Τί λένε οι Κούρδοι για την πτώση του Ταλ Ριφάατ – Καθεστώς τρομοκρατίας από τους ισλαμιστές
02/12/2024Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, τριών αφρικανικών χωρών και της Γουϊάνας.
Η Τουρκία δεν έδωσε την άδειά της ούτε στηρίζει μια επιχείρηση των Σύρων ισλαμιστών μαχητρών εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε απόψε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. «Όσον αφορά την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Συρία, δεν υπάρχει ούτε άδεια, ούτε υποστήριξη από τη χώρα μας», είπε η πηγή αυτή.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που είναι χαρακτηρισμένη «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες, δεν έλαβε εντολές ή οδηγίες από την Τουρκία. Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και λαμβάνει τα όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις στο πλαίσιο των εθνικών της προτεραιοτήτων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Να σημειωθεί πως ήδη τουρκικές σημαίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις τάξεις των ισλαμιστών:
Οι Κούρδοι
Οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθώντας να διαφύγουν από την επίθεση ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στον θύλακά τους άρχισαν σήμερα να φτάνουν σε πιο ασφαλείς περιοχές, που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ /SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι εργάζονται για να απομακρύνουν Κούρδους αμάχους από διάφορες περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφότου φιλοτουρκικές ομάδες κατέλαβαν μια πόλη στην οποία ζουν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι κι ενώ ομάδες ανταρτών υπό τη διοίκηση ριζοσπαστών ισλαμιστών εξαπέλυσαν επίθεση αστραπή στις 27 Νοεμβρίου κατά περιοχών που τελούσαν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Φιλοτουρκικές ομάδες ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Ταλ Ριφάατ στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.
“Είμαστε σε συντονισμό με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία για να εγγυηθούμε την προστασία του λαού μας και να διευκολύνουμε τη μεταφορά τους με πλήρη ασφάλεια από την περιοχή Ταλ Ριφάατ (…) προς τις ασφαλείς περιοχές μας στο βόρειο τμήμα της χώρας”, δήλωσε νωρίτερα Μαζλούμ Αμπντί, ο επικεφαλής των Κούρδων.
Η επίθεση των φιλοτουρκικών ομάδων διεξάγεται καθώς ένας συνασπισμός ανταρτών υπό τη διοίκηση ριζοσπαστών ισλαμιστών πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ταλ Ριφάατ βρίσκεται σε έναν θύλακα που ελεγχόταν από τις κουρδικές δυνάμεις, και περιβάλλεται από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο φιλοτουρκικών ομάδων και του συριακού στρατού.
Ο Μαζλούμ Αμπντί δήλωσε ότι “ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του αποσύρθηκαν” από την περιοχή απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στις 27 Νοεμβρίου στη βόρεια Συρία, η οποία διευκόλυνε την κατάληψη της πόλης από φιλοτουρκικές ομάδες. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του προσπάθησαν ανεπιτυχώς να “δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο” μεταξύ της περιοχής αυτής και των περιοχών που ελέγχονται από τις ΣΔΔ για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και να αποτραπούν “σφαγές”. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 200.000 Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται περικυκλωμένοι εκεί.
Το Ταλ Ριφάατ είναι καταρχήν μια πόλη της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι Άραβες, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες κουρδικές οικογένειες έφθασαν εκεί έπειτα από μια επίθεση της Τουρκίας και των ομάδων που υποστηρίζει κατά της περιοχής που είναι κοντά στην Αφρίν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επανειλημμένα απειλήσει με επίθεση εναντίον αυτού του θύλακα.
Είναι γεγονός πως λόγω του αρχικου αιφνιδιασμου πολλές ειδησεογραφικες καλυψεις του πολεμικου μετωπου ητο ελλειπεις και εκθετες στην παραπληροφορηση.Ενας από τους παράγοντες ενημέρωσης που υποβοηθησαν
Οι Ρώσοι πλήττουν τους ισλαμιστές
Με την υποστήριξη των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, η συριακή Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε ένα κέντρο διοίκησης της τρομοκρατικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (απαγορευμένη στη Ρωσία) στα δυτικά της πόλης Idlib, μετέδωσε το ραδιόφωνο Sham FM . Η αεράμυνα του συριακού στρατού αποκρούει επιθέσεις από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων στην επαρχία Χάμα στα δυτικά της Συρίας, μετέδωσε τη Δευτέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM.
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες βομβάρδισαν την πόλη Χάμα, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας από την πλευρά της μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στη Χάμα, την ώρα που οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες από το Χαλέπι.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι σύμμαχοί της, «χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εκτοξευτήρες ρουκετών για να βομβαρδίσουν συνοικίες της πόλης Χάμα». Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε εξάλλου ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «πολλά εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» πάνω από την πόλη Χομς.
“Τις τελευταίες 24 ώρες, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη φίλων ρωσικών δυνάμεων, συνέχισε τις επιδρομές πυραύλων, πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών σε εγκαταστάσεις, αποθήκες τρομοκρατών και διαδρομές ανεφοδιασμού και προέλασης στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ. Πέντε αρχηγεία, καθώς και επτά αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά, πολλά από τα οποία είχαν αποθηκευμένα drones, εξαφανίστηκαν», αναφέρεται σε έκθεση που ανέβηκε στη σελίδα του συριακού υπουργείου Άμυνας στο Facebook. Η διοίκηση εξέφρασε την ετοιμότητα «του συριακού στρατού να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα καθήκοντά του μέχρι την αποκατάσταση [του] ελέγχου σε κάθε ίντσα [συριακής] γης που βεβηλώθηκε από τρομοκράτες».
Μαχητές της ομάδας Hayat Tahrir al-Sham επιτίθενται με UAV συνοικίες στα βόρεια της πόλης Hama (το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Hama). Όπως ανέφερε η εφημερίδα Al-Watan, η συριακή αεράμυνα κατέρριψε επίσης ένα drone που εκτόξευσαν μαχητικές ομάδες προς τον οικισμό Qamhana που βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας Hama.
Στις 30 Νοεμβρίου, ο συριακός στρατός είπε ότι χτυπούσε τις θέσεις των τρομοκρατών που είχαν διεισδύσει σε πολλές κατοικημένες συνοικίες στην πόλη του Χαλεπίου και περίμενε ενισχύσεις. Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, ο συριακός στρατός είχε ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του ενώ απέκρουσε μια τρομοκρατική επίθεση στο Χαλέπι για να σώσει τις ζωές αμάχων και στρατιωτικών και να προετοιμαστεί για αντεπίθεση.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Συρίας, οι μαχητές εκφοβίζουν τους τοπικούς δημόσιους υπαλλήλους και τους αναγκάζουν να υπακούουν στις εντολές τους. Οι ένοπλες συμμορίες που έχουν καταλάβει πολλές γειτονιές στη συριακή πόλη Χαλέπι, επιδίδονται σε λεηλασίες και απαγωγές κατοίκων της περιοχής, ανέφερε το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA επικαλούμενο πηγές στην πόλη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι τρομοκράτες «ασκούν κλοπές και λεηλασίες», ερευνούν ιδιωτική και δημόσια περιουσία και «απαγάγουν πολίτες».
Η αντιπολίτευση στη Συρία θα συνεχίσει την αντίστασή της κατά των αρχών της χώρας μέχρι να ξεκινήσει μια διαδικασία διευθέτησης, κάτι για το οποίο είναι έτοιμη να μιλήσει ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές Δυνάμεις και Αντιπολίτευση, Χάντι αλ Μπαχρά.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογος του Πεζεσκιάν εξέφρασαν την «ανεπιφύλακτη υποστήριξή» τους στις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας σε τηλεφωνική συνομιλία. Τονίστηκε επίσης η σημασία της συμφωνίας της “Αστάνα” και της συμμετοχής σε αυτήν της Τουρκίας.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Άσαντ δήλωσε πως η «τρομοκρατική κλιμάκωση» έχει σκοπό «να προσπαθήσει να διαμελίσει την περιοχή, να διαλύσει τα κράτη της και να ανασχεδιάσει τον χάρτη της περιοχής σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σκοπούς της Αμερικής και της Δύσης».
Σύνοδος μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί η κρίση στη Συρία, δήλωσε προηγουμένως ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών από την τουρκική πρωτεύουσα. Αναφέρει ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν «ήταν πολύ άμεσες, διαφανείς, εποικοδομητικές και φιλικές».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου (στη Συρία)». Ο Φιντάν ανέφερε επιπλέον πως «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η Δαμασκός πρέπει να επιτύχει συμφιλίωση με τον λαό της και τη νόμιμη αντιπολίτευση» και ότι «το καθεστώς Άσαντ δεν συμμετέχει στη διαδικασία πολιτικής επίλυσης”.
Επιπλέον επεσήμανε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την τρομοκρατία. Ακολουθείται ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στο PKK και τις παραφυάδες του» και ότι «η προσπάθεια εξήγησης των γεγονότων στη Συρία μέσω εξωτερικής παρέμβασης σε αυτό το στάδιο είναι λανθασμένη». Επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία και θα συνεχίσει την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας.
Ο Φιντάν σημείωσε επιπλέον ότι η Τουρκία εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων με το Ιράν σε διάφορους τομείς και τη δημιουργία νέων μηχανισμών και συμφωνιών, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των οδικών και μεταφορικών υποδομών, για να μετατραπεί η περιοχή σε εμπορικό κόμβο. Επιπλέον, τόνισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία Τουρκίας και Ιράν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας τη συμφωνία των δύο χωρών για την εξάλειψη των οργανώσεων PKK, YPG και PJAK από την περιοχή.
«Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Δαμασκός πρέπει να συμφωνήσει με τον ίδιο τον λαό της και τη νόμιμη αντιπολίτευση. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Ιράν, με το οποίο έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές εργασίες στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα. Η Τουρκία πάντα υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας και θα συνεχίσει να το κάνει» ανέφερε συγκεκριμένα.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Φιντάν ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Γάζα εξαιτίας των άλλων εξελίξεων στην περιοχή, καλώντας για την άμεση διακοπή της “γενοκτονίας” και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ίδρυση ενός κράτους της Παλαιστίνης.
Τί λένε οι ισλαμιστές
Οι Σύροι αντάρτες άρχισαν τις προετοιμασίες για την κατάληψη του Χαλεπιού πριν από έναν χρόνο, όμως η επιχείρηση καθυστέρησε λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τελικά ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφού συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.
Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη και τμήματα της γειτονικής επαρχίας Ιντλίμπ τόσο γρήγορα, εν μέρει επειδή η προσοχή της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητών, υποστηριζόμενων από το Ιράν, είχε αποσπαστεί στον Λίβανο, είπε ο Χάντι αλ Μπάχρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Ο τουρκικός στρατός, που συνεργάζεται με ορισμένες ομάδες ανταρτών και έχει βάσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων στη Συρία, είχε πληροφορηθεί τα σχέδια των ενόπλων οργανώσεων, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα παίξει άμεσο ρόλο.
Η αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από έναν χρόνο μαχών. «Πριν από έναν χρόνο άρχισαν πραγματικά να εκπαιδεύονται και να κινητοποιούνται και να την παίρνουν πιο σοβαρά», είπε ο Μπάχρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων της Συρίας, της διεθνώς αναγνωρισμένης συριακής αντιπολίτευσης.
«Αλλά ο πόλεμος στη Γάζα (…) και μετά ο πόλεμος στον Λίβανο την καθυστέρησαν. Αισθάνονταν ότι δεν θα έμοιαζε σωστό να έχουμε τον πόλεμο στον Λίβανο την ίδια ώρα που θα πολεμούσαν στη Συρία», είπε από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλια στελέχους της αντιπολίτευσης σχετικά με τις προετοιμασίες των ανταρτών. «Έτσι, τη στιγμή που έγινε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, βρήκαν την ευκαιρία (…) να ξεκινήσουν», πρόσθεσε.
Η επιχείρηση αυτή είναι η τολμηρότερη που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια. Οι γραμμές του μετώπου είχαν ουσιαστικά παγώσει από το 2020. Οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ο Μπάχρα είπε ότι τα πλήγματα αυτά «αποσταθεροποιούν» το Χαλέπι και το Ιντλίμπ και συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αμάχους, δεδομένου ότι οι αντάρτες φρόντισαν με μεγάλη προσοχή να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών στην προέλασή τους.
Η ανακατάληψη του Χαλεπιού από την αντιπολίτευση ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που έχουν εκτοπιστεί είτε σε άλλες περιοχές της Συρίας είτε στην Τουρκία, υποστήριξε ο Μπάχρα. «Λόγω των πολέμου στον Λίβανο και της μείωσης των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, το καθεστώς (του Άσαντ) έχει μικρότερη υποστήριξη», είπε. Το Ιράν έχει επίσης λιγότερους πόρους ενώ η Ρωσία παρέχει μικρότερη αεροπορική κάλυψη λόγω του «ουκρανικού προβλήματος».
Η Δαμασκός δεν σχολίασε προς το παρόν αν οι αντάρτες προσπάθησαν να αποφύγουν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων ή αν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής λόγω των αεροπορικών επιδρομών. Ούτε η Χεζμπολάχ σχολίασε αν ο πόλεμός της με το Ισραήλ έδωσε την ευκαιρία στους Σύρους αντάρτες να καταλάβουν το Χαλέπι.
Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση και νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες μαχητές ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν πέρασαν τα σύνορα για να πολεμήσουν τους αντάρτες στο πλευρό των συριακών δυνάμεων. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις για τους στρατιώτες της.
Οι αντάρτες είναι ένας συνασπισμός ενόπλων, ισλαμικών οργανώσεων που στηρίζονται από την Τουρκία, με κυρίαρχη τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μια ισλαμιστική ομάδα η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Ο συνασπισμός του Μπάχρα δεν περιλαμβάνει μόνο την HTS αλλά άλλες οργανώσεις που τάσσονται κατά του Άσαντ, όπως τον Συριακό Εθνικό Στρατό ή Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που κατέλαβε εδάφη στο βόρειο Ιντλίμπ την περασμένη εβδομάδα. Ο συνασπισμός αυτός διατηρεί τακτικές διπλωματικές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και με πολλές χώρες.
΄Είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, την άνοιξη του 2011, που το συριακό καθεστώς, σύμμαχος του Ιράν και της Ρωσίας, χάνει εντελώς τον έλεγχο του Χαλεπίου, η ήττα είναι εξαιρετικά οδυνηρή.
Ο ΟΗΕ για την Συρία
Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Περιφερειακής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία, Ντέιβιντ Κάρντεν, ανακοίνωσε ότι 48.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη βορειοδυτική Συρία. Mε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε: «Οι συγκρούσεις, από την ημέρα που κλιμακώθηκαν, έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 48.500 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία. Οι επιθέσεις κατά των αμάχων πρέπει να σταματήσουν!».
Σε δήλωση την Κυριακή, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Geir O. Pedersen, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την προέλαση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μιας τρομοκρατικής ομάδας σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας , και των εντατικοποιημένων κυβερνητικών αεροπορικών επιδρομών.
«Σε μια χώρα που σπαράσσεται από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου και συγκρούσεων, οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους και έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», είπε. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη προστασίας των αμάχων και των αστικών υποδομών, καλώντας όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο.
«Αυτό που βλέπουμε στη Συρία σήμερα είναι σημάδι συλλογικής αποτυχίας να επιτευχθεί αυτό που ξεκάθαρα απαιτείται τώρα εδώ και πολλά χρόνια – μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Pedersen.