Η ανοχή Τραμπ για τους S-400 έχει επιπτώσεις στην περιοχή

Ιγνατίου Μιχάλης
638
Η παράλογη ανοχή Τραμπ στον Ερντογάν και οι αντιδράσεις των συμμάχων,Μιχάλης Ιγνατίου

Στην Ουάσινγκτον συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που μας ενδιαφέρουν διότι αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία, η οποία συνεχίζει να στοχεύει το Αιγαίο, την Κύπρο και γενικά τη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την Πέμπτη το απόγευμα, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που χωρίς αμφιβολία εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του, εμφανίστηκε στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία υψηλού επιπέδου ενημέρωση, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος ήταν από την Πολιτικο-Στρατιωτική Διεύθυνση και ήθελε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεργασία χωρών με τη Ρωσία και την Κίνα. Ένα από τα βασικά προβλήματα των Αμερικανών είναι η οικονομική και άλλη διείσδυση της Μόσχας και του Πεκίνου, όχι μόνο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα η διείσδυση παρατηρείται παντού.

Γρήγορα η συζήτηση οδηγήθηκε στο ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία και προτίθενται να προμηθευτούν η Ινδία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην τιμωρήσει την Τουρκία άνοιξε την όρεξη άλλων χωρών, οι οποίες πίστεψαν ότι εάν αγόραζαν ρωσικό οπλισμό, δεν θα ακολουθούσε τιμωρία από την Αμερική στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA, που τιμωρεί και όσους αγοράζουν ρωσικά συστήματα.

Η διαπίστωση αυτή κινητοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που ήδη είχαν δεχθεί πολλά παράπονα από συγκεκριμένες πρωτεύουσες. Το μήνυμα ήταν ότι αφού δεν τιμωρείται η Τουρκία, θα αγοράσουμε και εμείς οπλισμό από τη Ρωσία. Πιστεύω ότι η αμερικανική αντίδραση οφειλόταν ξεκάθαρα σε αυτή τη διαπίστωση. Και ο αξιωματούχος φάνηκε ως να ήταν έτοιμος από καιρό. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιο τρόπο από τους S-400».

Τοποθετήθηκε και στο θέμα των κυρώσεων, και είπε στους πιεστικούς δημοσιογράφους μία κουβέντα, βάση της οποίας στη συνέχεια υπέθεσαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία. Για την Κίνα, που είναι εχθρική χώρα, χρειαστήκαμε εννέα μήνες για να επιβάλουμε τις κυρώσεις, είπε… Άρα ο ίδιος χρόνος χρειάζεται και για την Τουρκία, υποθέτω… Ήδη για την Άγκυρα «τρέχει» ο πέμπτος μήνας από την παραλαβή των S-400 και υποθετικά μιλώντας, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει τελική απόφαση σύντομα για το μέλλον του ρωσικού συστήματος, δεν θα τον σώσει ούτε ο εκβιασμός που ασκεί στον Ντόναλντ Τραμπ.

Προειδοποιούν οι σύμμαχοι για τους S-400

Και ο εκβιασμός μπορεί να μην είναι μόνο οικονομικός. Θυμίζω ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τα είπε όλα σε ότι αφορά την οικονομική σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ. Ο λόγος για τον οποίο καταλήγουν αναλυτές και δημοσιογράφοι σε αυτό το συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο χρόνος εξαντλείται, είναι ότι εάν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- δεν λήξει το θέμα των τουρκικών S-400 η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα υποστεί μία μεγάλη ήττα.

Και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία τόνισαν στους Αμερικανούς ότι εάν δεν αλλάξει απόφαση η Τουρκία ή δεν τιμωρηθεί από τον Λευκό Οίκο στην περίπτωση που κρατήσει τους S-400, θεωρούν ότι έχουν το πράσινο φως για να αγοράσουν και αυτές το σύστημα. Σεπτέμβριο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.