ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΑ: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για παραδόσεις καυσίμων – Στην Αίγυπτο αξιωματούχοι Χαμάς-Ισραήλ

Πληροφορίες για συμφωνία ανταλλαγής 33 ομήρων της Χαμάς με 100 κρατούμενους του Ισραήλ,

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σημείωσε ότι το Ισραήλ θα ανοίξει το κρίσιμο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) στη Ράφα την Τετάρτη, δηλώνοντας παράλληλα ότι «η Χαμάς δεν αποδέχτηκε την ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Ράφα».

«Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ανοίξει ξανά το Κερέμ Σαλόμ αύριο. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά, ώστε να συνεχίσει να περνάει η ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλερ και σημείωσε: «Δεν εκτιμούμε ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Αλλά αυτό προφανώς μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και θα συνεχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο: «Όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς». Σημειωτέον ότι, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι έγιναν σήμερα το βράδυ αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα.

“Περιορισμένης κλίμακας” η επιχείρηση στη Ράφα

Προηγουμένως, το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι “περιορισμένης κλίμακας” και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. Επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια “μεγάλη” χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει “το συντομότερο δυνατόν” το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ και η Χαμάς “θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν” για να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία συζητείται επί του παρόντος, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί “πολύ σύντομα” μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μήνυμα του μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα, υποστήριξε πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα. Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Ο Νετανιάχου τονίζει ότι η προσφορά της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», υποσχόμενος πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», επιμένει ο Νετανιάχου, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο να «σταθεί σταθερά» στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στις απαιτήσεις ως προς την ασφάλειά τους.

Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει πως το Ισραήλ συνεχίζει παράλληλα τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη του περάσματος της Ράφα «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και υποστηρίζοντας ότι είναι επίσης, ένα βασικό βήμα για την καταστροφή των κυβερνητικών δυνατοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός είναι έτοιμος να “εντείνει” τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς “σε όλη τη Λωρίδα” της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος. “Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ και της Χαμάς στην Αίγυπτο

Παράλληλα, ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία, επαναλαμβάνοντας πως η νυν πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η αντιπροσωπεία της Χαμάς έχει ήδη φτάσει στο Κάιρο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, με τον αξιωματούχο της, Οσάμα Χαμντάν να προειδοποιεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Σημειωτέον ότι, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου επέστρεψε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Oυίλιαμ Μπερνς .

«Αυτή η αποστολή αποτελείται από μέσης βαθμίδας αντιπροσώπους. Εάν υπάρξει ενδεχομένως μια αξιόπιστη συμφωνία, τα κύρια στελέχη θα ηγηθούν της αποστολής», είπε στο Ρόιτερς Ισραηλινός αξιωματούχος, αναφερόμενος στα υψηλόβαθμα στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς. Η μετάβαση των Ισραηλινών αξιωματούχων προαναγγέλθηκε από το χτεσινό Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της Ράφας ώθησε τη Χαμάς να δώσει βιαστικά την τελευταία της πρόταση.

Η πρόταση χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης από την 27η Απριλίου, που βασίζεται σε μια παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους ως αντάλλαγμα με Παλαιστίνους κρατουμένους στο Ισραήλ, και την έφθασε σε «απαράδεκτα όρια», σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για ανά φάσεις εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ την 27η Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. «Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Θα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια».

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση. «Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.

 

Το Πολεμικό Συμβούλιο

To πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε χθες το βράδυ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αποφάσισε συνέχιση των επιχειρήσεων στη Ράφα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης κλίμακας και υποσχέθηκε άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το πρωί ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του το άλλο νότιο πέρασμα, αυτό που είναι στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το μεσημέρι διέρρευσε η πληροφορία ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει 33 ομήρους αρκεί το Ισραήλ να απελευθερώσει κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς σχεδιάζει να απελευθερώσει 33 ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς, στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας για κατάπαυση σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Τα ισραηλινά μέσα επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι όμηροι που θα απελευθερωθούν είναι γυναίκες, γυναίκες στρατιώτες, παιδιά κάτω των 19 ετών, ενήλικες άνω των 50 ετών και όσοι πάσχουν από ασθένειες. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως ακόμη, όμως, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην συμφωνία ως προς αυτό το θέμα, της ανταλλαγής ομήρων με κρατουμένους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες το βράδυ πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στην νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας Ράφα προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας.

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

«Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στη Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της Ράφα. Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

«Κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας επιχείρησης, 20 τρομοκράτες σκοτώθηκαν στη δράση», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IDF, και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

«Έχουμε ήδη βρει μια σειρά από σημαντικά φρεάτια, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε προς ένα τανκ καταστράφηκε», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post. Στις 7 το πρωί ανακοινώθηκε ότι κατελήφθη και το πέρασμα στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η αντίδραση της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος προειδοποίησε το μεσημέρι ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα απειλεί τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, λίγο αφότου ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του ζωτικής σημασίας συνοριακού περάσματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Προηγουμένως διαψεύστηκε ότι η Αίγυπτος έκλεισε εντελώς το πέρασμα, από όπου μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τώρα με την κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς από τις ισραηλινές δυνάμεις η διέλευση έχει σταματήσει εντελώς.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα δημιουργούσε σημαντικούς ανθρωπιστικούς κινδύνους και θα απειλούσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στην περιοχή αυτή». Η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει την αιματοχυσία των Παλαιστινίων αμάχων που αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι δεν αναφέρθηκαν απώλειες μεταξύ των δυνάμεων.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα. Τα πλήγματα συνεχίζονταν χωρίς διακοπή επί τριάντα λεπτά, διευκρίνισε λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε το βράδυ τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας χερσαίας επιχείρησης στην πόλη.

Για κίνδυνο νέων απωλειών στη Ράφα μίλησε ο Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ .

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, διότι θα συζητηθούν θέματα ανοικοδόμησης και στήριξης σε παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε χθες βράδυ σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε.

Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο “Χ”, χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), o Z. Μπορέλ τόνισε ότι μετά την έκθεση που εκπόνησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι πληρωμές.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι με επιστολή του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ ζήτησε να ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές προς των οργανισμό των Η.Ε. «Είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί θα στηρίξουν το αίτημα αυτό. Πράγματι, όλα τα κράτη-μέλη έχουν ξεκινήσει και πάλι τη στήριξη τους στην UNRWA», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Η Χαμάς για την πρόταση κατάπαυσης

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera. Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Νωρίτερα ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ενημέρωσε σε τηλεφωνικές κλήσεις προς τον επικεφαλής της αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπάς Καμέλ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι ότι το έχει αποδεχθεί την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές περιλαμβάνει τρία στάδια, το καθένα διάρκειας 42 ημερών, εξήγησε στο Al Jazeera ο Al-Hayya, ο οποίος εδρεύει στη Ντόχα. Ο Al-Hayya δήλωσε ότι το κείμενο της πρότασης κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει τη διασύνδεση των τριών σταδίων εφαρμογής.

«Οι διαμεσολαβητές μας είπαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί σαφώς να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας» πρόσθεσε ο Αλ Χάγια. Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα και θα επανεξετάσουν αυτή την απάντηση με τους εταίρους τους, την Αίγυπτο και το Κατάρ και θα το συζητήσουν με το Ισραήλ. Ο Μίλερ δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση των ομήρων και διασφαλίζοντας περισσότερες ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι «παρακολουθεί στενά» τις θετικές εξελίξεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Καΐρου και της Ντόχα, καλώντας όλα τα μέρη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Η πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Taher Al-Nono. Η απόφαση αυτή για την αποδοχή της συμφωνίας εκεχειρίας έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας χθες στη Ράφα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα σημεία που δεν έχουν συμφωνηθεί σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.

Συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου είπε χθες στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη «σαφή θέση του για τη Ράφα» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Το Sky News ανέφερε το πρωί ότι η ισραηλινή σημαία είχε υψωθεί στο πέρασμα νωρίς, γύρω στις 7 πμ της Τρίτης. Ο εκπρόσωπος της συνοριακής αρχής της Γάζας δήλωσε στο Reuters ότι το πέρασμα μεταξύ της Λωρίδας και της Αιγύπτου είχε κλείσει στην παλαιστινιακή πλευρά. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τον εκπρόσωπο της συνοριακής αρχής της Γάζας, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου είχε κλείσει στην παλαιστινιακή πλευρά με άρματα μάχης του IDF.

Άρματα στα σύνορα με την Αίγυπτο

Το δορυφορικό κανάλι Al-Arabiya Al-Hadath ανέφερε ότι ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται 200 μέτρα μακριά από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και στόχευσαν μερικά από τα κτίριά του. Ανέφερε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στόχευαν την περιοχή των συνοριακών περασμάτων της Ράφα και του Κερέμ Αμπού Σάλεμ.

«Ισραηλινά άρματα μάχης διεισδύουν σε περιοχές ανατολικά της Ράφα και πλησιάζουν το συνοριακό πέρασμα», ανέφερε ο δημοσιογράφος του δικτύου, προσθέτοντας ότι πυροβολισμοί και σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην ανατολική Ράφα. Παράλληλα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γειτονιά Al-Nour ανατολικά της Ράφα, ανέφερε το κανάλι.

Και από την άλλη πλευρά ο στρατός της Αιγύπτου σταμάτησε χθες δεκάδες κατοίκους της Γάζας που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από τη Ράφα, σύμφωνα με αναφορά των αιγυπτιακών υπηρεσιών που δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx