Η διεθνής κοινότητα για την ανατροπή της κυβέρνησης της Τυνησίας
27/07/2021Η απόφαση του προέδρου της Τυνησίας Κάις Σάϊντ να αναστείλει το Κοινοβούλιο και να αποπέμψει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις που εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα της Βόρειας Αφρικής. Ο πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος Ενάχντα που κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο Ρασίντ Γιανούσι, χαρακτήρισε σύμφωνα με το Reuters, την κίνηση του Σάϊντ «πραξικόπημα».
Ωστόσο, ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να αποτελέσει ένα διασπαστικό στοιχείο και ότι θα παραδώσει τα καθήκοντά του στον οποιονδήποτε επιλέξει ο πρόεδρος της χώρας. Επίσης, ο Σάϊντ απέπεμψε και τον υπουργό Άμυνας και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, με ισχύ μέχρι και τις 27 Αυγούστου.
Οι αντιδράσεις κρατών και οργανισμών εστιάζουν στο σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του Συντάγματος της Τυνησίας. Ο Λευκός Οίκος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και κάλεσε για ψυχραιμία και σεβασμό των δημοκρατικών αρχών. Η εκπρόσωπος του Τζεν Ψάκι τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με Τυνήσιους ηγέτες για να μάθει περισσότερα για τις εξελίξεις. Τόνισε, ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει καθορίσει αν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία συνιστούν πραξικόπημα.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε και αυτό σεβασμό του κράτους δικαίου στην Τυνησία και κάλεσε όλες τις πολιτικές πλευρές να αποφύγουν τη βία. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του επισημαίνοντας πως «είναι τώρα σημαντικό να επιστρέψει η συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό». Το Κρεμλίνο προέβη και αυτό σε δήλωση εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τίποτα δεν θα απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του λαού» στην Τυνησία, προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση «παρακολουθεί» την κατάσταση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του διατύπωσε τη «βαθιά ανησυχία» του για την πορεία των εξελίξεων, ζητώντας να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα προκειμένου «να διατηρηθούν τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Τυνησίας». Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα «απορρίπτει την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την περιφρόνηση στην επιθυμία του λαού για δημοκρατία».
Το Ισλαμικό Κίνημα για την Κοινωνία και την Ειρήνη (MSP) της Αλγερίας με τη σειρά του κατήγγειλε το «πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και τη λαϊκή βούληση των Τυνήσιων αδελφών μας που εκφράστηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές,» καλώντας τις αρχές να «υποστηρίξουν τους νόμιμους θεσμούς στην Τυνησία».
Διεθνείς οργανισμοί
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, του μεταβίβασε την επιθυμία του βασιλείου να επικρατήσει η ασφάλεια και σταθερότητα στην Τυνησία. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε και «να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση».
Σε επίπεδο αντιδράσεων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, ένας εκπροσώπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα μέρη στην Τυνησία «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τη βία και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε και αυτή από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Τυνησία να σεβαστούν το Σύνταγμα της χώρας και να αποφύγουν τη βία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία και καλούμε όλους τους παράγοντες της Τυνησίας να σεβαστούν το Σύνταγμα, τους θεσμούς του και το κράτος δικαίου. Παράλληλα τους καλούμε να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν κάθε προσφυγή σε βία για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της χώρας».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέφερε με τη σειρά του, πως ο γενικός γραμματέας του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ ζήτησε η χώρα να επιστρέψει στη σταθερότητα και στην ηρεμία. Σε ανακοίνωσή του προτρέπει την Τυνησία να ξεπεράσει γρήγορα την τρέχουσα ταραχώδη φάση, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ηρεμία και την ικανότητα του κράτους να εργαστεί αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες και τις απαιτήσεις του λαού. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε με ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Σάϊντ «σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης».