Ο Τραμπ τώρα δηλώνει πως εμπιστεύεται τον Πούτιν και προειδοποιεί τον Ζελένσκι
31/03/2025
Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας στις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του προέδρου Πούτιν γνωστοποιήθηκε σήμερα. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «μέρος των δηλώσεων που αναφέρατε ήταν παραφρασμένες. Δεν ήταν άμεσες». Η γνωστοποίηση των επικριτικών σχολίων του Τραμπ έγινε μέσω του παρουσιαστή του NBC News. Σε νεότερη δήλωση του, ο Τραμπ είπε πως εμπιστεύεται τον Πούτιν.
Ο Τραμπ ανασκεύασε, λοιπόν, τις δηλώσεις του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν λίγες μόνο ώρες αφότου τις έκανε. Δήλωσε την Κυριακή ότι εμπιστεύεται τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα «κάνει το σωστό», ενώ ο ίδιος επιχειρεί να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One, ο Τραμπ είπε για τον Πούτιν: «Δεν νομίζω ότι θα κάνει πίσω στον λόγο του. Μιλάτε για τον Πούτιν. Δεν νομίζω ότι θα κάνει πίσω στον λόγο του. Τον ξέρω πολύ καιρό. Πάντα τα πηγαίναμε καλά».
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την αμερικανική πλευρά, πρωτίστως για την διευθέτηση των διμερών μας σχέσεων, που είχαν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη [αμερικανική] κυβέρνηση. Και εργαζόμαστε επίσης σε πολλούς τομείς σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία», είπε προηγουμένως ο Ντίμτρι Πεσκόφ. Η Μόσχα φέρεται να μην επιθυμεί την κλιμάκωση μιας ρητορικής αντιπαράθεσης με τον Τραμπ, προκρίνοντας την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
«Η δουλειά συνεχίζεται. Δεν έχουμε ακόμη τίποτα συγκεκριμένο που θα μπορούσαμε ή θα έπρεπε να σας πούμε. Αυτή η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω της περίπλοκης φύσης της. Ο Πρόεδρος Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε επαφή με τον Πρόεδρο Τραμπ. Μια τηλεφωνική κλήση μπορεί να οργανωθεί γρήγορα εάν χρειαστεί».
O Τραμπ είπε χτες (να σημειωθεί ότι η Μόσχα εστίασε στο ό,τι οι δηλώσεις του μεταφέρθηκαν από τον δημοσιογράφο που του πήρε συνέντευξη) ότι σκοπεύει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 25% έως 50% στο ρωσικό πετρέλαιο, εάν διαπιστώσει ότι η Μόσχα παρεμποδίζει τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο NBC, δήλωσε “πολύ θυμωμένος” με τον πρόεδρο Πούτιν, κατηγορώντας τον για αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του Ζελένσκι.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι η έκκληση του Πούτιν για αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καθυστερήσει μια ειρηνευτική συμφωνία. «Νέα ηγεσία σημαίνει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για πολύ καιρό, σωστά;» σχολίασε. «Αν βρισκόμασταν στη μέση μιας διαπραγμάτευσης, θα μπορούσατε να πείτε ότι ήμουν πολύ θυμωμένος, ακόμα και εξοργισμένος, όταν ο Πούτιν μίλησε για την αξιοπιστία του Ζελένσκι. Γιατί αυτό δεν οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση, καταλαβαίνετε;» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Τραμπ ήρθαν ύστερα από μήνες επικρίσεων ότι η κυβέρνησή του δείχνει ανοχή στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, με στόχο να τερματίσει τον τριετή πόλεμο. Στο παρελθόν, ο ίδιος έχει ασκήσει κριτική και στον Ζελένσκι, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στον πόλεμο και αποκαλώντας τον δικτάτορα, επειδή δεν προχώρησε σε νέες εκλογές. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν μέσα στην εβδομάδα. Όπως προαναφέρθηκε, για το Κρεμλίνο οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί και όπως φαίνεται και για τον Τραμπ.
Όμως ο Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Ζελένσκι πως θέλει να υπαναχωρήσει από τη διμερή συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, διαμηνύοντας πως θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα» αν πάρει όντως τέτοια απόφαση. «Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», είπε. «Θέλει (η Ουκρανία) να γίνει (κράτος) μέλος του NATO, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του NATO. Το αντιλαμβάνεται αυτό», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι παρέλαβε μια νέα εκδοχή της συμφωνίας για τα ορυκτά στρατηγικής σημασίας, στα οποία η Ουάσινγκτον θέλει να αποκτήσει πρόσβαση. Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, «Η ουκρανική πλευρά… έλαβε επισήμως σήμερα τις αμερικανικές προτάσεις», χωρίς να ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες της νέας εκδοχής.
Το Ιράν
Όμως ο Τραμπ ανέφερε στην ίδια συνομιλία ότι εξετάζει στρατιωτική δράση και πρόσθετους δασμούς εάν το Ιράν δεν συναινέσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Εάν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξει βομβαρδισμός, και θα είναι ένας βομβαρδισμός όπως δεν έχουν ξαναδεί», είπε. «Απειλούν να προκαλέσουν ζημιές… αν συμβεί αυτό θα υπάρξουν ασφαλώς σθεναρά αντίποινα», επεσήμερα ο Αλί Χαμενεϊ σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα στην Τεχεράνη με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, του μήνα νηστείας για τους μουσουλμάνους. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στον Τραμπ, αλλά η δήλωσή του φαίνεται ως απάντηση στις απειλές του Αμερικανού προέδρου.
Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία απορρίπτει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, δίνοντας την πρώτη επίσημη απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο Τραμπ στον ανώτατο ηγέτη της χώρας. Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η απάντηση του Ιράν, η οποία παραδόθηκε μέσω του σουλτανάτου του Ομάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνο έμμεσων συνομιλιών με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, τέτοιες συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει πρόοδο από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2018.
Έκτοτε, οι περιφερειακές εντάσεις έχουν κορυφωθεί με επιθέσεις στη θάλασσα και στην ξηρά, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα έχει επιδεινώσει την κατάσταση, με το Ισραήλ να στοχεύει ηγέτες της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων που το Ιράν αποκαλεί “Άξονα Αντίστασης”. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Χούθι στην Υεμένη, αυξάνοντας τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης και κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σχετικά: «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ξεκάθαρος: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Ο πρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση να συζητήσει μια συμφωνία. Εάν το ιρανικό καθεστώς δεν επιθυμεί συμφωνία, τότε ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε άλλες επιλογές, οι οποίες θα είναι πολύ κακές για το Ιράν».
Τρίτη θητεία;
Στην ίδια συνομιλία, ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο μιας τρίτης θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ, παρά του ότι απαγορεύεται, σύμφωνα με την 22η Τροποποίηση του Συντάγματος. «Πρέπει να ξεκινήσεις λέγοντας ότι έχω τα υψηλότερα ποσοστά από οποιονδήποτε Ρεπουμπλικάνο τα τελευταία 100 χρόνια», είπε ο Τραμπ. «Είμαστε πολύ δημοφιλείς. Και πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνω (σ.σ. την τρίτη θητεία). Αλλά, λέω σε αυτούς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ξέρετε, είναι πολύ νωρίς στην διοίκηση».
Οποιαδήποτε προσπάθεια από τον Τραμπ ή τους συμμάχους του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για τρίτη θητεία θα συγκρουστεί άμεσα με την 22η Τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία αναφέρει ότι «κανένα άτομο δεν θα εκλεγεί στην προεδρία περισσότερες από δύο φορές», χωρίς να κάνει εξαιρέσεις για προέδρους όπως ο Τραμπ, οι οποίοι εκλέχθηκαν σε μη συνεχόμενες θητείες. Η τροποποίηση ψηφίστηκε το 1951, κυρίως υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δυσανασχέτησαν όταν ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ εκλέχθηκε τέσσερις φορές.
Ο υποστηρικτής του Τραμπ, Στιβ Μπάννον, ο οποίος τακτικά επικοινωνεί με τους σκληροπυρηνικούς του MAGA μέσω του podcast του “War Room”, είχε πει τον Δεκέμβριο ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει αξιόπιστα μια άλλη θητεία το 2028. Συνέχισε να προβάλλει αυτήν την ιδέα τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος ο Τραμπ, από την πλευρά του, φαίνεται να αποδέχεται την ιδέα. Σε μια στιγμή της τηλεφωνικής συνομιλίας, η Γουέλκερ ρώτησε τον Τραμπ αν είχε σκεφτεί την πιθανότητα να κατέβει για πρόεδρος ο Αντιπρόεδρος JD Vance το 2028 και να επιστρέψει στην θέση του προεδρεύοντα στον Λευκό Οίκο αφού κερδίσει τις εκλογές. «Λοιπόν, αυτό είναι ένα από τα σενάρια», είπε ο Τραμπ. «Αλλά υπάρχουν και άλλα. Υπάρχουν και άλλα».