ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν – Ξεκινούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Σ. Αραβία

Επικοινωνία Λαβρόφ-Ρούμπιο – Προσεχώς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Σαουδική Αραβία
EPA/Sean Gallup / POOL

Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα ξεκινήσουν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέσα στις επόμενες ημέρες ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές, γνωστοποίησε σήμερα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, τόνισε στο Reuters.

Το Politico νωρίτερα είχε αναφέρει την είδηση αυτή επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν θα είναι παρών στις συνομιλίες αυτές, όπως προανήγγειλε με ανάρτηση του ο ίδιος ο Τραμπ. Ο Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει η ίδια μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να χαράξουν μια κοινή στρατηγική πριν από οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, τόνισε ότι η Ουκρανία θα έχει μια θέση στο τραπέζι κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο να κανονιστεί μια συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ζελένσκι «για να επιτευχθεί επιτέλους η ειρήνη και να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος». Σύμφωνα με το Bloomberg στο ουδέτερο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να γίνει η συνάντηση Τραμπ και Πούτιν. Το Bloomberg που μεταφέρει την πληροφορία αναφέρει ότι η συνάντηση θα γίνει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

Επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάρκο Ρούμπιο είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν σε τακτικές επαφές για την προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία προθυμία τους να βρίσκονται σε επαφή για φλέγοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία, της κατάστασης γύρω από την Παλαιστίνη και γενικά στη Μέση Ανατολή και άλλες περιφερειακές κατευθύνσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την αποκατάσταση του αμοιβαίου σεβασμού του διακρατικού διαλόγου σύμφωνα με τον τόνο που έθεσαν οι πρόεδροι».

Εκτός η ΕΕ

«Η ΕΕ θα ερωτηθεί αλλά τελικά θα αποκλειστεί από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία», αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Ουκρανικό, Κιθ Κέλογκ (που δεν θα βρεθεί στην Σαουδική Αραβία, όπως προαναφέρθηκε). Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αξιωματούχος σε ερώτηση αν η ΕΕ θα έχει ρόλο στις ειρηνευρικές συνομιλίες, τόνισε πως είναι ρεαλιστής και πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί.

«Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, αλλά σας λέω την αλήθεια», ανέφερε ενώ κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει να διαμαρτύρεται για την απουσίας της απο τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία, να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσειςκαι να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. «Στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι ότι μπορεί, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι, αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξήστε τις αμυντικές δαπάνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέλογκ.

Ακόμη σημείωσε πως από τις βασικές αιτίες που δεν έχει επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, είναι η εμπλοκή πολλών χωρών χωρίς να υπάρχει ικανότητα να επιβάλλουν μια συμφωνία. «Δε θα ακολουθήσουμε ξανά αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο Κιθ Κέλογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια συνάντηση κορυφής τη Δευτέρα το Παρίσι, γνωστοποίησε σήμερα  ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, καθώς οι διπλωματικές κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία ανησυχούν την Ευρώπη. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ «θα παραστεί σε μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας», δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο X.

“Όχι από Ζελένσκι”

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε γνωστό σήμερα πως αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει η Ουκρανία. Μάλιστα όπως τόνισε αυτή η συμφωνία που θέτουν οι ΗΠΑ για τα ορυκτά δεν «προστατεύει» την Ουκρανία του σε αυτή τη φάση.

«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

Η συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και το Κίεβο πιέζει για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να προστατευτεί από ενδεχόμενη άλλη εισβολή της Ρωσίας σε περίπτωση επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Τρεις πηγές ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε προτείνει να αναλάβει την ιδιοκτησία του 50% των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας.

Αποκάλυψη για Γαλλία-Βρετανία

Σύμφωνα με το Associated Press, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Βρετανία και τη Γαλλία, εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο στόχος τους είναι η διασφάλιση της εφαρμογής ενός μελλοντικού ειρηνευτικού διακανονισμού με τη Ρωσία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε πρόσφατα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στις μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν να εξετάζουν το θέμα πριν από έναν χρόνο, αναλύοντας πόσες δυνάμεις θα απαιτούνταν για μια τέτοια αποστολή. Τον Δεκέμβριο, πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα με τον Ζελένσκι στο σπίτι του τότε Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση αυτή βασίζεται σε μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στις αρχές του 2024 είχε προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η αρχική του θέση, που υποστήριζε μάχιμη συμμετοχή και όχι αποκλειστικά ειρηνευτικό ρόλο, προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τη Γερμανία και την Πολωνία. Ωστόσο, η ιδέα φαίνεται πως έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και από νομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το ιταλικό Σύνταγμα περιορίζει τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας σε ξένες αποστολές, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση. Η Πολωνία παραμένει επιφυλακτική λόγω του ιστορικού παρελθόντος των σχέσεών της με την Ουκρανία.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Hanno Pevklur, δήλωσε στο Associated Press ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Τόνισε ότι, προτού ληφθούν αποφάσεις, πρέπει να αποσαφηνιστεί η κατάσταση στην Ουκρανία και η ακριβής διαμόρφωση της γραμμής επαφής μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Παρέμβαση Ντράγκι

Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι με άρθρο του στους Financial Times το οποίο έχει τίτλο «Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει με επιτυχία δασμούς στον εαυτό της». Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του, την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης αλλά και το ενδεχόμενο να επιβάλλουν δασμούς οι ΗΠΑ.

Ο Ντράγκι αναφέρεται σε δυο σημαντικούς παράγοντες που έφεραν σε δύσκολη θέση την Ευρώπη: «Ο πρώτος είναι η μακροχρόνια αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά, ιδίως τους υψηλούς εσωτερικούς φραγμούς και τα ρυθμιστικά εμπόδια. Αυτά είναι πολύ πιο επιζήμια για την ανάπτυξη από οποιουσδήποτε δασμούς θα μπορούσαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες.Το κόστος συμμόρφωσης με τον GDPR, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι έχει μειώσει τα κέρδη για τις μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έως και 12%».

Ο δεύτερος παράγοντας που κάνει ζημιά στην ΕΕ «είναι η ανοχή της στην επίμονα ασθενή ζήτηση. Αυτό έχει επιδεινώσει όλα τα ζητήματα που προκαλούνται από τους περιορισμούς της προσφοράς. Μέχρι την κρίση, η εγχώρια ζήτηση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη βρισκόταν κοντά στο μέσο του εύρους των προηγμένων οικονομιών. Ύστερα, έπεσε στον πάτο και έμεινε εκεί.

Και οι δύο αυτές ελλείψεις -προσφορά και ζήτηση- προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ευρώπη. Είναι επομένως μέσα στις δυνατότητές της να αλλάξουν, με μία «ανυποχώρητη προσπάθεια για την άρση των περιορισμών προσφοράς» και «ανακατευθύνοντας τη ζήτηση πίσω στην εγχώρια αγορά».

Η απάντηση Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τις θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ως «ακατανόητες» και «εκνευριστικές». Ο πολιτικός του αντίπαλος, Φρίντριχ Μερτς, επέκρινε επίσης την ομιλία του Βανς, κάνοντας λόγο για μια «σχεδόν παρεμβατική» στάση και έναν «ενοχλητικό τρόπο» προσέγγισης των Ευρωπαίων, με έμφαση στους Γερμανούς. Στο ίδιο μήκος και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο Σολτς τόνισε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τις απόψεις του Βανς, υπογραμμίζοντας πως, εξαιτίας της ιστορικής εμπειρίας με τον εθνικοσοσιαλισμό, τα δημοκρατικά κόμματα της Γερμανίας έχουν μια κοινή στάση: να υψώνουν «τείχος προστασίας» απέναντι στα ακροδεξιά κόμματα.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι θεωρεί «ακατανόητη» την ομιλία του Αμερικανού αξιωματούχου: «Δεν μπορώ να την εξηγήσω. Τα όσα ειπώθηκαν είναι ενοχλητικά και δεν πρέπει απλώς να απορριφθούν ως ασήμαντα». «Εμείς οι ίδιοι θα αποφασίσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια με τη δημοκρατία μας», δήλωσε κατηγορηματικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απαντώντας έμμεσα στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

Παρότι εξέφρασε την έντονη διαφωνία του, ο Σολτς ευχαρίστησε τον Βανς για την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Ωστόσο, του υπενθύμισε ότι «το “Ποτέ Ξανά!” είναι το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει από την γερμανική ιστορία, αλλά η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι ένα κόμμα που εξυμνεί τον εθνικοσοσιαλισμό ως μια “κουτσουλιά” στην γερμανική ιστορία».

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου την προηγούμενη ημέρα ο Βανς είχε κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για έλλειμμα δημοκρατίας και σοβιετικού τύπου πρακτικές, ο Σολτς τόνισε ότι η δέσμευση στο «Ποτέ Ξανά!» δεν μπορεί να συμβαδίζει με την υποστήριξη ενός κόμματος όπως η AfD.

«Ο εθνικοσοσιαλισμός και τα τερατώδη εγκλήματά του υποβαθμίζονται από μέλη της AfD», επεσήμανε, αναφερόμενος έμμεσα στη δήλωση του πρώην αρχηγού του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη ναζιστική περίοδο «κουτσουλιά» στην ιστορία της Γερμανίας. Ο Γερμανός καγκελάριος ήταν ξεκάθαρος: «Γι’ αυτό δεν θα δεχθούμε να επέμβουν ξένοι στη δημοκρατία μας, στις εκλογές μας, στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Αυτό δεν αρμόζει – ειδικά όχι σε φίλους και συμμάχους – και το απορρίπτουμε κατηγορηματικά».

Ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών

Παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Σολτς διαβεβαίωσε πως η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στη διατλαντική συνεργασία. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, συνοδευόμενη από αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων. Με μόνιμη παραγωγή των πιο σημαντικών τύπων πυρομαχικών και όπλων στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, λέω ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη διατλαντική ενοποίηση των αμυντικών μας βιομηχανιών και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε νέο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο μέλλον», υπογράμμισε.

«Για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη μας ως Ευρωπαίοι στο μέλλον, πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δαπάνες μας για την άμυνα. Για το σκοπό αυτό, προτείνω μια εξαίρεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ – για όλες τις επενδύσεις σε εξοπλισμό άμυνας που υπερβαίνουν την προηγούμενη κατευθυντήρια γραμμή του 2% του ΝΑΤΟ» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Όλαφ Σολτς.

Ζελένσκι: «Όχι πίσω από την πλάτη μας…»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα προηγουμένως ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή της ή ερήμην της, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικού της στρατού. Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για το μέλλον τους, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον ουκρανικό στρατό ο οποίος θα χρειαστεί να φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια στρατιώτες εφόσον δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μόνο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ότι η συνάντηση θα γίνει μόνο όταν η Ουκρανία καταρτίσει από κοινού ένα σχέδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως θα προχωρήσει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μόνο όταν υπάρξει σαφής στρατηγική συμφωνία με τη Δύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του προσέφερε τη δυνατότητα να τον καλέσει οποιαδήποτε στιγμή και του έδωσε τον αριθμό του προσωπικού του κινητού τηλεφώνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Χαμος στην ομιχλη.

Here comes the san .

Ο Ζελένσκι και οι Δυτικοί τήρησαν την Συμφωνία του Μινσκ; Όσο συνεπείς ήταν αυτοί στις υπογραφές τους τόσο θα είναι στο εξής και οι Ρώσοι. Εκτός και αν δεν ξύπνησαν ακόμα παρόλο που την έχουν ξαναπατήσει με τον ίδιο τρόπο και παλιότερα με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ Μολότωφ.

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx