H καταδίκη Σαρκοζί στερεί από τον Μακρόν το δεξί “δεκανίκι” του
01/03/2021Ένα χρόνο φυλάκιση και διετή αναστολή αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί (2007-2012). Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό για τη γαλλική Δικαιοσύνη, σε μια υπόθεση που απασχόλησε τη Γαλλία εδώ και αρκετά χρόνια και για την οποία ολοκληρώθηκε η δίκη, διάρκειας δέκα ημερών, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Σαρκοζί θα αιτηθεί να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον, φορώντας το ειδικό βραχιολάκι.
Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες περί παράνομης απόκτησης πληροφοριών από ανώτατο δικαστικό το Φεβρουάριο του 2014. Ο 66χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας βρέθηκε ότι συνομιλούσε μυστικά με το συνεργάτη του Τιερί Ερζόγκ, μέσω απόρρητων κινητών τηλεφώνων δηλωμένων σε ψευδώνυμο. Οι Σαρκοζί και Ερζόγκ είχαν υποσχεθεί στον δικαστικό Γκιλμπέρ Αζιμπέρ, υψηλή θέση στο Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες σχετικά με τη δικογραφία εναντίον της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, της Λίλιαν Μπετανκούρ, της εταιρείας L’ Oreal.
Η υπόθεση της Μπετακνούρ αφορά σε ακόμη μια δαιδαλώδη ιστορία δωροδοκιών που φέρεται να έκανε η Γαλλίδα δισεκατομμυριούχος προς μέλη της κυβέρνησης Σαρκοζί, το 2010. Οι κατηγορίες εναντίον του Σαρκοζί για την υπόθεση αυτή κατέπεσαν, στο μεταξύ, και –κατά τραγική ειρωνεία– ο Αζιμπέρ δεν πήρε ποτέ τη θέση που ήθελε στο Μονακό.
Παρόλα αυτά, η υπόσχεση για τέτοιου είδους βοήθεια από το Γάλλο πρόεδρο αποτελεί, κατά τη γαλλική νομοθεσία, αδίκημα, ακόμα κι αν δεν υλοποιήθηκε. «Ήμουν 100 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από το να σκεφτώ ότι κάνουμε κάτι που δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε. Δίναμε λίγη βοήθεια, αυτό είν’ όλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.
Ανοικτά μέτωπα
Πέραν αυτών, όμως, επίκειται κι άλλη δίκη για τον Σαρκοζί το επόμενο διάστημα, στην οποία κατηγορείται μαζί με 13 ακόμη άτομα για παρανομίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του το 2012. Υπάρχουν υποψίες και ενδείξεις ότι το κόμμα του δαπάνησε περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ, τότε, δηλαδή διπλάσια χρήματα από όσα δικαιούταν.
Ένα άλλο δικαστικό μέτωπο το οποίο είναι ανοικτό για τον Σαρκοζί αφορά στα χρήματα που κατηγορείται ότι έλαβε από το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας το 2007. Σε προκαταρκτικό επίπεδο κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας, απόκρυψη κλαπέντων περιουσιακών στοιχείων από τη Λιβύη και εγκληματική συνέργεια. Και για αυτή την υπόθεση, ο Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες.
Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας που πρώην πρόεδρος καταδικάζεται για διαφθορά –ο πρώτος ήταν ο Ζακ Σιράκ, αν και για αδικήματα που διέπραξε πριν γίνει πρόεδρος– και οι πολιτικές επιπτώσεις δεν αναμένεται να περάσουν απαρατήρητες. Κι αυτό γιατί ο Σαρκοζί είναι ακόμα αρκετά δημοφιλής στη συντηρητική και δεξιά εκλογική βάση της Γαλλίας, με επιρροή στους πολιτικούς κύκλους της χώρας.
Διατηρεί αγαστές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος λέγεται ότι συμβουλεύεται τον Σαρκοζί για διάφορα θέματα, από τα ζητήματα της οικονομίας ως την κρίση με τα “κίτρινα γιλέκα”. Η προσέγγιση Μακρόν-Σαρκοζί θεωρείτο στρατηγική επιλογή του πρώτου ώστε να εξασφαλίσει απήχηση στο συντηρητικό κοινό και να περιορίσει τις απώλειες προς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Πάντως, τους τελευταίους μήνες στο γαλλικό Τύπο κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Μακρόν έχει επιδιώξει να αποστασιοποιηθεί από τον προ-προκάτοχό του, παρά το γεγονός ότι ο σχετικά πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησής του είχε τα “δακτυλικά αποτυπώματα” του Σαρκοζί.