Η ανάφλεξη στην Παλαιστίνη κλυδωνίζει διπλωματικές γέφυρες
13/05/2021Κλιμακώνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην πλέον σφοδρή ένοπλη αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων. Οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τον ΟΗΕ, αλλά και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας δεν φαίνεται να αποδίδουν. Βομβαρδίζουν οι Ισραηλινοί, ρίχνει ρουκέτες η Χαμάς και οι νεκροί (στη συντριπτική πλειονότητα στη Γάζα) υπολογίζονται σε δεκάδες.
Εκατοντάδες είναι τα πλήγματα του Ισραήλ με πυροβολικό και αεροπορία σε κτίρια και εγκαταστάσεις των Παλαιστίνιων. Ανακοινώθηκε ότι δεκάδες μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή. Μεταξύ αυτών και ο διοικητής της ταξιαρχίας για την Πόλη της Γάζας. «Ευχαριστώ τη μεγάλη αδελφική χώρα, την Αίγυπτο, που άνοιξε όλα τα νοσοκομεία της στο βόρειο Σινά για να δεχτεί τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Η Αίγυπτος άνοιξε τη συνοριακή διέλευση της Ράφα, το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για την υποδοχή τραυματιών κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής “Αΐντ Ελ Φιτρ” που ακολουθεί την ολοκλήρωση του ιερού για τους μουσουλμάνους μηνός του Ραμαζανίου. Η Χαμάς απαντάει με βροχή από ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ και της πόλης Μπεερσέμπα στο νότο του εβραϊκού κράτους.
Οι κάτοικοί της καταφεύγουν για προστασία στα καταφύγια. Πολλές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, αλλά και πολλές διαπέρασαν το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα “Σιδερένιος Θόλος”. Το γεγονός αποδεικνύει ότι οι παλαιστινιακές ρουκέτες είναι πλέον πιο αποτελεσματικές. Εκτός αυτού, έπαιξε ρόλο ότι η Χαμάς εκτοξεύεται πολύ μεγάλο αριθμό ρουκετών, προκαλώντας κορεσμό στην ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να σταματήσουμε την αναρχία και να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις πόλεις του Ισραήλ, με σιδερένια γροθιά εάν χρειαστεί, με όλες μας τις δυνάμεις εάν χρειαστεί» δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας», απάντησε ο ηγέτης της Χαμάς.
Σκηνικό πολέμου
Η πόλη Λοντ, στην οποία ζουν τόσο Εβραίοι όσο και Άραβες πολίτες του Ισραήλ έχει μετατραπεί σε σκηνικό συγκρούσεων. Βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες. Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από διήμερες συγκρούσεις, οι οποίες δεν σταματούν ούτε στη διάρκεια της νύχτας.
Στη Γάζα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε από τις ισραηλινές βόμβες. Οι ένοικοί του ευτυχώς είχαν ειδοποιηθεί να το εγκαταλείψουν εγκαίρως. Ένα ακόμα κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πυρά. Στην αντίπερα όχθη, πέντε Ισραηλινοί έχασαν την ζωή τους από τις επιθέσεις της Χαμάς, με το Νετανιάχου να ορκίζεται ότι θα πάρει εκδίκηση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», εάν δηλαδή δεσμευτεί ότι θα πράξει το ίδιο και το Ισραήλ. Το κλίμα, όμως, δεν φαίνεται να ευνοεί μία κατάπαυση του πυρός.
Διεθνείς αντιδράσεις
Εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της Ουάσινγκτον. Αρχικά ο πρόεδρος Μπάιντεν απέφυγε να παρέμβει δυναμικά. Στη συνέχεια έστειλε στην περιοχή αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τέλος επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ζητώντας να τερματιστεί η βία. Στη συνέχεια ακούστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα τερματιστεί σύντομα. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα τερματιστεί συντομότερα παρά αργότερα, αλλά το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο από κοινού με τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε και αυτός Ισραήλ κα Παλαιστίνιους σε αυτοσυγκράτηση, δηλώνοντας πολύ ανήσυχος και ζητώντας επείγουσα αποκλιμάκωση.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν όχι μόνο υποστηρίζει ξεκάθαρα τη Χαμάς, αλλά και απειλεί το Ισραήλ. Η δε Γερμανία καταδίκασε δριμύτατα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πόλεων, κάνοντας λόγο για «βία η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο» και επισημαίνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. «Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει» τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Όλες αυτές οι δηλώσεις, ωστόσο, ελάχιστα φαίνεται ότι επηρεάζουν τις εξελίξεις επί του πεδίου. Κρίσιμος παράγοντας είναι η αμερικανική διπλωματική παρέμβαση, αλλά κι αυτή αναμένεται να συναντήσει εμπόδια, λόγω των δύσκολων σχέσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι εάν οι συγκρούσεις συνεχιστούν, οι διπλωματικές γέφυρες που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στήσει το Ισραήλ με αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία κ.α. τουλάχιστον θα κλυδωνιστούν.