Η επίσκεψη του στρατηγού Milley στο Ισραήλ και η έκρηξη στη Βηρυτό

Η επίσκεψη του στρατηγού Miley στο Ισραήλ και η έκρηξη στη Βηρυτό, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Είναι ασφαλώς αδύνατο να εκφράσουμε την παραμικρή βεβαιότητα για το τι ή ποιος προκάλεσε την έκρηξη στη Βηρυτό. Αυτό αντίθετα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε το γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη και να θέσουμε επίσης το ερώτημα “ποιόν ωφελεί το έγκλημα”.

Μερικές συμπτώσεις είναι εξάλλου πολύ ενδιαφέρουσες, χωρίς κανένας να μπορεί και πάλι να αποφανθεί με βεβαιότητα αν όντως σημαίνουν κάτι. Προ ημερών, αίφνης, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Mark Milley, παρά την πανδημία, επισκέφθηκε για μερικές ώρες το Ισραήλ. O Αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γκαντζ, τον αρχηγό του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου και τον επικεφαλής της Μοσάντ και μίλησε με βίντεο με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξέταση της αντιμετώπισης των απειλών «που θέτει το Ιράν και οι σύμμαχοί του, ιδίως η λιβανική Χεζμπολάχ».

Την προηγούμενη φορά που ο κ. Μilley επισκέφθηκε το Ισραήλ ήταν λίγο πριν τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, που παρολίγον να προκαλέσει γενικότατη ανάφλεξη στην ευρεία Μέση Ανατολή. Σημειώνουμε επίσης ότι η έκρηξη στη Βηρυτό σημειώθηκε ενώ υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι ο κ. Νετανιάχου επιθυμεί να προκαλέσει πόλεμο με το Ιράν στο αμέσως προσεχές διάστημα, γιατί φοβάται τυχόν μη επανεκλογή του Τραμπ. Οι σχετικές προειδοποιήσεις έρχονται από πολλές πλευρές σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μια σχετική αναλυτική έρευνα έκαναν οι New York Times.

Πόλεμος κατά του Ιράν προϋποθέτει την εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ και των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία για να μην πληγεί με αντίποινα το Ισραήλ. Ήδη, το τελευταίο διάστημα, η ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει συριακούς στόχους, όπου πιθανώς βρίσκονται Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Η έκρηξη στη Βηρυτό απειλεί ήδη την ευαίσθητη ισορροπία που επετεύχθη σε αυτή τη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και θα την υποχρεώσει να ζητήσει μεγάλη οικονομική βοήθεια. Προφανώς οι Δυτικοί θα ζητήσουν σε αντάλλαγμα τη διακοπή των σχέσεων της Χεζμπολάχ με την λιβανική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα στην Ουάσινγκτον συνεχίζεται η σύγκρουση Νεοσυντηρητικών, του Κόμματος του Πολέμου με τους παγκοσμιοποιητές. Σε μια τελευταία ενέργεια ο Πρόεδρος Τραμπ διόρισε τον στρατηγό Tata σε μια κρίσιμη θέση του Πενταγώνου, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις Δημοκρατικών και αρκετών Ρεπουμπλικάνων. Ο στρατηγός διακρίνεται για τις σχεδόν φασιστικές και ακραία αντιμουσουλμανικές απόψεις του. Το αμερικανικό “βαθύ κράτος” και ιδίως οι ένοπλες δυνάμεις είναι αντίθετες με τις εκστρατείες των Νεοσυντηρητικών στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και το επιτελείο Τραμπ προσπαθεί να τις εκκαθαρίσει συστηματικά τοποθετώντας στη θέση τους Νεοσυντηρητικούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι