Η απαγωγή του Gokhan Gunes – Πρακτικές της χούντας Εβρέν από τον Ερντογάν

Η απαγωγή του Gokhan Gunes – Πρακτικές της χούντας Εβρέν από τον Ερντογάν, Γιώργος Λυκοκάπης

Μνήμες από τα χρόνια της δικτατορίας του Κενάν Εβρέν θυμίζει το θρίλερ στην Τουρκία με την απαγωγή του 23χρονου αριστερού Αλεβίτη Gokhan Gunes, ο οποίος κρατήθηκε επί έξι μέρες σε άγνωστη τοποθεσία, με δεμένα μάτια. Οι απαγωγείς συστήθηκαν στο τρομαγμένο θύμα τους ως οι “αόρατοι” και φέρεται να υπέβαλαν τον Gunes σε βασανιστήρια με παγωμένο νερό και ηλεκτροσόκ.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν την απαγωγή του, καθώς είχαν αναφέρει στην αστυνομία πως μία ομάδα ανδρών επιβίβασε βιαίως τον Gunes σε ένα αυτοκίνητο, που έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Gunes κατήγγειλε ότι απήχθη από Τούρκους μυστικούς πράκτορες, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και της αλεβίτικης ταυτότητας του, με τον ίδιο να θυμίζει πως πολλοί ομόδοξοι του υπήρξαν θύματα αιματηρών διώξεων στο πρόσφατο παρελθόν.

Λίγο μετά τις καταγγελίες του Gunes, άγνωστοι σημάδεψαν με κόκκινες μπογιές σπίτια σε συνοικίες Αλεβιτών στην Τουρκία, μία πρακτική που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι Γκρίζοι Λύκοι, σημερινοί σύμμαχοι του Ερντογάν, τα μέλη των οποίων έχουν ιστορικό βίας και δολοφονιών έναντι των Αλεβιτών.

Συγγενείς του Gunes είχαν καταγγείλει, πριν ο ίδιος τελικώς απελευθερωθεί από τους απαγωγείς του, πως η τουρκική αστυνομία είχε επανειλημμένα προσεγγίσει τον νεαρό εργάτη, προκειμένου να στρατολογηθεί ως πληροφοριοδότης τους. Όταν είχαν δηλώσει την εξαφάνιση του στις αστυνομικές αρχές, αυτές ανέφεραν πως δεν υπήρχε κάποιο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του νεαρού άνδρα και πλέον άρχισαν να ανησυχούν πως κινδύνευε η ζωή του.

Ο νεαρός Gunes απασχόλησε για πρώτη φορά τις τουρκικές αρχές το 2018, όταν συνελήφθη για ένα tweet που καταδίκαζε την εισβολή του τουρκικού στρατού στην κουρδική πόλη Αφρίν της Συρίας. Ο νεαρός φέρεται να είχε επαφές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Καταπιεσμένων, μία μικρή μαρξιστική ομάδα, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν από το 2013, καθώς μέλη της συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί.

Πογκρόμ συλλήψεων και απαγωγών

Οι μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων ξεκίνησαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο ο Ερντογάν απέδωσε στο δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στήσει ολόκληρη “βιομηχανία απαγωγών” στον κόσμο, προκειμένου να συλλάβουν τους οπαδούς και τους υποστηρικτές του «τρομοκρατικού δικτύου» Γκιουλέν, με μεθόδους που θα ζήλευε και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος κατασκοπευτικών θρίλερ!

Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών έχει βρεθεί επίσης στο στόχαστρο του Ερντογάν, από όταν κατάφερε να εισέλθει στην τουρκική Βουλή. Το καθεστώς έχει οδηγήσει στην φυλακή εκατοντάδες στελέχη του, μεταξύ άλλων τον ίδιο του τον πρόεδρο Ντεμιρτάς, με τους ακροδεξιούς συμμάχους του Τούρκου προέδρου να καλούν στην οριστική απαγόρευση του κόμματος.

Ούτε οι παλιοί εταίροι του Ερντογάν δεν αισθάνονται ασφαλείς, έπειτα από τον άγριο προπηλακισμό που δέχτηκε από ομάδα ροπαλοφόρων ο αντιπρόεδρος του κόμματος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούντογλου, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε την πραξικοπηματική ανατροπή του ίδιου του Ερντογάν από τους παρακρατικούς μηχανισμούς που ανέχεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος και είχε καταδιώξει παλαιότερα ως πρωθυπουργός.

Αυτό που αλλάζει όμως με την περίπτωση του Gunes είναι πως το καθεστώς Ερντογάν επιστρέφει στην «νοοτροπία που απήγαγε και εξαφάνισε ανθρώπους τις δεκαετίες του ’80 και του ’90», όπως κατήγγειλε ο δικηγόρος της οικογένειας, αναφερόμενος στην δικτατορία Εβρέν και στην δράση του Οργανισμού Πληροφοριών Χωροφυλακής, που ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις και εξαφανίσεις μελών και συμπαθούντων του PKK, κατά τον “βρώμικο πόλεμο” του ’90.

Εξαφανίσεις αντιφρονούντων

26 μέλη του δικτύου Γκιουλέν, πραγματικά η φερόμενα, “εξαφανίστηκαν” μετά το πραξικόπημα, με ορισμένους να αγνοούνται ακόμα και μέχρι σήμερα, όπως ο δικηγόρος Χουσεΐν Γκαλίπ Κουκουκοζίγκιτ, που υπήρξε νομικός σύμβουλος του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος, τα χρόνια της πρωθυπουργίας του Ερντογάν. Η Human Rights Watch μιλά για περιπτώσεις «εξωδικαστικών απαγωγών», προκειμένου τα θύματα να εξαναγκαστούν να δώσουν πληροφορίες στις αρχές, συχνά έπειτα και από βασανιστήρια.

Η τύχη ανθρώπων, όπως του νεαρού Gokhan Gunes, κρίνεται από τις διαθέσεις του καθεστώτος, το οποίο έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό παράνοιας, με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους να διακινούν ευφάνταστα σενάρια που ξεκινούν από τις «δολοφονίες που σχεδιάζει η CIA στην Τουρκία» και φτάνουν στην «κουρδική καταγωγή» του Τζο Μπάιντεν!

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχαν από την πρώτη στιγμή συμπαρασταθεί στην οικογένεια του, όπως επίσης και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση, ενώ το hastaq “Που είναι ο Gokhan Gunes” είχε κάνει τον γύρο όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η οικογένεια του Gunes είναι πεπεισμένη πως αν δεν υπήρχε αυτή η εκτενής δημοσιότητα γύρω από την εξαφάνιση του, ότι ο νεαρός δεν θα επέστρεφε τελικώς στους οικείους του. Το γεγονός ότι τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφύγει να κάνει το παραμικρό σχόλιο για μία ενδεχόμενη υπόθεση εξωδικαστικής απαγωγής, αυθαίρετης κράτησης και βασανισμού ενός ανθρώπου, κάνει την σιωπή του καθεστώτος ακόμα περισσότερο ένοχη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι