Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα από τον 6ο Στόλο!

Σύνταξη SLpress.gr
2
Η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα από τον 6ο στόλο!

Σύνταξη  SLpress.gr  - 

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η ένταση της παρουσίας του 6ου Στόλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα tweet  με θέμα τις επικείμενες ασκήσεις στην περιοχή από τα αμερικανικά πλοία, με στόχο την "σταθερότητα" στην περιοχή, ήταν αρκετό για να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Το tweet έγινε από τον λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και προαναγγέλλει ναυτικά γυμνάσια με σκοπό την "αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας" στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί καθιστούν σαφές ότι δεν θέλουν η Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα τώρα με τις έρευνες και το φθινόπωρο με τη γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Για τον λόγο αυτό τρία αμφίβια σκάφη και το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα με 2.500 πεζοναύτες τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα να πλαισιώνουν από μακριά, αλλά σαφώς τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Ωστόσο, από την διατύπωση της απάντησης εκτιμάται ότι η Άγκυρα εμμέσως διαβεβαιώνει πως δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην γεώτρηση της ExxonMobil, όπως έκανε με την ιταλική ENI.

Η τουρκική δήλωση έχει ως εξής: «Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται ένα καθεστώς. Υπάρχουν κατανεμημένες οικονομικές περιοχές. Η θέση μας είναι ότι η νότια και η βόρεια Κύπρος πρέπει να προβούν σε κοινές έρευνες - δραστηριότητες. Αυτήν την αρχή παραβιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις περιοχές που ανήκουν σε αυτούς. Υπάρχουν περιοχές που επικαλύπτονται με τις δικές μας. Όταν σε αυτές τις περιοχές έγιναν παραβιάσεις, τότε αμέσως αναλάβαμε δράση. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, έτσι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στις περιοχές που βρίσκονται στη δική μας διαχείριση θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας για έρευνα και εξόρυξη».

Η Άγκυρα, λοιπόν, επιστρέφει στη γραμμή ότι θα πραγματοποιήσει δική της γεώτρηση. Μένει να αποδειχθεί που θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει γεώτρηση η Τουρκία, όταν θα έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα. Είναι πιθανόν να εκμεταλλευθεί την αδυναμία της Ιταλίας για να αυθαιρετήσει σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δικαιώματα έχει η ΕΝΙ.

Η δήλωση σε τηλεοπτική εκπομπή του γραφικού Γιγίτ Μπουλούτ (συμβούλου του Ερντογάν) ότι ακόμα και ο 66ος Στόλος(!) δεν θα σταματήσει την Τουρκία είναι απλώς ενδεικτική του εθνικιστικού πυρετού που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Η ανακοίνωση διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων δίπλα στην περιοχή ενδιαφέροντος των Αμερικανών είναι συνήθης τακτική. Στέλνουν μήνυμα ότι πρόκειται να προασπίσουν ακόμα και με στρατιωτικά μέσα τα συμφέροντά τους εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές, ειδικά με τις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή όπου υπήρχε αμερικανική εμπλοκή, αλλά και εσχάτως στον Ειρηνικό με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι ο τρόπος για να διαμηνύσουν ότι είναι έτοιμοι να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.