ΡΕΠΟΡΤΑΖ

H Χαμάς ανακοίνωσε ότι άφησε ελεύθερη τη μητέρα με τα δύο παιδιά

H Χαμάς ανακοίνωσε ότι άφησε ελεύθερη τη μητέρα με τα δύο παιδιά,

Ελεύθερη αφέθηκε από την Χαμάς η 34χρονη Ντορόν Άσερ που απήχθη μαζί με τις δύο της κόρες από ένοπλους άνδρες της οργάνωσης. Η ανακοίνωση έγινε από εκπρόσωπο της οργάνωσης χωρίς άλλες λεπτομέρειες και δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ. Η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με την οργάνωση στη Γάζα και τις αρχές του Ισραήλ προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Η ΔΕΕΣ κάλεσε με δημόσια δήλωση τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων: «Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλοι όσοι κρατούνται θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Καρμπόνι.

Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, αλλά και αλλοδαποί εκτιμάται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και αρκετές σοροί θυμάτων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε δηλώσει προχθές ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για απελευθέρωση των αιχμαλώτων πριν το τέλος των εχθροπραξιών. Προηγουμένως η οργάνωση είχε απειλήσει με εκτέλεση ομήρων σε κάθε επίθεση του Ισραήλ.

Πώς απήχθη η μητέρα με τις κόρες της

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η γυναίκα είχε πάει μαζί με τα δύο κοριτσάκια της ηλικίας 3 και 5 ετών επίσκεψη στη μητέρα της στο χωριό Νιρ Οζ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Εκεί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες της Χαμάς.

Η Ντόρον Άσερ τρομοκρατημένη κατάφερε να καλέσει στο τηλέφωνο τον σύζυγό της Γιόνι ο οποίος βρισκόταν στο κεντρικό Ισραήλ. Η τηλεφωνική γραμμή κόπηκε και από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη της γυναίκας χάθηκαν. «Μου είπε ότι οι τρομοκράτες είναι στο σπίτι και αυτό ήταν όλο» είπε ο Γιόνι. Μάλιστα πρόσθεσε πως κατάφερε να εντοπίσει το τηλέφωνό της βλέποντας ότι η τοποθεσία του βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Γάζα. Λίγο αργότερα είδε στα social media βίντεο στα οποία φαίνονταν τα μέλη της οικογένειάς του να φορτώνονται σε μία καρότσα υπό την απειλή όπλου άνδρα της Χαμάς. Στην καρότσα ήταν και άλλοι άμαχοι.

 

«Σίγουρα αναγνώρισα την γυναίκα μου, τις δύο κόρες μου και την πεθερά μου πάνω σε μια καρότσα και γύρω τους τρομοκράτες της Χαμάς» ανέφερε ο σύζυγός της και πρόσθεσε ότι «τα δύο κοριτσάκια μου, είναι μωρά ακόμη, δεν είναι ούτε καν 5 και 3 ετών… Δεν ξέρω τι τους συνέβη. Δεν ξέρω για ποιον λόγο τις πήραν αιχμάλωτες». Στη συνέχεια ζήτησε από τους άνδρες της Χαμάς να ελευθερώσουν τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Μάλιστα ως αντάλλαγμα ζήτησε να πάει ο ίδιος όμηρος. «Θέλω να ζητήσω από τη Χαμάς: Μην τους κάνετε κακό. Μην κάνετε κακό σε μικρά παιδιά. Μην κάνετε κακό σε γυναίκες. Αν θέλετε εμένα αντί για εκείνες, είμαι πρόθυμος να έρθω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent η γυναίκα έχει και γερμανική υπηκοότητα. Η οικογένειά της ζήτησε από τη Γερμανία να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή της ίδιας και των παιδιών της.

Τραγικές ιστορίες

Την ώρα που οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται για έκτη μέρα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές ιστορίες επιζώντων, αλλά και ανθρώπων που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα. Μία τέτοια ιστορία είναι της Λιόνα Μπενσίλ, της οποίας η μητέρα δολοφονήθηκε από ενόπλους της Χαμάς, χτυπημένη από καλάσνικοφ. Η γυναίκα μίλησε στο Mega και όσα περιγράφει δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την φρίκη του πολέμου.

«Είδα τη μητέρα μου και ήμουν πολύ χαρούμενη γιατί κρατούσε το νεογέννητο μωρό μου, όμως δεν ήξερα ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα την έβλεπα, ότι θα ήταν η τελευταία φωτογραφία του παιδιού μου με τη μαμά μου», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Μόλις έλαβα το μήνυμα ότι υπήρχαν 30 τρομοκράτες της Χαμάς στα σπίτια μας που προσπαθούν να τους σφαγιάσουν όλους, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον σύζυγό μου για να δω τι γίνεται με τα παιδιά μου και δεν απαντούσε στις κλήσεις».

»Ανησυχούσα. Και η μητέρα μου δεν απαντούσε στις κλήσεις. Η Χαμάς είχε τον έλεγχο του κιμπούτς μας για επτά ώρες, σφαγιάζοντας παιδιά και σκοτώνοντας ανθρώπους. Είπα στα αδέρφια μου να έρθουν και να σώσουν την οικογένειά μου. Όταν έφτασαν τα αδέρφια μου, είδαν τη μητέρα μου στο έδαφος, με 14 τρύπες καλάσνικοφ στο σώμα της. Ερχόταν στα παιδιά μου. Είχε καραμέλες στα χέρια της, ήταν μόλις 65 ετών.

»Ξέρετε ήμουν τόσο χαρούμενη που η οικογένειά μου είναι καλά και δεν έφτασαν στα παιδιά μου γιατί υπήρξαν οικογένειες που σφαγιάστηκαν τα παιδιά τους. Όμως πήγαν στη μητέρα μου και δεν μπορώ να σκέφτομαι ότι σκοτώθηκε με αυτόν τον τρόπο, 14 τρύπες καλάσνικοφ», κατέληξε η Μπενσίλ.

«Καλύτερα νεκρή παρά όμηρος της Χαμάς»

Την ίδια στιγμή συγκινεί ένας πατέρας η κόρη του οποίου σκοτώθηκε από τα πυρά των ανδρών της Χαμάς που εισέβαλαν στο κιμπούτς Be’eri. «Καλύτερα νεκρή παρά όμηρος της Χαμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τον Τόμας Χαντ που επί 48 ώρες περίμενε να μάθει νέα για την τύχη της οκτάχρονης κόρης του Έμιλυ. Μιλώντας στο CNN ξέσπασε σε δάκρυα αφηγούμενος τη στιγμή που ενημερώθηκε για τον εντοπισμό της σορού της κόρη του.

«Βρήκαμε την Έμιλι. Είναι νεκρή και η απάντησή μου ήταν ΄Ναι!’. Είπα ‘ναι’ και χαμογέλασα, γιατί αυτή είναι η καλύτερη είδηση από τις πιθανότητες που ήξερα» είπε ο Χαντ με φωνή που έτρεμε. «Δεν το κάνει πολύ συχνά, αλλά δυστυχώς εκείνο το βράδυ, το συγκεκριμένο βράδυ – Παρασκευή βράδυ – πήγε να κοιμηθεί στο σπίτι της φίλης της» αφηγήθηκε ο Χαντ.

Ο πατέρας της 8χρονης, εν συνεχεία, περιέγραψε πως αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του κιμπούτς. «Σκέφτηκα πως ο στρατός θα ερχόταν σύντομα. Απλά έπρεπε να κρατηθώ λίγο ακόμα και ακόμα περισσότερο, και ακόμα περισσότερο», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο η αντίδραση του όταν ενημερώθηκε για τον θάνατο της κόρης του ήταν η εξής:

«Ναι!». «Αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή είδηση που θα μπορούσα να μάθω» είπε με δάκρυα στα μάτια. «Ήταν είτε νεκρή, είτε στη Γάζα. Και αν ξέρετε τι κάνουν στους ανθρώπους στη Γάζα, αυτό είναι χειρότερο από το θάνατο» είπε. «Δεν θα έχουν φαγητό. Δεν έχουν νερό. Θα ήταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο με έναν Θεό ξέρει πόσους ανθρώπους. Και τρομοκρατημένη κάθε λεπτό, ώρα, μέρα και πιθανόν και τα επόμενα χρόνια. Έτσι ο θάνατος ήταν μια ευλογία. Μια απόλυτη ευλογία», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι