Η «εφτάψυχη Τερέζα» και το Brexit
13/12/2018Πολλές ήταν οι δοκιμασίες στις οποίες άντεξε μέχρι σήμερα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, η οποία αναδείχθηκε στην πρωθυπουργία λόγω Brexit και κινδυνεύει να πέσει για τον ίδιο λόγο. Σήμερα βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι ίδιοι οι βουλευτές της και πέτυχε άλλον έναν θρίαμβο.
Η εκτίμηση ότι η πρωθυπουργός είχε εξασφαλίζει τις 158 ψήφους που απαιτούνται για να παραμείνει στην εξουσία κυκλοφορούσε ήδη πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την καθαίρεσή της. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική.
Η εκτίμηση όμως επιβεβαιώθηκε στην κάλπη και η Τερέζα Μέι δεν αποδείχθηκε απλώς «εφτάψυχη», αλλά εξασφάλισε ότι κανένας μέσα στο κόμμα δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει για ένα τουλάχιστον έτος. Οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές ωστόσο, σκέφτονται να δώσουν συνέχεια στην αποστασία και προσανατολίζονται, σύμφωνα με διαρροές, να στηρίξουν ακόμη και ενδεχόμενη πρόταση μομφής των Εργατικών εναντίον της.
Η ίδια πάντως, αν και αποδυναμωμένη, δήλωσε από το πρωί ότι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στην πρόταση μομφής, την οποία κατέθεσαν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, της αποκαλούμενης επιτροπής 1922.
Οι ουσιαστικοί υποστηρικτές
Στην ενίσχυση της θέσης της Μέι για την συνέχιση των διαδικασιών εξόδου από την ΕΕ, συνηγόρησαν τόσο οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, όσο και οι εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit.
Έτσι την ώρα που οι δηλώσεις των Ευρωπαίων κινούνταν στο πνεύμα να βοηθήσουμε, να συζητήσουμε, αλλά δεν επαναδιαπραγματευόμαστε, οι Βρετανοί επιχειρηματίες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στο Γουέστμινστερ, εκφράζοντας την πλήρη απογοήτευσή τους για τις εξελίξεις.
Ο γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» σε αυτήν την καθοριστική στιγμή για το Βασίλειο και για την βρετανική οικονομία «οι πολιτικοί του κοινοβουλίου να επιλέξουν να εστιάσουν στον εαυτό τους, παρά στις ανάγκες της χώρας». Σημείωσε μάλιστα ότι «η ιστορία δεν θα είναι ευγενική απέναντι σε αυτούς που βάζουν σε προτεραιότητα το πολιτικό τους πλεονέκτημά έναντι της καθημερινότητας των ανθρώπων».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Επιχειρηματικών Ηγετών (IoD), υποστηρίζοντας ότι το μόνο πράγμα που δεν χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η αβεβαιότητα, προσθέτοντας όμως ότι «οι πολιτικοί το κατάφεραν για άλλη μία φορά».
Έχει αντέξει πολλά
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μίλησε στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, πριν την ψηφοφορία, και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφια. Απέκλεισε ωστόσο τις πρόωρες εκλογές.
Η Μέι έχει γλιτώσει πολλές φορές στο παρελθόν την κατάρρευση. Κατ’ αρχήν επιβίωσε της μεγαλύτερης πολιτικής «γκάφας». Πήγε σε πρόωρες εκλογές για να ενισχυθεί, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο Brexit και έχασε την αυτοδυναμία. Σώθηκε βέβαια με κυβέρνηση μειοψηφίας στηριζόμενη από το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Τον Οκτώβριο του 2017, στο συνέδριο των Συντηρητικών, το πρώτο της ως αρχηγού του κόμματος έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη με την φάρσα της επίδοσης του εγγράφου απόλυσης από κωμικό. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα με την ίδια να αγωνίζεται κυριολεκτικά να μιλήσει, λόγω ενός επίμονου βήχα, ενώ πίσω της έπεφταν γράμματα από το σλόγκαν του σκηνικού. Πολλοί μίλησαν τότε για επικείμενη παραίτησή της, η οποία ωστόσο δεν ήρθε.
Brexit, πορνογραφία και μυστική διπλωματία
Δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες αποχώρησαν από την κυβέρνησή της τρία στελέχη, μέσα σε θύελλα αντιδράσεων μετά από αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα και μυστική διπλωματία. Ήταν οι παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, μετά από εμπλοκή σε σεξουαλική παρενόχληση, της υφυπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Πρίτι Πατέλ, για «ειδικές σχέσεις» με το Ισραήλ και φυσικά η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντάμιαν Γκριν, στον υπολογιστή του οποίου στο Κοινοβούλιο βρέθηκε πορνογραφικό υλικό.
Στις αρχές του έτους για να καλύψει τις θέσεις των παραιτηθέντων πήγε σε ανασχηματισμό, ο οποίος περιελάμβανε μόνον μία ουσιαστική αλλαγή: Τον διορισμό νέου προέδρου του κόμματος. Και αυτήν την φορά όμως έγινε γκάφα, καθώς ανακοινώθηκε λάθος όνομα. Έτσι οι Συντηρητικοί, αφού έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, λίγη ώρα αργότερα συνεχάρησαν και τον πραγματικό πρόεδρο, τον υφυπουργό Μετανάστευσης, Μπράντον Λιούις.
Από το καλοκαίρι και μετά βέβαια, καθώς έμπαιναν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι παραιτήσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Με την ανακοίνωση του περίφημου σχεδίου Τσέκερς, από το όνομα της θερινής πρωθυπουργικής κατοικίας, ήρθε και το πρώτο κύμα παραιτήσεων, το οποίο περιελάμβανε τον αρμόδιο υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, τον υφυπουργό του, Στιβ Μπέικερ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.
Ακολούθησε δεύτερο κύμα, το οποίο εκδηλώθηκε με την αποχώρηση του υπουργού Μεταφορών Τζο Τζόνσον, αδελφού του Μπόρις, το οποίο στην συνέχεια πήρε σαρωτικές διαστάσεις, καθώς οι συνολικά παραιτηθέντες υπουργοί έφτασαν τους 22, οι 18 από αυτούς λόγω Brexit.
Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι έδωσε την μητέρα των μαχών για την παραμονή της στην αρχηγία των Συντηρητικών, στην πρωθυπουργία, αλλά και για την παραμονή της στην πολιτική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιβίωσε και σε αυτήν την μάχη, αποδεικνύοντας, προσωρινά τουλάχιστον, ότι είναι εφτάψυχη και καθιστώντας όλα τα παραπάνω λεπτομέρειες μια πολυτάραχης πρωθυπουργικής θητείας.