμάς κριτήρια για να αποδώσει επαίνους. Επιδεικνύει την ανωριμότητα ενός παιδιού που θέλει να είναι πάντα με το μέρος του κερδισμένου. Έπαινος, κ. Δασκαλάκη, σε πολεμοχαρή και αδίστακτα καθεστώτα; Ας μην ξεχνάμε, ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τον πόλεμο. Έπαινος, κ. Δασκαλάκη, σε όποιον έχει το χρήμα να επιτίθεται και να κατακτά εδάφη; Αγαπητέ συντάκτη:

Σε μία περίοδο όπου μία ολόκληρη χώρα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να ανασυνταχθεί, άρθρα του ύφους "ναι μεν αλλά" μόνο προσβλητικά και αποπροσανατολιστικά μπορούν είναι για τον αναγνώστη και δεν τιμούν τη μακραίωνη και ιστορική φιλία μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού. Σας καλούμε να αποσύρετε το εν λόγω άρθρο από την ιστοσελίδα σας. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Η απάντηση του Ιπποκράτη Δασκαλάκη

«Διαπίστωσα ότι το κείμενο μου προκάλεσε αντίδραση στους φίλους και αδελφούς Αρμενίους. Προκαταβολικά ζητώ συγγνώμη αν παρανοήθηκαν τα γραφόμενα μου για τα οποία και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Θεωρώ σκόπιμο να τονίσω ότι το άρθρο σκόπευε να προκαλέσει την προσοχή των Ελλήνων στην ανάγκη μεθοδικής και αποφασιστικής προετοιμασίας αντιμετώπισης της Τουρκίας η οποία συστηματικά ετοιμάζεται για την υλοποίηση των αναθεωρητικών σχεδίων της (όπως δυστυχώς μεθοδικά κινήθηκαν και οι Αζέροι σε αντίθεση με τους φίλους Αρμενίους).

Όμως το κείμενο ήθελα να καταδείξει και την προσωπική απογοήτευση διότι ως Έλληνες δεν κατορθώσαμε να αντιδράσουμε δυναμικά στα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι Τούρκοι στην Κύπρο (όπως δυστυχώς -σε αντίθεση με εμάς- αντέδρασαν οι Αζέροι). Για να γίνει πιο έντονος ο τρόπος καταδίκης της δικής μας (ελληνικής) ατολμίας και αδράνειας έδωσα τα εύσημα (συγχαρητήρια) στους Αζέρους. Ενδεχομένως ο χρόνος ανάρτησης να μην είναι κατάλληλος καθόσον όπως μου ανέφερε συγκλονιστικά και μια Αρμένισα "δεν ήταν κατάλληλη στιγμή καθώς έχουμε ακόμη άταφα παιδιά".

Αντιλαμβανόμενος το δίκαιο παράπονο της, υποκλίνομαι στους νεκρούς Αρμενίους και ζητάω συγγνώμη για οποιαδήποτε παρανόηση του κειμένου μου. Στα χρόνια της στρατιωτικής μου θητείας έχω συνεργαστεί με συναδέλφους από την Αρμενία και σίγουρα μπορούν να επιβεβαιώσουν τα συναισθήματα μου έναντι της Αρμενίας. Παρακαλώ για την κατά την κρίση σας δημοσίευση της επιστολής μου και την προώθηση της στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.