Η φτώχεια επιστρέφει στις ΗΠΑ – Σάρωσε τις επιτυχίες του Τραμπ ο ιός

Η φτώχεια επιστρέφει στις ΗΠΑ – Σάρωσε τις επιτυχίες του Τραμπ ο ιός, Βαγγέλης Σαρακινός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δραματικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ περιλαμβάνει η μηνιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση του αριθμού των μισθωτών υπαλλήλων στη χώρα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, ένα γεγονός που καταδεικνύει το σαρωτικό χτύπημα της πανδημίας στην πρώτη οικονομία του πλανήτη.

Η αμερικανική οικονομία, η οποία είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της επί προεδρίας Τραμπ, αφήνοντας πίσω τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έχασε 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στον Απρίλιο. Η μηνιαία Έκθεση του υπουργείου Εργασίας δείχνει επίσης ότι, τον προηγούμενο μήνα, η ανεργία αυξήθηκε στο 14,7%, ένα ποσοστό που καταρρίπτει το μεταπολεμικό ρεκόρ του 10,8%, το οποίο είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 1982.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, αν και συνεχίζει να μειώνεται για πέντε συνεχείς εβδομάδες, τρέχει με εβδομαδιαίο ρυθμό μεγαλύτερο των τριών εκατομμυρίων. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από τις 21 Μαρτίου έφτασε στα 33 εκατομμύρια.

Μαύρα μαντάτα 

Τα συνολικά και επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις, ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή. Και αυτό γιατί προστίθενται στα απαισιόδοξα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί ήδη, σχετικά με την καταναλωτική δαπάνη, το εμπόριο και την αγορά κατοικίας, αλλά και για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και την παραγωγικότητα. Πρόκειται για καταγραφές, στις οποίες αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στην οικονομία τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ, στα μέσα Μαρτίου, για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι εξελίξεις αυτές καταστρέφουν ότι δημιούργησε η προεδρία Τραμπ τα τρία τελευταία χρόνια, στη διάρκεια της οποίας είχε μειωθεί δραστικά η ανεργία. Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος κατηγορείται ότι άργησε να λάβει περιοριστικά μέτρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προχωρήσει στην άρση τους, το γρηγορότερο δυνατόν, καθώς βλέπει, ότι οι συνέπειές τους προκαλούν προβλήματα στην υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία.

Παραλλήλως, η κυβέρνησή του εξετάζει την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να βοηθηθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Ο προσανατολισμός του είναι, μάλιστα, τα μέτρα αυτά να ληφθούν με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, έτσι ώστε να μην απαιτείται η ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα φέρουν, για άλλη μία φορά, προσκόμματα.

  Θα μείνει ο πόλεμος στα σύνορα της Ουκρανίας;

Η ζημιά που προκαλούν στον Τραμπ τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν περιορίζεται μόνον στο ότι καταστρέφουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της προεδρίας του. Προκαλούν μία ακόμη πιο δυσμενή κατάσταση, καθώς ήδη άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια ελλείψεων, αισχροκέρδειας, αλλά και πείνας. Μια εικόνα δηλαδή, που μπορούσε να δει κανείς στην Αμερική μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αισχροκέρδεια και φτώχεια 

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών  Brookings Institution, αφού ανέλυσε τα αποτελέσματα δύο πρόσφατων πανεθνικών ερευνών, σχεδόν το ένα παιδί στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ «δεν τρώει όταν πεινάει», από την ημέρα που η πανδημία άρχισε να πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με τη μία από τις μελέτες, το 17,4% από τις μητέρες με παιδιά κάτω των 12 ετών δηλώνει ότι δεν μπορεί να θρέψει επαρκώς, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Στην ίδια μελέτη διαπιστώνεται ότι «η διατροφική ανασφάλεια στα νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 18 ετών έχει αυξηθεί κατά 130% σε σύγκριση με το 2018».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κάποιοι γονείς αναγκάζονται να μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων, ακόμη και να παραλείπουν γεύματα των παιδιών τους. Προσθέτουν επίσης ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το κλείσιμο των σχολείων, όπου γινόταν προσφορά γευμάτων, και καλούν τις αρχές να βοηθήσουν τα παιδιά, που αποτελούν την πλέον ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, κάποιοι άλλοι Αμερικανοί στοκάρουν τρόφιμα στα σπίτια τους. Το γεγονός αυτό ανάγκασε μεγάλη αλυσίδα διανομής να επιβάλλει περιορισμούς στις ποσότητες μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, καθώς και πουλερικών, που οι πελάτες της μπορούν να αγοράσουν. Η αυξημένη ζήτηση εξέθρεψε όμως φαινόμενα αισχροκέρδειας, με αποτέλεσμα ο Τραμπ να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει τις καταγγελίες που φέρουν τις βιομηχανίες συσκευασίας κρέατος να παραβιάζουν το νόμο κατά των μονοπωλίων. «Τι γίνεται; Συνεννοούνται μεταξύ τους;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ, όταν έμαθε ότι, ενώ μειώθηκαν οι τιμές που πληρώνουν τα σφαγεία στους κτηνοτρόφους, αυξήθηκαν οι τιμές του κρέατος στην αγορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την κρίση που προκαλεί η πανδημία  «χειρότερη» από την αιφνιδιαστική επίθεση της Ιαπωνίας το 1941 στο Περλ Χάρμπορ, αλλά και από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Έχοντας μάλιστα μπροστά του τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θέλει με κάθε τρόπο να ανασχέσει τις αρνητικές συνέπειές της με μια σειρά παρεμβατικών μέτρων και κυρίως με την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας. Ο χρόνος, ωστόσο, τρέχει, και το ερώτημα πλέον είναι αν τελικά θα προλάβει.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι