ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο και ο γαλλογερμανικός άξονας

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο και ο γαλλογερμανικός άξονας

Την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο, μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας θα πραγματοποιήσει αύριο ο Εμμανουέλ Μακρόν, για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με την Handelsblatt, στο επίκεντρο θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Σολτς ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν «στις συνέπειες του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και στη μελλοντική γαλλογερμανική συνεργασία».

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) Achim Post δήλωσε στην Handelsblatt: «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν επισκέπτεται το Βερολίνο τόσο σύντομα μετά την επανεκλογή του δείχνει την κοινή γαλλογερμανική βούληση να διαμορφώσουν τα πράγματα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη». Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να συντονιστούν στενά τις επόμενες εβδομάδες, τόσο για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, όσο και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας.

Συνεργάτες του Γάλλου προέδρου δήλωσαν ότι η επίσκεψη στο Βερολίνο εντάσσεται στη γαλλογερμανική παράδοση και υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ΕΕ. «Aυτό το ταξίδι είναι ένα ιδιαίτερα συμβολικό, επειδή πραγματοποιείται στις 9 Μαΐου, που είναι η Ημέρα της Ευρώπης», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι συνομιλίες θα επεκταθούν στον τρόπο, με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να γίνει ανεξάρτητη από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, αλλά και σε μελλοντικούς τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και η διαστημική τεχνολογία. Η κατάσταση των κοινών γαλλογερμανικών σχεδίων για εξοπλισμούς είναι επίσης στο τραπέζι. Το Μέγαρο των Ηλυσίων απέρριψε τα σενάρια ότι Σολτς και Μακρόν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα. «Αυτό δεν προβλέπεται», σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας.

Διαφωνία για δημοσιονομικά

Ο Σολτς και ο Μακρόν είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα μεταξύ των δύο χωρών, τον μελλοντικό χειρισμό του εθνικών χρεών. Το χρέος της Γαλλίας ξεπερνά το 110% του ΑΕΠ, μετά την πανδημία και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 ήταν 6,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι το κριτήριο του 60% για το εθνικό χρέος είναι παρωχημένο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευελιξία. Οι ιδέες αυτές συναντούν σκεπτικισμό στη γερμανική κυβέρνηση, ιδίως στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγείται ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3% τα επόμενα χρόνια. Όμως, η νέα εσωτερική πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να ανατρέψει αυτόν τον στόχο. Ο Μακρόν επανεξελέγη τον Απρίλιο, αλλά η Λεπέν κατέγραψε ρεκόρ ψήφων, ενώ και ο αριστερός Μελανσόν, επίσης σκληρός επικριτής της ΕΕ, θέτει ψηλά τον πήχη στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι