ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Δανία νοικιάζει φυλακές στο Κόσοβο – Ποιους θα στείλει

Η Δανία νοικιάζει φυλακές στο Κόσσοβο - Ποιους θα στείλει

Η Δανία πληρώνει όσα-όσα για να στείλει τους προς απέλαση μετανάστες σε ξένες φυλακές και, συγκεκριμένα, νοίκιασε 300 κελιά στο Κόσοβο. Πριν από τρία χρόνια είχε κάνει κάτι παρόμοιο και η Νορβηγία, που επειδή ανακαίνιζε τις φυλακές της, έστειλε κρατουμένους της σε φυλακές της Ολλανδίας.

Η Ολλανδία έχει δεχτεί για τον ίδιο λόγο και κρατούμενους από το Βέλγιο. Όμως, αυτό το “πακέτο” είναι διαφορετικό και επειδή το Κόσοβο είναι πολύ μακριά από τον αρχικό τόπο σύλληψης, αλλά και επειδή οι φυλακές στο Κόσοβο δεν έχουν καμία σχέση ως προς τις προδιαγραφές, με τις δυτικοευρωπαϊκές.

Τώρα στο Κόσοβο, προκειμένου να πάρουν τα 210 εκατ. για νοίκι δέκα ετών αλλά και το “κέρασμα” άλλων 65 εκατ. που τους έταξαν για το ενεργειακό οι Δανοί, στριμώχνουν σε άλλες φυλακές τους κρατουμένους τους ώστε να κάνουν χώρο για τους 300 της Δανίας. Αυτοί, στην πλειοψηφία τους,  θα είναι άτομα που έχουν απορριφθεί τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει και εμπίπτουν στη χρονοβόρα διαδικασία της απέλασης ή παλιννόστησης.

Όμως, πώς να στείλει ευρωπαϊκή χώρα π.χ. Αφγανό μετανάστη στο Αφγανιστάν έτσι όπως έχουν εκεί τα πράγματα τώρα; Η εύκολη λύση είναι να κάνει “πάσα” το πρόβλημα στο Κόσοβο. Η ενοικίαση των κελιών, που υποτίθεται ότι είναι εξίσου αξιοπρεπή με της Δανίας, θα στοιχίζει στην πράξη γύρω στα 6.000 ευρώ το μήνα  ανά κρατούμενο  στους Δανούς. Η φυλακή θα διευθύνεται από έναν Αλβανό  και έναν Δανό διευθυντή –ένα είδος διαρχίας. Το προσωπικό όμως θα είναι Αλβανοί. Η συμφωνια είναι δεκαετούς διάρκειας.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σήμερα η παραγωγή ενέργειας βασίζεται κυρίως στον λιγνίτη και καλύπτει μόνον το 60% των αναγκών.

Στέλνουν μετανάστες

Ο Έρις Χάνα, σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο Κόσοβο και μέλος της αντιπροσωπείας που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με την Κοπεγχάγη, είπε ότι «πρόκειται για μία ευρύτερη συμφωνία, όχι απλώς για τη μεταφορά κρατουμένων από τη Δανία. Τα κονδύλια για την πράσινη ατζέντα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φτάνουν τα 65 εκ. ευρώ, ποσό πολύ σημαντικό σε μία εποχή που αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των καυσίμων».

Αλλά και για την κυβέρνηση της Δανίας η ενοικίαση φυλακών στο εξωτερικό αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία επίσης προβλέπει την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων για επιπλέον 1.000 κρατούμενους μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ, στο Κόσοβο θα σταλούν μετανάστες από τρίτες χώρες που πρόκειται να απελαθούν, καθώς έχει απορριφθεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου στη Δανία.

Όπως γράφει η DW, o Χέκερουπ διαβεβαιώνει ότι στα ενοικιαζόμενα κελιά του Κοσόβου «θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, όπως στη Δανία». Επιπλέον, δηλώνει αισιόδοξος ότι η διμερής συμφωνία με το Κόσοβο συνάδει με το διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να ακυρωθεί μετά από ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίσημη αιτιολογία που στέλνουν μετανάστες, είναι ότι οι Δανοί κρατούμενοι έχουν οικογένειες και έχουν δικαιώματα επισκεπτηρίου, που σε περίπτωση μεταφοράς τους σε άλλη χώρα, καταστρατηγούνται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας υποστηρίζει ότι έχει ερευνήσει το θέμα και το Κόσσοβο (με πληθυσμό 1,8 εκατ.) έχει τις καλύτερες υποδομές για την υποδοχή κρατουμένων στην περιοχή.

Όλα για τα χρήματα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει το Κόσοβο, στην περιοχή οι φυλακές διαθέτουν κελιά για 2.000 άτομα, ωστόσο αυτήν την εποχή 400 κελιά παραμένουν κενά. Το κέρδος δεν είναι μόνο οικονομικό, επισημαίνει ο σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Έρις Χάνα:

«Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι ότι η Δανία γίνεται στρατηγικός εταίρος μας και ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της χώρας μας», υποστηρίζει. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, οι μετανάστες που θα αποστείλει η Δανία θα εγκατασταθούν στις φυλακές της πόλης Γκίλαν, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πρίστινα.

Ωστόσο, δεν φαίνονται όλοι αισιόδοξοι ότι θα ευοδωθεί η ασυνήθιστη αυτή συμφωνία. ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο Κόσοβο σημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές έχουν βελτιωθεί, αλλά παρ’ όλα αυτά «το Κόσοβο δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να συντηρήσει τους δικούς του κρατούμενους, πόσο μάλλον για να δεχθεί ακόμη περισσότερους από το εξωτερικό. Αν πράγματι έρθουν άλλα 300 άτομα, οι σημερινές υποδομές δεν επαρκούν και οι κρατούμενοι Αλβανοί θα στριμωχτούν σε άλλες φυλακές για να χωρέσουν οι ερχόμενοι από τη Δανία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι