ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΕΕ στριμώχνει Σερβία και Τουρκία για τις κυρώσεις

Η ΕΕ στριμώχνει Σερβία και Τουρκία για τις κυρώσεις, Νεφέλη Λυγερού

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕ ζήτησε από όλα τα προς ένταξη κράτη να υιοθετήσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Ρωσία. Για ποιον χτυπά άραγε η καμπάνα; Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι οι χώρες που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας. Η ανακοίνωση, βέβαια, αφορά πρωτίστως τη Σερβία και εν μέρει την Τουρκία, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της οποίας είναι εδώ και χρόνια παγωμένες.

Μόλις δυο ημέρες νωρίτερα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς τάχθηκε κατά των κυρώσεων. Εκτός του ότι αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, στο κείμενο που παρουσίασε δεν καταδικαζόταν καν η ρωσική εισβολή. Φρόντισε να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα ήπιες εκφράσεις. Η στάση της Σερβίας προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Δύσης.

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως και εκπρόσωπος της ΕΕ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βούτσιτς σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να συνταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι διαμηνύθηκε ξεκάθαρα στον Βούτσιτς το κλίμα δυσαρέσκειας και του ετέθη ένα χρονοδιάγραμμα για να αλλάξει στάση και να ευθυγραμμιστεί.

“Βασιλικότερη του βασιλέως” η Αλβανία

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν επιδίωξε εξαρχής να διαδραματίσει ρόλο στη ρωσο-ουκρανική κρίση. Στην αρχή ως “ειρηνοποιός”, στη συνέχεια ως ρυθμιστής. Παρότι εξαγγέλλει μέτρα κατά της Μόσχας, στην πραγματικότητα συνεχίζει να ισορροπεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αν παραβλέψει κανείς τις εξαγγελίες και εστιάσει στην ουσία θα παρατηρήσει ότι δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επικαλούμενη και το γεγονός ότι είχε πωλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο και μάλιστα κατά παράβαση της Συμφωνίας του Μινσκ.

Η Αλβανία δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη παρότρυνση. Όχι απλώς έχει ευθυγραμμιστεί απολύτως με τις ΗΠΑ, αλλά και εμφανίζεται “βασιλικότερη του βασιλέως”. Στα Τίρανα δεν έχουν αμφιβολίες και ούτε ενδιαφέρονται για τήρηση ισορροπιών. Ποντάρουν, μάλιστα, στην αμερικανική υποστήριξη για να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ.

Το Μαυροβούνιο περνάει μια φάση πολιτικής αναταραχής. Ο πρόεδρος πρέπει τώρα να προτείνει υπηρεσιακό πρωθυπουργό μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Η Ποντγκόριτσα βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με τη Δύση. Το ίδιο και τα Σκόπια. Η κυβέρνηση εκεί ήδη γνωστοποίησε ότι συμμετέχει στο νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και είναι έτοιμη να αρχίσει τη διαδικασία εφαρμογής τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx