Το Ισραήλ βομβαρδίζει βάσεις στην Συρία – Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό
09/12/2024Το ενδεχόμενο να παγώσουν τα αιτήματα ασύλου των Σύρων προσφύγων προσωρινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα εξετάζει η Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν στην ίδια κίνηση (Γερμανία, Αυστρία) όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα επιδιώξει να συνομιλήσει το συντομότερο με τον νέο επίτροπο για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις. Οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν ότι οι όποιες αποφάσεις για το μεταναστευτικό θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό.
Βομβαρδισμοί και εκρήξεις
Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν επίθεση σε εγκατάσταση αεράμυνας κοντά στο λιμάνι της Λατάκιας στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με συριακές πηγές ασφαλείας. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να αποτυπώνουν τη στιγμή του ισραηλινού πλήγματος.
Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τρεις αεροπορικές βάσεις στη Συρία, καταστρέφοντας δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, στο σφοδρότερο κύμα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά τέτοιων στόχων μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Ειδικότερα, οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι επλήγησαν η αεροπορική βάση Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, η βάση Χιμ Σίνσαρ στην επαρχία Χομς και το αεροδρόμιο Άκραμπα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών βρέθηκαν επίσης το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού, καθώς και εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στο προάστιο Σαγίντα Ζέιναμπ της συριακής πρωτεύουσας.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας «στρατηγικά οπλικά συστήματα» στο εσωτερικό της Συρίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις χερσαίων στρατευμάτων του στο συριακό έδαφος αποτελούν ένα «περιορισμένο, προσωρινό βήμα».
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα καταστρέψει τα βαρέα στρατηγικά όπλα σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας- αέρος, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλων επιφανείας- επιφανείας, πυραύλων κρουζ, ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων κατά πλοίων».
Δηλώσεις Ερντογάν
Με μία παράφραση του ποιητή Χικμέτ, σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν την κατάσταση στη Συρία. «Αν η μισή μου καρδιά είναι στο Γκαζιάντεπ, η άλλη μισή είναι στο Χαλέπι και τη Δαμασκό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ έπλεξε το εγκώμιο της συριακής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Υποστήριξε ότι «από χθες, μια σκοτεινή περίοδος τελείωσε και μια φωτεινή περίοδος άρχισε στη Συρία». Ο Ερντογάν ζήτησε ακόμα να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ανακοίνωσε το άνοιγμα μίας επιπλέον συνοριακής διάβασης για τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.
Αναφορικά με την de facto αυτονομία των Κούρδων στα βορειοανατολικά της χώρας και την παρουσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες ταυτίζει η Άγκυρα με το ΡΚΚ και την τρομοκρατία, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών εστιών πέρα από τα σύνορά της. Ούτε το PKK και οι προεκτάσεις του στη Συρία, ούτε το Ισλαμικό Κράτος είναι συνομιλητές της χώρας μας. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να προστατευθεί απολύτως» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε «την εκκαθάριση του Ταλ Ριφαάτ και της Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες, περιοχές που βρίσκονταν υπό την κατοχή της αυτονομιστικής οργάνωσης εδώ και χρόνια, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν» (από ΗΠΑ και Ρωσία). Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη οποιασδήποτε άλλης χώρας» και πως ο μοναδικός σκοπός των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεών της «είναι η προστασία της πατρίδας και των πολιτών μας από τρομοκρατικές επιθέσεις».
Για μία ακόμα φορά ο Ερντογάν επέρριψε ευθύνες στον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, επειδή αρνήθηκε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το μέλλον της Συρίας. «Οι εκκλήσεις μας για επίλυση της συριακής σύγκρουσης μέσω διαλόγου απορρίφθηκαν με αλαζονεία από το πρώην καθεστώς και η χείρα που έτεινε η χώρα μας δεν εκτιμήθηκε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε πως «ο Άσαντ έφυγε αφήνοντας πίσω του μια Συρία, όπου σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και πολλές πόλεις μετατράπηκαν σε ερείπια».
«Αν το μισό της καρδιάς μας βρίσκεται στο Γκαζιάντεπ, την Αλεξανδρέττα και την Ούρφα το άλλο μισό βρίσκεται στο Αφρίν, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Χομς και τη Δαμασκό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μια αναφορά που θυμίζει έντονα τους στίχους του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 εκατ., ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ισχυρός άνεμος της αλλαγής που πνέει στη Συρία, θα οδηγήσει σε ευοίωνα αποτελέσματα για όλον τον συριακό λαό, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες» και είπε πως «καθώς η Συρία σταθεροποιείται, ελπίζω ότι οι εθελοντικές, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και συντεταγμένες επιστροφές θα αυξηθούν». Για να διευκολυνθεί η επιστροφή των Σύρων αιτούντων άσυλο, είπε, η Τουρκία θα ανοίξει και τη συνοριακή πύλη στο Γιαγλάνταγι της Αλεξανδρέττας, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση.
Την ίδια στιγμή, στα βίντεο από το Anadolu και άλλες πηγές φαίνονται χιλιάδες αυτοκίνητα μέσα στη νύχτα να έχουν προκαλέσει μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα. Μεγάλος είναι ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφουν και από την Τουρκία στην πατρίδα τους, αναφέρει το TRT.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός
Ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ θα σχηματίσει κυβέρνηση για τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου, ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. Ο Αλ Μπασίρ είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Ιντλίμπ που συγκροτήθηκε το 2017 από τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, την ισλαμιστική ομάδα που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Άσαντ.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συνάντηση ανάμεσα στον Αλ Μπασίρ, του στρατιωτική ηγέτη της οργάνωσης, Τζολάνι και του σημερινού Σύρου πρωθυπουργού Γκάζι αλ Τζαλάλι, σύμφωνα με το Arabiya TV. Ο Τζαλάλι είχε δεσμευτεί πως θα συμβάλει στην μετάβαση της εξουσίας.
Όμως οι συγκρούσεις δεν έχουν λήξει. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι έντεκα άμαχοι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε πλήγμα τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) με στόχο ένα σπίτι σε χωριό στη βόρεια Συρία, σε μια ζώνη που διοικείται από τους Κούρδους. Οι άμαχοι σκοτώθηκαν «κοντά στο Άιν Ίσα, βόρεια της Ράκα, σε ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης», ανέφερε η ΜΚΟ.
Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον 26 μαχητές σκοτώθηκαν όταν συριακές παρατάξεις, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, εξαπέλυσαν επίθεση στην επαρχία Μανμπίτζ, η οποία ήταν επίσης υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), κύρια συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι και οι οποίες ελέγχουν μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.
Οι φιλοτουρκικές οργανώσεις δήλωσαν την Κυριακή ότι «πήραν τον έλεγχο της πόλης Μανμπίτζ ανατολικά του Χαλεπίου έπειτα από σφοδρές μάχες», σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν στο κανάλι τους στην εφαρμογή Telegram. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι φιλοτούρκοι μαχητές ανακατέλαβαν τον κουρδικό θύλακα Ταλ Ριφάατ, που βρίσκεται στην άκρη μιας κατεχόμενης από την Τουρκία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική αυτονομιστική παράταξη PYD και την πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρειοανατολική Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξή τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ζήτησε «τον σχηματισμό συμπεριληπτικής κυβέρνησης» στην Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Περιμένουμε από τους διεθνείς παράγοντες, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, να τείνουν το χέρι στον συριακό λαό και να υποστηρίξουν τον σχηματισμό μίας συμπεριληπτικής κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μιλώντας σε ομάδα πρεσβευτών στην Αγκυρα.
Η Άγκυρα δήλωσε ήδη χθες ότι θέλει να βοηθήσει την Συρία «να εγγυηθεί την ενότητα και την ασφάλειά της». «Θα συνεχίσουμε την δουλειά μας για να εγγυηθούμε την ασφαλή επιστροφή των Σύρων και την ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε επίσης ο Χακάν Φιντάν. Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της περί τα τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
Οι πρώτες μέρες χωρίς τον Άσαντ
Η εικόνα από την Συρία: Η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί, ενώ οι εμπορικές τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Πέμπτη. Το αεροδρόμιο του Χαλεπίου θα επαναλάβει σύντομα τις εσωτερικές πτήσεις. Στους δημόσιους υπαλλήλους δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να φορούν ό,τι επιθυμούν, η δε κακοποίηση δημοσιογράφων τιμωρείται με φυλάκιση. Τέλος δόθηκε γενική αμνηστία σε όλους τους Σύρους στρατεύσιμους.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει την αναστολή αιτήσεων ασύλου από τη Συρία. Η Γαλλία σχεδιάζει να αναστείλει τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους μετά την πτώση του Άσαντ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
Το χρονικό της πτώσης
Σε ένδεκα ημέρες, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έπεσε. Σχεδόν 14 χρόνια μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία, που πολλοί νόμιζαν νεκρή, ο χρόνος επιταχύνθηκε απότομα και ο χάρτης της Μέσης Ανατολής ίσως χαραχτεί ξανά απ’ την αρχή. Το καθεστώς Άσαντ μετά από 50 χρόνια κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος δεν έδωσαν σημαντική μάχη και μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι αντάρτικες δυνάμεις που ξεκίνησαν από το Χαλέπι έφθασαν στην Δαμασκό. Το καθεστώς είχε αποσαθρωθεί εσωτερικά και δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσει την ειρήνη που προέκυψε το 2020. Οι βασικοί του υποστηρικτές, Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ δεν είχαν – ή δεν ήθελαν -για δικούς του ο καθένας λόγους την δυνατότητα να του παράσχουν στήριξη. Η Τουρκία που είχε διαβάσει σωστά την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε το κενό εξουσίας που προέκυψε μετά την αποδυνάμωση των υποστηρικτών της συριακής κυβέρνησης και έκανε την κίνησή της με τον συνασπισμό των ανταρτών.
Πριν από περίπου έξι μήνες, οι δυνάμεις των ανταρτών ανακοίνωσαν στην Τουρκία τα σχέδια για μια μεγάλη επίθεση και θεώρησαν ότι είχαν λάβει τη σιωπηρή έγκρισή της, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του σχεδιασμού. Η αστραπιαία προέλαση μιας συμμαχίας πολιτοφυλακής με επικεφαλής τον Hayat al-Tahrir al-Sham (HTS), πρώην θυγατρικό της Αλ Κάιντα, σηματοδότησε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία καμπής για τη Μέση Ανατολή εδώ και γενιές. Η πτώση του Άσαντ εξαφάνισε ένα προπύργιο από το οποίο το Ιράν και η Ρωσία άσκησαν επιρροή σε όλο τον αραβικό κόσμο, εκτιμά το Reuters
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος διέφυγε καθώς οι αντάρτες προέλαυναν, πιστεύεται ότι βρίσκεται τώρα στη Ρωσία, αφού του προσφέρθηκε άσυλο. Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αξιολογήσει την κατάσταση και πώς να αλληλεπιδράσει με τις διάφορες φατρίες των ανταρτών. Οι αντάρτικες δυνάμεις έγιναν δεκτές με πανηγυρισμούς στην Δαμασκό ωσάν να είναι ελευθερωτές. Οι πολίτες της Συρίας όπως και οι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ανά τον κόσμο γιορτάζουν την απελευθέρωση.
Η δήλωση Τζολάνι
Η κατάσταση βέβαια παραμένει ρευστή και το μέλλον της Συρίας αβέβαιο. Ο επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), Αχμέντ αλ Σάρα πιο γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, ο οποίος ηγήθηκε της αντάρτικης επίθεσης, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Γκάζι αλ-Τζαλάλι, θα παραμείνει στη Δαμασκό για να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Στόχος όπως είπαν είναι η διενέργεια εκλογών. Ο ίδιος έγινε δεκτός ως απελευθερωτής, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο πριν από λίγες εβδομάδες.
Δίνοντας το στίγμα του, μιλώντας σε ένα τεράστιο πλήθος την Κυριακή στο τέμενος Umayyad της Δαμασκού, ένα μέρος τεράστιας θρησκευτικής σημασίας, ο Τζολάνι είπε ότι με σκληρή δουλειά η Συρία θα είναι «φάρος για το ισλαμικό έθνος».
Κατά την έξοδο, απάντησε στις ερωτήσεις του CNN TÜRK: «Η Συρία σώθηκε. Θεού θέλοντος θα πάρουμε ολόκληρη τη Συρία», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει σπίτι στη Συρία που να μην έχει πληγεί από τον πόλεμο, που να μην έχει συμπεριληφθεί στον πόλεμο. Αυτός ο τύραννος καταπίεσε ολόκληρο το συριακό λαό. Μετέτρεψε τη Συρία σε τσιφλίκι του Ιράν. Από σήμερα, η Συρία έχει απελευθερωθεί και έχει εκκαθαριστεί. Αυτή η νίκη είναι η νίκη των ορφανών, των χήρων και των μαρτύρων».
Ο συνασπισμός των ανταρτών δήλωσε ότι εργάζεται για να ολοκληρώσει τη μεταφορά της εξουσίας σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με εκτελεστικές εξουσίες, και μίλησε για την οικοδόμηση «μιας Συρίας μαζί».
Ο Τζολάνι είναι Σουνίτης Μουσουλμάνος, οι οποίοι είναι η πλειοψηφία στη Συρία, αλλά η χώρα φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών αιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών και των συμπολιτών του Άσαντ Αλαουίτες, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.
Η Τουρκία είχε υποστηρίξει τους αντάρτες σε μια μικρή επικράτεια στα βορειοδυτικά και κατά μήκος των συνόρων της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, υποστήριξαν μια συμμαχία υπό την ηγεσία των Κούρδων που πολέμησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το 2014-2017.
Οι αντάρτες βρίσκονται μπροστά στη πρόκληση να διοικήσουν μια χώρα μετά από έναν πόλεμο που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, πόλεις κατεστραμμένες και μια οικονομία αποδεκατισμένη από παγκόσμιες κυρώσεις. Η Συρία θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. «Μια νέα ιστορία, αδέρφια μου, γράφεται σε ολόκληρη την περιοχή μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη», είπε ο επικεφαλής του HTS.
Ρευστή η κατάσταση στην Σύρια
Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η έκτακτη συνεδρίαση, ζητήθηκε χθες από τη Ρωσία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε: «Μετά από 14 χρόνια σκληρού πολέμου και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, σήμερα ο συριακός λαός έχει την ιστορική ευκαιρία να χτίσει ένα σταθερό και ειρηνικό μέλλον. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ηρεμία και αποφυγή της βίας σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των Σύρων, χωρίς διακρίσεις».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ «πράξη θεμελιώδους δικαιοσύνης και στιγμή κινδύνου και αβεβαιότητας». Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές με στόχο γνωστά στρατόπεδα και στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία την Κυριακή.
Αρκετές είναι οι χώρες που εμπλέκονται στο συριακό κουβάρι. Η Ρωσία, η οποία φέρεται να έχει δώσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του στη Μόσχα, έχει πει ότι οι στρατιωτικές της βάσεις στη χώρα είναι σε «υψηλό συναγερμό», αλλά μια ανώνυμη πηγή του Κρεμλίνου είπε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι την ασφάλειά τους έχουν εγγυηθεί οι αντάρτες. Η Μόσχα ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Το Ιράν, το οποίο επίσης υποστήριξε το καθεστώς Άσαντ, δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι «φιλικές» σχέσεις με τη Συρία. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά «την έναρξη εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της συριακής κοινωνίας για τη δημιουργία μιας δομής διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς που θα εκπροσωπεί όλους τους Σύρους».
Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ορισμένες από τις ομάδες ανταρτών, λέει ότι θα «εντείνει» τις προσπάθειες για να βοηθήσει στη διασφάλιση του ειρηνικού και σταθερού μέλλοντος της Συρίας τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν λέει ότι αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση τρόπου επαναπατρισμού εκατομμυρίων Σύριων που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου – πολλοί από τους οποίους έχουν καταλήξει στην Τουρκία. «Η Άγκυρα θα σταθεί στο πλευρό των Σύρων αδελφών της στη νέα εποχή στη Δαμασκό, όπως κάναμε και στις δύσκολες στιγμές τους στο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων και την ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, λένε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Συρία.