Χεζμπολάχ και σιιτικός κλοιός γύρω από το Ισραήλ

Σύνταξη SLpress.gr
22

H νίκη της συμμάχου του Ιράν σιιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο δείχνει ακριβώς την επέκταση της επιρροής της Τεχεράνης σε όλο το λεγόμενο σιιτικό τόξο που περιλαμβάνει Ιράν, Ιράκ, Συρία και Λίβανο.

Φυσικά η όλη εξέλιξη δεν χαροποιεί καθόλου το Ισραήλ που βλέπει να περικυκλώνεται, ουσιαστικά, από εχθρικές δυνάμεις σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων του. Η νίκη της Χεζμπολάχ φέρνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ακόμα πιο κοντά, ειδικά τώρα που το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για συνέχιση της προσπάθειας απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Τώρα όμως το Ισραήλ θα πρέπει, εξορισμού, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, να ασχοληθεί και με τα σύνορά του με τον Λίβανο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερουσαλήμ δεν ξεχωρίζει πλέον το κράτος του Λιβάνου από την Χεζμπολάχ, καθώς θεωρεί ότι το πρώτο ελέγχεται απόλυτα από τη δεύτερη, ειδικά μετά τις χθεσινές εκλογές.

Κρίσιμες ημέρες

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ξεχωρίσει το κυρίαρχο κράτος του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ και θα θεωρεί τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενέργεια από το έδαφός του», σχολίασε, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας.

Όλα αυτά συμβαίνουν ελάχιστες ημέρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοινώσει την απόφασή του για παραμονή ή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε έκαστη περίπτωση.
Αν στις 12 Μαΐου ο Τραμπ ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ η ατμόσφαιρα θα βαρύνει ιδιαιτέρως, καθώς θα φανεί ότι η υπερδύναμη υιοθετεί απολύτως τις καταγγελίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου σχετικά με την πρόθεση της Τεχεράνης να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί δημοσιοποίησαν φωτογραφίες από την κυριότερη ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στο Φόρντο, κοντά στην ιερή πόλη των σιιτών Κομ, που δείχνουν ασυνήθιστη δραστηριότητα έξω από την υπόγεια εγκατάσταση όπου πριν την συμφωνία του 2015 εμπλουτίζονταν ουράνιο.

Τα σημάδια σε κάθε περίπτωση δεν είναι ευχάριστα και φαίνεται πως το Ισραήλ θα βρίσκεται πλέον με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Οι επόμενες ημέρες θα είναι μάλλον κρίσιμες.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.